Ringkøbing

Følgebåd gik kold - i år skal det være: Christina vil svømme til Sverige

Billedet her blev taget ved fem-tiden om morgenen fredag 3. august sidste år, da Christina Hedegård fra Velling gjorde sig klar til at gå i vandet i Asaa i Nordjylland for at svømme til Sverige. Undervejs blev hun tvunget til at give op som følge af motorproblemer på følgebåden. Arkivfoto: Henrik Breum
43-årige Christina Hedegård fra Velling er klar til at gøre et nyt rekordforsøg på at svømme fra det nordlige Jylland til Sverige. Efter planen går hun i vandet torsdag 11. juli.

Velling: Hun havde gjort det klart på forhånd. At det eneste, der kunne stoppe hendes rekordforsøg på at svømme til Sverige, var meteornedslag eller spækhuggere i farvandet.

Det blev motorproblemer i hendes følgebåd, der i starten af august sidste år tvang Christina Hedegård til at opgive sin omkring 100 kilometer lange svømmetur.

Men hun er stædig, den 43-årige ultraatlet fra Velling. Kikkerten peger atter ud over Kattegat, og planen er at gå i vandet torsdag 11. juli:

- Jeg glæder mig til at se det sidste af turen, siger Christina Hedegård, der i det daglige arbejder som konsulent og træningsvejleder hos Forsvaret.

Da hun lidt over fem om morgenen fredag 3. august 2018 gjorde sig klar på havnen i Asaa syd for Frederikshavn, bød naturen sig til med havblik, og alt tegnede lyst.

Christina Hedegård kom også særdeles godt fra land, og efter blot otte timer på åbent hav rundede hun de 30 kilometer.

Det så ud til, at hun kunne klare distancen på langt under de to døgn, ekstremsvømmeren på forhånd havde afsat til sit projekt.

Jeg ved jo fra sidste år, at min kost og min træning virkede, og jeg havde en kongetro på, at det ville lykkes

Christina Hedegård, ultrasvømmer

Skipper ramt af stress

Fredag midt på aftenen dér i starten af august sidste år indløb der meldinger fra følgebåden om, at Christina Hedegård var ramt af søsyge og opkast. Men hun var ikke i nærheden af at give op.

På det tidspunkt var hun tæt på at have svømmet 50 kilometer, og hun havde en grundfølelse af, at det kørte over al forventning.

Få timer senere sluttede eventyret dog, da motoren på følgebåden satte ud. Det var noget med en pakning, der ikke kunne stå distancen:

Skipperen havde egentlig meldt sig klar til en ny tur som følgesvend over havet, men han har netop været nødt til at melde fra som følge af en sygemelding med stress. Noget af et paradoks for Christina Hedegård, der som led i sit projekt samler penge ind til fordel for Psykiatrifonden - og for at skabe opmærksomhed om psykisk sygdom.

Ultrasvømmeren er nu på udkig efter en ny båd og en besætning, der vil lægge fra land 11. juli i den tidlige morgenstund.

Styr på kost og træning

Når Christina Hedegård, der er mor til to, træner i eksempelvis Ringkøbing Fjord, bruger hun i gennemsnit 20 minutter på at tilbagelægge én kilometer.

Og hun har nem adgang til vådt element ad libitum. Fra huset i Velling er der rundt regnet 350 meter ud til vandkanten:

- Lige så snart, vejret byder sig til, så skal jeg ud i fjorden.

Ud over at træne i sin våddragt gør Christina Hedegård blandt andet også brug af løbesko og langrendsski, ligesom hun arbejder meget med den mentale del i at skulle svømme så langt.

Og hun er helt tryg ved udsigten til ind i mellem natmørkt hav:

- Jeg ved jo fra sidste år, at min kost og min træning virkede, og jeg havde en kongetro på, at det ville lykkes, siger den 186 centimeter høje ultrasvømmer.

Ved rekordforsøget sidste år var ruten udstukket til at gå fra Asaa til Hönö i Skærgården ud for Göteborg. Christina Hedegård har endnu ikke lagt sig fast på, hvor startstedet bliver til sommer, men det bliver helt sikkert igen i Nordjylland:

- Jeg skal dæleme ikke længere sydpå.

For det er rigeligt med 100 kilometer crawlsvømning.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Qvist vil have Vesterhav Syd-høringssvar i byrådet

Kultur

Ny udstilling og nye bøger: Kunsten sætter tanker i værk

112

Hærværk: Bil fik skåret dæk op og blev sprayet med hvid maling

Læserbrev

Teatret OM: Kulturkraft med hjerne og hjerte

Læserbrev: Det er på alle måder en gave til ”Naturens Rige”, at Teatret OM er kommunens egnsteater. Det kan vi være særdeles stolte af og taknemmelige for. Teatrets virke er lokal, national og international kulturkraft med både hjerne og hjerte. I min optik er det præcis de mentale vitaminer, som både kultur og natur i Ringkøbing-Skjern Kommune kan bruge som grobund for kunstens utallige muligheder. Kort og godt mentalhygiejne til folket af højeste karat. Teatret OM har nu i en uge vist sit værd i forbindelse med markeringen af teatrets 30 års jubilæum. Temaet for ugen har været ”UR-NAT 2019”. Ganske genialt er der byttet lidt rundt på bogstaverne i NATUR! Med et overflødighedshorn af højdepunkter rundt i kommunen, har der blandt andet været parader, gadeteater, gøgl, musik, koncerter og stylte artisteri i verdensklasse. Da der fredag eftermiddag var ”kulturflod” fra torvet i Ringkøbing til havnen, var der tæt på 1000, der fik et vitamintilskud af oplevelser, som man kan leve længe på. Kulturchef Per Høgh gav teatret og flodbølgen en række rosende ord med på vejen. Herlig uhøjtidelig var han i sin tale på torvet. Dette gjaldt også formanden for kultur- og fritidsudvalget, Erik Viborg, da han i tirsdags i Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk, stod bag den officielle åbning af ”UR-NAT 2019”. Med ham ved roret for dette udvalg er der bestemt masser af håb for kulturens trivsel i kommunen. I sin tale var Viborg ikke en søvndyssende politiker, men et ærligt og autentisk menneske, der brænder for den livsglæde, Teatret OM står for. Et egnsteater som ledes af et team af stærke og stolte kvinder, som faktisk ikke findes lige i ”Naturens Rige”!

Ringkøbing-Skjern

K-formand har haft samtaler med nye kandidater

Videbæk For abonnenter

Borgere går i aktion: Vil have bedre internet

112

Brand hos Nordsø Fisk: Flammerne brændte hul i taget

Annonce