x
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Første spadestik med borgmesteropfordring til at undgå ordet udkant

Så har borgmester Hans Østergaard taget første spadestik. Bag ham ses vicepræsident Henrik Andersen fra Arla, Stern Johansen fra byggefirmaet KG Hansen og mælkeproducent Bjørn Jepsen. Foto: Lars Kryger
Borgmesteren bad med et glimt i øjet Arla vænne sig af med at bruge ordet udkant, da første spadestik blev taget fredag til et nyt innovationscenter i Nr. Vium.

Nr. Vium: Marken var godt tung af væde, så der måtte gummistøvler på, da borgmester Hans Østergaard fredag eftermiddag fik æren af at tage første spadestik til det 300 millioner kroner dyre innovationscenter, som Arla opfører på Sønderupvej i Nr. Vium i tilknytning til Arlas store industrikompleks Danmark Protein.

Centret skal være arbejdsplads for 90 forskere, ingeniører, teknologer og laboranter, som vil afdække alle aspekter af forskning og udvikling inden for valle og mælk.

- Når innovationscentret er færdigt, bliver alle samlet i den nye bygning, hvor vi så vil udforske mælken og vallens fortrinlige egenskaber og imødekomme verdens behov for nærende og bæredygtige fødevarer. Samtidig er det nye center et led i vores strategi inden for fødevaresikkerhed og kvalitet. Vi betjener nogle af de mest krævende kunder i industrien, og det stiller store krav til faciliteter og måden vi agerer på. Vi vil gerne være inden for segmenterne børneernæring og klinisk ernæring. Derfor er ambitionen at være verdensførende og at fastholde AFIs ledende position inden for værdiforædling af mælke- og valleingredienser, sagde vicepræsident i Arla Food Ingredients, Henrik Andersen, i sin tale.

Ordet udkant optrådte i Henrik Andersens tale, men han understregede, at Arla har været i stand til at tiltrække dygtige medarbejdere.

- Vores forskergruppe har mere end 500 videnskabelige artikler i internationale tidsskrifter. Vi har forskere, der underviser internt i Arla og på danske universiteter. Vi er synlige, og vi skal udbredes mere internationalt, for vores center skal være internationalt. Og så skal vi have fat i unge mennesker på gymnasier og på ungdomsuddannelser, så vi er med til at påvirke dem til at studere naturvidenskab, sagde Henrik Andersen.

Mælkeproducent Bjørn Jepsen fra Borris, der er medlem af Arlas bestyrelse, kaldte det en kæmpestor begivenhed at være med til første spadestik på innovationscentret.

- Det er vigtigt at bidrage med rammer til udvikling af proteiner, der kan indgå i fødevareindustrien. Med investeringen er vi med til at skabe rammer for forskere i, hvad nogle kalder udkantsdanmark. Men som vi, der bor herude tæt ved fjorden, kalder guldkysten. Når valle bliver til videnskab, som skaber værditilvækst kunne det være et eventyr, men herude er det virkelighed. Den virkelighed kan vi videreudvikle på og skabe yderligere værdi på, sagde Bjørn Jepsen og citerede sangeren Steffen Brandts ord om, at selv om man er udkant, kan man godt være på forkant.

Borgmester Hans Østergaard indledte sin tale med at anholde ordet udkant.

- Det indgår ikke i vores ordforråd i Ringkøbing-Skjern Kommune, så det må I gerne vænne Jer af med, lød det fra borgmesteren med et smil, og fortsatte:

- Vi har fire styrkepositioner i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det er turisme, industriproduktion, grøn energi og fødevarer. Det er områder, hvor vi er særligt dygtige, og som vi brander os på i ind og udland. Jeg benytter enhver lejlighed til at fortælle vores omverden, at Arla har investeret stort i vores område. Det er noget vi er stolte af og meget tilfredse med.

Talere og tilhørere rykkede derpå uden for og begav sig om til marken, hvor spadestikkene blev taget - og hvor innovationscentret skal stå færdigt i 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Unfair at A-kassemedlemmer behandles dårligere end selvstændige

Læserbrev: I kølvandet på coronavirussen har regeringen og Folketinget handlet effektivt: Den ene hjælpepakke har afløst den anden. I 3F er vi særligt glade for trepartsaftalen, der sikrer mange lønmodtagere deres job. Desværre melder mange nye sig hele tiden ledige. De ikke-forsikrede selvstændige har allerede fået deres hjælpepakke. Nu har vi også brug for en, der sikrer de forsikrede lønmodtagere en bedre dagpengesats. Siden statsminister Mette Frederiksen valgte at lukke Danmark ned, er der kommet 79 ekstra ledige i 3F Ringkøbing-Skjerns A-kasse. Det svarer til en stigning på 26,2 procent! Det er 79 lønmodtagere, der går væsentligt ned i indtægt som følge af coronapandemien. De lønmodtagere har krav på den samme beskyttelse som selvstændige, der er ramt af krisen. De selvstændige kan få en understøttelse på op til 23.000 kroner om måneden. Sådan skal det være. Desværre kan forsikrede medlemmer af 3F og andre A-kasser højst få ca. 19.000 kroner, som er den maksimale dagpengesats. Det er unfair, at medlemmer der solidarisk hver måned indbetaler til en A-kasse for at sikre sig mod løntab, får mindre end dem, der ikke betaler. Derfor bør der indføres et tillæg til de forsikrede lønmodtagere. Helt konkret skal satsen stige med en tredjedel af det nuværende beløb, hvilket betyder, at forsikrede vil få en sats på ca. 25.000. Højreorienterede debattører fra bl.a. Cepos har kritiseret forslaget, fordi de mener, at det vil være svært at rulle tilbage og giver et incitament til at gå arbejdsløs. Det giver ingen mening, fordi forslaget kun er målrettet coronakrisen og arbejdsløsheden er uforskyldt. Desuden kender jeg ikke nogen af mine medlemmer, der har lyst til at gå arbejdsløse. Ligesom de selvstændige, der har tabt deres livsgrundlag, ønsker ledige 3F’ere også kun at vende tilbage til deres arbejde. Ingen skal gå fra hus og hjem som følge af denne krise. Den øgede sats vil samtidig sikre, at efterspørgslen øges. Vi skal stå sammen i den svære situation. Derfor skal de ledige lønmodtagere også have ekstra hjælp!

Annonce