Annonce
Kultur

Fødselsesdagsgave med begejstret opbakning: Mach-Værk indspillede perlerække af Mach-numre på Generator

Mach-Værk tager imod hyldesten: Fra venstre Rikke Mach, Kasper Egelund, Peter Seebach, Sune Skuldbøl, Torkild Mach, Knud Mortensen og Søren Jensen. Foto: Henrik Olesen.
Masser af mennesker mødte op for at overvåge indspilning af forsinket fødselsdagsgave til Torkild Mach; de fik en hyggelig eftermiddag ud af det.

RINGKØBING: - Hvis ikke, man var i godt humør, da man kom, så er man det i alt fald nu.

Bemærkede en "publikummer", da koncerten i Generator søndag eftermiddag med Torkild Mach og Mach-Værk var slut.

Hvis man skulle bedømme stemningen under koncerten, var hun ikke den eneste, der havde det sådan. Skønt der ikke var tale om en "almindelig" koncert, og nogle af sangene blev gentaget flere gange, blev begejstringen blandt det talstærke publikum bare større og større, efterhånden som eftermiddagen skred frem.

At koncerten var anderledes end dem, man normalt hører i Generator, var ikke så underligt; den gik nemlig ud på at producere en usædvanlig fødselsdagsgave til den musiske ringkøbingenser, Torkild Mach - en plade med et udvalg af hans egne sange.

Bag den personlige indstilling stod Sune Skuldbøl, Peter Seebach, Søren Jensen, Knud Mortensen, Kasper Egelund og Torkild Machs datter, Rikke Mach. At indspilningen skete på Generator, skyldes at Mach-Værk er blevet glade for Generator. Og at det blev en åben indspilning, skyldes, at bandet gerne ville have publikums nærvær og reaktioner med på indspilningen.

Reaktioner fik seks musikere i den grad. Der blev klappet og leet og endda sunget med på et par af numrene, og at det blev nødvendigt at tage nogle af numrene om, tog alle med godt humør.

- Vi kan jo tage dem som ekstranumre, bemærkede Torkild Mach tørt; han delte selv tjansen som vokalist med datteren Rikke Mach.

De indspillede numre skal nu efterbehandles i studiet. Desværre kommer cd'en nok ikke ud i almindeligt salg. Men på den anden side, man ved vel aldrig...

Publikum gav Torkild Mach og bandet al den opbakning, de kunne ønske sig. Foto: Henrik Olesen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Corona. Fødevareforsyningen skal sikres trods lukkede grænser

Læserbrev: Følgerne af coronavirussen er mange, og en af dem risikerer snart at få konsekvenser for danske landbrug og gartnerier. Lige nu frygter landmænd i Tyskland, at årets avl af hvide asparges rådner op, fordi sæsonarbejdere fra Østeuropa ikke kan komme frem som følge af de grænsekontroller, flere EU-lande har indført. Problemet han hurtigt blive aktuelt i Danmark, når sæsonen i frilandsgartnerierne starter om en måned. I sidste uge annoncerede Tyskland et decideret indrejseforbud for sæsonarbejdere. Det betyder, at op imod 300.000 østeuropæere, der er en helt afgørende forudsætning for den tyske landbrugssektor, må blive hjemme. Også sæsonarbejdere, der bruger Tyskland som transitland til for eksempel at komme til Danmark, rammes af forbuddet. Det må vække bekymring i den danske landbrugs- og fødevaresektor. I Tyskland og Frankrig har myndighederne ligefrem opfordret til, at folk, der ikke kan varetage deres arbejde på grund af coronavirus, i stedet tilbyder deres arbejdskraft på markerne. Men behovet for hænder er stort, og nogle funktioner kræver speciel viden og erfaring. Derfor er fælleseuropæiske løsninger også afgørende. I Danmark har såvel fødevareminister Mogens Jensen som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sagt, at det er vigtigt, at EU-landene samarbejder, så de nødvendige fødevarer og arbejdskraft fortsat kan komme ind i Danmark, selvom der er indført grænsekontrol. Det er Europa-Kommissionen, der koordinerer arbejdet med at få Europa til at hænge sammen transportmæssigt under krisen. Kommissionen har udarbejdet retningslinjer for den fri bevægelighed for personer, der varetager kritiske funktioner. Her betragtes sæsonarbejdere i landbrugssektoren nu som personer, der varetager en kritisk funktion – fødevareforsyning – og det skal derfor sikres, at de kan nå frem, selv om de krydser en grænse undervejs. Da landene begyndte at lukke deres grænser i midt-marts, var der rapporter om, at både dyr og medicinsk udstyr holdt i kø ét til to døgn. Kommissionen krævede på den baggrund ”grønne korridorer”, som skulle sikre, at vareleverancer ikke blev blokeret. En grøn korridor et særligt vejspor ved grænsen, som det højest må tage 15 minutter at krydse – nok til for eksempel at helbredsscreene chaufføren. Det arbejde har bidraget til at nedbringe ventetiderne ved grænsen, og man håber nu at kunne skabe en lignende situation for sæsonarbejdere. Det bliver et stort arbejde at få EU bragt tilbage til den åbenhed, som var en realitet inden coronakrisen. I mellemtiden bliver samarbejdet om grønne korridorer afgørende for at sikre fødevareforsyningen.

Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce