Indland

Fagforbund vil beskytte borgere mod techgiganter

Den nye kommission kommer til at tælle 19 medlemmer. Blandt andet Lea Korsgaard, der er chefredaktør hos Zetland, og Lykke Friis, der er korrespondent hos Berlingske. (Arkivfoto)

Djøf nedsætter en kommission, der skal hjælpe til at regulere den fremadstormende teknologi i samfundet.

Techgiganter som Google, Facebook, Amazon og Apple har i dag så stor magt, at det skader borgernes retssikkerhed.

Salget af borgernes persondata, spredning af falske nyheder og myndighedernes ringe kontrolmuligheder udgør et demokratisk problem, og politikerne har svært ved at følge med.

Det er analysen hos fagforbundet Djøf, hvis medlemmer dagligt påvirkes af og har indflydelse på den teknologiske udvikling.

Det skriver Politiken torsdag.

Djøf har derfor nedsat en kommission, der skal komme med anbefalinger til, hvordan EU, Folketinget og kommunerne kan inddæmme techgiganternes magt og styrke borgernes retssikkerhed

- Techgiganterne har fået en kæmpe indflydelse på din og min hverdag. Teknologien, som den former sig i dag, koncentreres om stadig færre aktører.

- Der er tale om voldsomme koncentrationer og et helt andet magtforhold, end vi har kendt tidligere. Vi kan ikke se på verden, som vi kunne før, siger Stine Bosse, der er formand for kommissionen, til Politiken.

Hun varsler på forhånd anbefalinger til ny lovgivning. Målet er blandt andet at sikre, at borgerne får mere kontrol med techgiganternes brug af persondata. Anbefalingerne ventes i slutningen af året.

Kommissionen er en god idé, siger professor og leder af Institut for digitalisering på CBS Jan Damsgaard, der ikke selv er medlem.

- Den digitale udvikling går så hurtigt, at den overhaler vores ordforråd og moralske kompas. Derfor skal vi have flere til at tage hånd om udviklingen, siger han til Politiken.

I EU-Kommissionen er Margrethe Vestager (R) overbevist om, at man vil skele til anbefalingerne fra Djøf, når de er klar.

Hun fremhæver udfordringer med skattebetaling, og hvordan det kan være svært at håndhæve EU's nye digitale borgerrettigheder, der giver visse rettigheder i forhold til egne data.

- Problemet er, at vi ikke ved, hvordan vi kan udøve det ejerskab. Selv om vi har rettigheder, har vi ikke ret meget at have dem i, siger hun til Politiken.

Google har intet imod den nye kommission og vil gerne engagere sig i arbejdet. Det skriver kommunikationschef for Google i Danmark Christine Sørensen i en mail til Politiken.

Samme melding kommer fra Facebooks chef for public policy i Norden og Benelux, Martin Ruby.

0/0
Danmark

Danmarks billigste hus solgt i løbet af et døgn

Indland For abonnenter

Transportminister Ole Birk Olesen: - Vi bruger pengene fra Storebælt på bilister og ikke alt muligt andet

Indland

Få overblikket: Det vil politikerne med Radio24syv

Indland

Jysk Fynske Medier i spidsen for nyt samarbejde: Provinsmedier vil overtage Radio24syv

Indland

22 blå og røde borgmestre i opråb til Mette F. og Lars Løkke: Sæt børn og ældre øverst på dagsordenen

Indland

DA: 19.000 kunne få job med en bedre indsats i kommunerne

Indland

Redaktøren i den røde stol: Måske er vi mere forskellige, end vi tror

Indland

DF: Vi skal have flere politikredse

Indland For abonnenter

Efter Christchurch: Højreekstremister truer også Danmark