Annonce
Kultur

Første Gnags-bænk er klar til at indtage Skjern

Eleverne på den Forberedende Grunduddannelse (FGU) i Skjern har lyttet til og fortolket Gnags sange. Resultatet er blevet unikke Gnags-bænke, som skal stå i Skjern og danne nye samlingssteder. Første Gnags-bænk er en fortolkning af sangen "Når jeg bliver gammel". Derfor er bænken bygget, så den ligner en havnekant med landgangsbro og har fået installeret en bænk på toppen. Foto: Jørgen Kirk
Torsdag var der fremvisning af den første Gnags-bænk til Skjern, og bænken er en fortolkning af sangen 'Når jeg bliver gammel'. Det er endnu uvist, hvornår den skal indvies. Det er nemlig op til Gnags-forsanger Peter A.G., lyder det fra arbejdsgruppen bag projektet.

SKJERN: Hvordan hylder man et bysbarn og gør noget godt for borgerne byen på én gang?

Det har arbejdsgruppen Det Gode Seniorliv, der hører under Skjern Udviklingsforums projekt ’Gentænk Skjern’, muligvis fundet en løsning på: Samtalebænke skabt ud gennem fortolkninger af Gnags-sange.

Gruppen har tidligere taget initiativ til blandt andet fællesspisning i Skjern og et gåprojekt kaldet ’skub en ven’, som skal give gangbesværede mulighed for en tur rundt i Skjern by.

Næste projekt er så samtalebænkene, som er udtænkt brugervenlige, men indtil videre ubestemte placeringer i Skjern by.

- De skal stå på strategisk rigtige steder og invitere folk til at sætte sig og få en snak på tværs af generationer, nationaliteter og så videre, siger kontaktperson for Det Gode Seniorliv, Helle Stærk Olesen og forklarer, at samtalebænke også kan være godt for ensomme ældre.

En bemærkning om bandet Gnags satte arbejdsgruppen i gang med at undersøge muligheden for at kombinere bænk og musik, og den var Gnags' skjernfødte forsanger Peter A.G. Nielsen med på.

- Jeg bliver helt fjale ved al den opmærksomhed. Men hvis de bænke kan være med til at skabe venskaber, samtale, nuancer i synspunkter, følelse af samhørighed og glæde ved at blive sagt imod, så er det en fin cadeau til Gnags’ sange, lyder det fra Peter A.G om projektet.

Snart fulgte også Forberedende Grunduddannelse (FGU), som påtog sig opgaven med at fortolke, udvikle og producere bænkene.

- Vi spurgte dem, om det kunne være meningsfuldt og sjovt for dem på FGU at lave. Så skulle de høre nogle Gnags-sange og tegne det, der poppede ud af deres fantasi, siger Helle Stærk Olesen.

Annonce

Kort om Gnags

Rockgruppen Gnags så dagens lys i Skjern i 1966. Bandet er stiftet af Skjern-drenge Peter A.G. Nielsen, bror Jens G. Nielsen, som startede ud med hjælp fra Skjern-boen Sven Fenger og Jacob Riis-Olesen fra Tarm.

Første album kom på gade i 1973, to år efter at bandet var flyttet fra Skjern til Aarhus.

Siden har bandet skiftet ud i besætningen og har indtil nu indspillet 23 albums – Senest med ’Robot’n Roll’ fra 2019. Dertil kommer to live-albums og en række singler.

Gnags er med i den danske musik-kanon med sangen ”Under Bøgen”, som eftersigende skal have rødder i Skjern.

Blandt de vel nok mest kendte sange finder man ”Vilde Kaniner”, ”Danmark” og ”Når jeg bliver gammel”.

Sidstnævnte er fra 1989 og er også titlen på den første Gnags-samtalebænk i Skjern.

"Når jeg bliver gammel" begynder således:

Når jeg bliver gammel
Så vil jeg sidde på en bænk
Der hvor havet slår ind over molen
Og ta' imod duglette perlestænk
Af hav, når det glitrer i solen.

Næstsidste vers lyder således:

Når jeg bliver gammel
Skal byen kende til kærlighed, der hvor solen går ned
Der er et lys, der rækker helt ind til land
På den anden side af ensomheden.

Kilder: Peterag.dk, gnags.dk og Wikipedia

Kendte ikke Gnags

Siden har eleverne lyttet, fortolket og implementeret Gnags-sangenes budskaber ind i de seks demo-bænke, der i første omgang bliver tale om.

Første bænk er fortolkningen af sangen ’Når jeg bliver gammel’, og bænken fik tidligere på ugen monteret de sidste brædder af dagens makkerpar, tidligere FGU-elev Malthe Staal på 18 år og bygningssnedker Bawi Hmun Ceu på 26 år.

Som den eneste af de to har Malthe været med i projektet hele vejen fra ideudviklings- og tegningsarbejdet til produktion; Bawi med sit uddannelsesforløb til bygningssnedker har fokuseret på håndarbejdet i projektet.

Fælles for både dem og de andre elever er dog, at Gnags ved projektstart lød mere som en by i Rusland end en dansk rockgruppe.

- Der var en del, der sagde ”hvem er Gnags”, da vi blev præsenteret for projektet, og jeg tænkte også, at jeg havde hørt det før, men jeg kunne ikke lige huske, hvad det var, siger Malthe Staal, som dog kunne kende sangene ’Vilde kaniner’ og ’Når jeg bliver gammel’.

Svært at realisere ideerne

Han er ikke i tvivl om, at det på trods af manglende kendskab til Gnags har været både udfordrende og lærerigt at arbejde med projektet.

- Det har været lidt svært at komme på ideer til projektet, for de skal også være realistiske. Det har helt klart været det sværeste. Vi har hørt mange ideer, hvor vi har tænkt ’ja, men hvordan vil du få det der ind i en bænk’, siger Malthe med et grin.

Han er dog sikker på, at projektet har været med til at udvikle ham og de andre elever.

- Vi har fået meget ansvar og lov til at gå ind i vores ideer, og jeg synes, jeg er blevet bedre til at tænke realistisk i projekter. Jeg har bygget ting før, men at fortolke noget ind i en bænk er helt anderledes end at fortolke en sang i dansk, og det er en sjov måde at arbejde på, siger han.

Resultat af bænken ”når jeg bliver gammel” er blevet, hvad der ligner en havnekant med landgangsbro. Ovenpå er en placeret en bænk. Et resultat Bawi og Malthe ser tilbage på med en vis stolthed.

- Det her er ikke bare en bænk, det er også lidt et kunstværk. Så jeg synes godt, man kan være lidt stolt af have været med i sådan et projekt her, siger Bawi Hmun Ceu.

26-årige Bawi Hmun Ceu (til højre) og 18-årige Malthe Staal arbejdede torsdag på at lave nogle af de sidste monteringer på "Når jeg bliver gammel"

Venter på datoer

Planen for projektet er i første omgang at bygge seks bænke. Indtil videre er der solgte tre og givet bestillinger på yderligere to. Prisen for en bænk er i omegnen af 20.000 kroner, hvilket udelukkende dækker materialeudgifter, forklarer Helle Stærk Olesen. Den første Gnags-samtalebænk er sponsoreret af en medarbejderfond under VKR-holding, som Velux i Skjern hører under.

Håbet i arbejdsgruppen Det Gode Seniorliv er, at man indenfor et års tid kan have en hel ”Gnags Memory Lane” i Skjern med omkring 16-20 bænke. Men først skal den første Gnags-bænk sættes op, og det kan godt trække lidt ud.

- Vi har ingen indvielsesdato endnu, men vi mener, at Peter A.G. bør komme og indvie dem, så aftalen er, at han smider nogle datoer for, hvornår han kan, siger Helle Stærk Olesen.

- Og så håber vi, at han vil spille lidt, siger hun med et grin.

Helle Stærk Olesen er en del af arbejdsgruppen Det Gode Seniorliv, som satte gang i projektet. - Vi kom til at tænke på byens bænke sådan mere generelt, og at samtalebænke kan være godt for ensomme ældre. Så var der nogle, der nævnte bandet Gnags, og så tænkte jeg, om man kunne kombinere de to ting, siger Helle Stærk Olesen. Foto: Jørgen Kirk
I første omgang lavede eleverne demo-modeller af de seks Gnags-bænke. Her ses "Når jeg bliver gammel"-bænken. Foto: Jonas Kollerup
Et udsnit af de andre demomodeller dækker blandt andet over sangene "Danmark", "Fodgænger", "Går med hunden gennem byen" og "Under Bøgen"
FGU i Skjern har lyttet til og fortolket Gnags sange. Resultatet er blevet unikke Gnags-bænke, som skal stå i Skjern og danne nye samlingssteder.:Foto: Jørgen Kirk
FGU i Skjern har lyttet til og fortolket Gnags sange. Resultatet er blevet unikke Gnags-bænke, som skal stå i Skjern og danne nye samlingssteder.:Foto: Jørgen Kirk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Ørskovs mor ansat i stilling, som datteren fik trumfet igennem i byrådet

Læserbrev

Burde Danmarks Naturfredningsforening skifte navn til Danmarks NaturForureningsForening?

Læserbrev: Jeg synes, det er beskæmmende endnu en gang at se Danmarks Naturfredningsforening demonstrere sin magt, bare fordi de kan, og samtidig bruge naturbeskyttelseshensyn som undskyldning eller påskud. Sagen vedrørende 11 sommerhusområder på Holmsland Klit, hvor der af juridiske årsager skal dispenseres fra §3-restriktioner, når der skal bygges om, bygges til eller nybygges, er endnu et eksempel på DN's evige trang til at demonstrere magt uden skelen til, om det nødvendigvis gavner naturen. Jeg tror, alle med bare minimal indsigt i denne sag er enige om, at det er rent juristeri, når kommunerne ikke i tide fik lokalplanerne på plads i disse såkaldte "aftaleområder", inden den nuværende naturbeskyttelseslov trådte i kraft i starten af halvfemserne. Nu er de berørte grundejere så blevet gidsler i en sag, hvor DN åbenbart har trang til at demonstrere sin magt. Dette uagtet, at parterne i sagen er enige om, at ingen har begået denne juridiske fodfejl med forsæt. Men tilbage til naturen, som bør være DN's fokus i denne sag. Foregår der rent faktisk overgreb på uerstattelig og jomfruelig klit hede i disse områder? For overblikkets skyld skal vi huske på, at små 10 procent af Danmarks areal for nuværende er §3-område og herunder stort set al ubebygget areal på Holmsland Klit. Vi vader i bogstaveligste forstand i natur til knæene, uanset hvilken vej vi skal. Det er efterhånden almindeligt at DN er første hurdle, uanset hvad der skal laves. Om det er oprensning af en gammel grøft eller renovering af en sti eller bare udskiftning af et tørrestativ, så skal DN høres og være tilfreds. I denne sag snakker vi om 7-800 sommerhusgrunde, altså sandsynligvis knap 100 hektar. Det kan så vurderes i forhold til de cirka 25.000 hektar §3-arealer, der er alene i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det er da også forkasteligt, at vi som borgere skulle formaste os til at bruge en lille smule natur. Nu er DN heldigvis blevet enig med sig selv om, at hvis bare der er hyben nok på grunden, så vil man ikke bruge sin magt ... Så kære grundejere; få nu smidt nogle hyben i jorden, så er der ikke flere problemer med DN. Hyben er i øvrigt en invasiv plante, som stat, kommuner og private, herunder grundejerforeninger, bruger en masse energi og penge på at bekæmpe i klitterne.

Kultur

Børnetegning som altertavle og ingen Jesus på korset: Lettere amputeret kirke genåbner

Annonce