Annonce
Ringkøbing

Facebook, Instagram og strikketøj sendte skoleelever og seniorer på udebane

Der blev delt ud fra unge til ældre og omvendt i Velling onsdag. Frede Nygaard (tv.) tog imod råd fra Emil Lauridsen (midten.) og Christian Korsholm (th.). Foto: Michael Ehrhorn

På Velling Friskole vil man gerne bringe ungdommen tættere på seniorerne, og onsdag delte generationerne god læring ud til hinanden.

Velling: Hvordan er livet som ung og som ældre borger i et lokalsamfund? Svaret vil nok være, at det er meget forskelligt, og det er sjældent, at de to grupper mødes.

Det blev der dog lavet grundigt om på hos Velling Friskole onsdag. I denne uge har de inviteret flere seniorer på besøg, og her skal de unge lære af de ældre og omvendt gennem flere aktiviteter:

- Vi lægger meget vægt på mødet mellem generationerne. Mødet er det vigtigste, men der skal være noget, de kan mødes om, og det her er en god måde, siger Inge Agnete Tarpgaard, der er projektleder, kunstner og i juli 2017 tilflytter til netop Velling.

Annonce

Det lærte skoleelever og seniorer hinanden

Torsdagens program bød på flere spændende aktiviteter på Velling Friskole. De unge elever fra 7. og 8. klasse og de gæstende seniorer lærte blandt andet hinanden om følgende:Sociale medier.

Yoga og permaculture.

Brætspil og udveksling af musik.

Opskrift på kartoffelpizza.

Guitarspil.

Skabelse af clay-figurer.

Mødet mellem de to generationer slutter fredag - Blandt andet med udstilling af ugens udbytte og erfaringer.

Christina Nielsen fra 8. klasse gav senioren Olav Kristensen gode råd inden for blandt andet sociale medier. Foto: Michael Ehrhorn

Argentinsk tango og lappet cykel

Flere aktiviteter er på programmet i Velling, hvor eleverne på friskolen allerede i sidste uge begyndte at forberede mødet med seniorerne. Sociale medier, guitarspil og brætspil er bare nogle af de ting, de unge skal gøre de ældre klogere på.

I et 7.-klasses lokale sidder 14-årige Emil Lauridsen. Sammen med Christian Korsholm på 13 år skal han lære senioren Frede Nygaard om sociale medier og computere:

- Det er meget hyggeligt at lære de ældre at kende og omvendt. Vi har lært meget af hinanden, siger Emil Lauridsen.

For eleverne i Velling har også prøvet kræfter med nogle af seniorernes spidskompetencer:

- I går lærte jeg at danse argentinsk tango, mens vi også har set, hvordan man kan lappe en cykel, fortæller Emil.

"Nu må vi se, om vi kan huske det her bagefter." blev der flere gange udbrudt fra seniorerne på Velling Friskole. Foto: Michael Ehrhorn

Kommer tættere på hinanden

I den anden ende af klasselokalet sidder Olav Kristensen som senior sammen med 8.-klasses eleven Christina Nielsen. Nysgerrigt lytter han på instruktioner om Facebook, Windows-programmer og Snapchat:

- Vi er nok den sidste generation, der skal lære de her ting af de unge. De kommende generationer er vokset op med teknologien, og det her er en god måde at få hjælp på, mener Olav Kristensen.

Han glæder sig også over at dele ud af sine erfaringer - Og ikke mindst over at komme tættere på ungdommen:

- Det er en god måde at møde hinanden og lære hinanden at kende, når vi bor i et lille lokalsamfund, understreger Olav Kristensen.

I sidste uge begyndte eleverne på friskolene at forberede mødet med en generation, de ellers ikke møder så ofte. Og de har været særdeles grundige. Foto: Michael Ehrhorn

En anden ro over de unge

På Velling Friskole er der blevet delt masser af erfaringer både tirsdag og onsdag. Det hele ender ud i en fælles udstilling fredag, og eleverne får ifølge tovholderne meget ud af et projekt som dette med seniorerne:

- De unge er ekstremt veloplagte, og der kommer en særlig ro over dem. Der sker noget andet, og de falder til ro. Samtidig synes de ældre, at det er rart at komme ud på skolen. De nyder det også, lyder det fra projektleder Inge Agnete Tarpgaard.

Tilbage i klasselokalet nyder Emil Lauridsen, at skolebøgerne for en stund er byttet ud med læring og samvær med seniorer. Der skal dog være plads til begge dele:

- Det er en meget god idé det her. Det bliver også fint nok at komme tilbage til almindelige skoledage igen, fortæller den 14-årige skoleelev.

Der blev blandt andet snakket apps og Facebook mellem Christina Nielsen og Olav Kristensen. Foto: Michael Ehrhorn
Der var dyb koncentration i klasselokalet onsdag på Velling Friskole. Temaet var her sociale medier, og der var gode råd fra de unge til seniorerne. Foto: Michael Ehrhorn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce