Annonce
Ringkøbing-Skjern

Fødevarestyrelsen meldt til politiet for at smitte mink - vestjysk avler tror mere på, at måger er de skyldige

Niels Christian Poulsen, minkavler i No, tror ikke på, at Fødevarestyrelsens folk bringer smitten ind til minkfarmene. Det er snarere måger, mener han. Foto Jørgen Kirk.
Organisationen Bæredygtigt Landbrug mener, at kontrollører har bragt smitten ind på minkfarme i Nordjylland. Minkavler Niels Chr. Poulsen ved No tvivler dog på, at Fødevarestyrelsens folk er skyldige.
Annonce

NO: Fødevarestyrelsen blev tirsdag politianmeldt af organisationen Bæredygtigt Landbrug, der frygter, at styrelsens kontrollanter har spredt Covid19-smitte på danske minkfarme.

- Vi har haft flere tilfælde, hvor minkfarme er blevet smittet med corona meget kort tid efter, at Fødevarestyrelsen har været ude for at kontrollere besætningen, siger formanden for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen.

Han er "99 procent sikker" på, at det er ad den vej, smitten er kommet ind i besætningerne, siger han til Dagbladet.

- Mange minkavlere har jo nærmest barrikaderet sig på gården for ikke at få smitten ind, og de eneste, der kan komme ind, er Fødevarestyrelsens folk; de kan tiltvinge sig adgang.

Flemming Fuglede Jørgensen peger på, at kontrollanterne ikke skal fremvise negative corona-attester, når de kommer.

- Det er horribelt, at Fødevarestyrelsens medarbejdere helt ser bort fra basale regler for smittebeskyttelse, siger han.

Bæredygtigt Landbrug har indgivet politianmeldelse på grundlag af en konkret sag i Nordjylland, hvor der blev konstateret corona i besætningen efter et besøg, hvor bedriftens hegn skulle kontrolleres.

Annonce

Måger hovedmistænkte

Minkfarmer Niels Chr. Poulsen, No, vil ikke udelukke, at der er en teoretisk mulighed for, at Fødevarestyrelsens folk har slæbt smitten ind på minkfarme.

- Der er altid en risiko forbundet med, at der kommer folk ind på en farm ude fra. Men jeg har nu ikke haft mistanke til Fødevarestyrelsens folk. Mit indtryk er, at de er meget forsigtige, og tager alle mulige sikkerhedsforanstaltninger for at undgå det, siger Niels Chr. Poulsen.

Han hælder langt mere til den anskuelse, at det er måger, der bringer smitten fra farm til farm.

- Jeg ved godt, at Sundhedsstyrelsen mener, at det mennesker, der smitter minkene. Men så vidt jeg kan se, er det snarere minkene, der smitter mennesker. Smitten skal jo komme et sted fra, og set med min øjne er det mere sandsynligt, at det er via måger. Jeg tror også, at udløb fra renseanlæg kan være en kilde til smitte.

Annonce

Vil de aflive branchen?

Flemming Fuglede Jørgensen hævder, at Fødevarestyrelsen ikke overholder minkavlernes egne smittebeskyttelsesplaner.

- At en enkelt måge har vist sig at have corona-virus på sin fod, ændrer ikke ved, at kontrollanter fra Fødevarestyrelsen også har et ansvar for at forhindre smittespredning - derfor har vi meldt styrelsen til politiet, siger han.


Der er altid en risiko forbundet med, at der kommer folk ind på en farm ude fra. Men jeg har nu ikke haft mistanke til Fødevarestyrelsens folk.

Niels Chr. Poulsen, minkavler.


- Vi skylder minkbranchen at få undersøgt sagen til bunds, og jeg kan love, at vi har tænkt os at følge den til dørs, siger han til Dagbladet.

I øvrigt undrer Flemming Fuglede Jørgensen sig over den måde, de offentlige myndigheder griber epidemiens rasen i minkbesætningerne an.

- Man kan godt få den tanke, at der er kræfter, der ønsker, at hele branchen skal aflives, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Gør dig klar til store test-weekend: Regionen reserverer tusindvis af testtider til Ringkøbing-Skjern

Annonce