Annonce
Vestjylland

Fødevarestyrelsen: Det er forsvarligt at grave mink ned - og vi kommer til at grave en stor del af dem ned

På søndagens pressemøde om mink-aflivninger og Covid-19 situationen deltog blandt andet Fødevarestyrelsen, der i øjeblikket er ved at få gravet ud til masse-minkgrave i militærområder i Holstebro. Foto: Lund
Fødevarestyrelsen forsikrer, at de aflivede mink lægges lagvis med kalk og derfor ikke udgør nogen risiko for lokalbefolkningen.
Annonce

Holstebro: Tre millioner mink kan der graves ned i militærområdet i Karup, men hvor store massegravene i Holstebro bliver, kunne Fødevarestyrelsen ikke svare på under søndagens pressemøde på politistationen i Holstebro.

- I Holstebro har man ikke påbegyndt at fylde mink i hullet endnu. Hullet er ved at blive gravet, og jeg har ikke fået resultatet af udgravninger, siger Karsten Aagaard, dyrlæge og sektionsleder ved Fødevarestyrelsen.

Udfordringen er, at aflivningen af alle danske mink falder sammen med pelsningssæsonen, og at der ikke er forbrændingskapacitet nok.

Har du ikke et skøn over, hvor mange mink I kommer til at grave ned, og hvor mange der brændes?

- Logistisk er man ved at finde ud af, om man kan finde alternative forbrændingssteder. Men det skal gå så hurtigt, og der kan godt være nogle administrative og miljømæssige godkendelser, der skal på plads - og får man ikke det på plads hurtigt - så vil det resultere i, at minkene bliver gravet ned, så det kan godt være en stor del af de mink, der skal aflives med skind på, der bliver gravet ned, vurderer Karsten Aagaard.

Annonce

Smittede mink og zone-mink

De mink, der graves ned i Holstebro og Karup, er alle fra smittede besætninger eller besætninger inden for 7,8 kilometer zonen. For de mink, der pelses på normal vis, er det DAKA, som står for at hente og destruere de nøgne minkkadavere.

Når det skal gå så stærkt, at I Ikke kan følge med til at brænde de døde mink, men skal grave dem ned, kan det undre, at det ikke gik mere stærkt i starten, og at I ikke noget før bad avlerne om at hjælpe med aflivningerne?

- Det kunne man måske have gjort, men det er jo lidt at kigge i bagklogskabens klare lys. Vi har lært af sygdommens udvikling og hastighed, at der skulle andre metoder til, end vi normalt arbejder med i sygdomssituationer, siger Karsten Aagaard og henviser til, at beslutningen om aflivning først kom 1. oktober, og at det også først er nu, at der er kommet en slutdato på.

Annonce

Et lag kalk - et lag mink

Hvad, Fødevarestyrelsen til gengæld godt kan sige en masse om, er, at det er fuldt forsvarligt at grave mink ned i jorden, og her trækker man på tidligere erfaringer med nedgravninger af dyr, siger Karsten Aagaard:

- Der bliver lagt kalk i bunden af de her huller, og dernæst et lag dyr, og så kalk igen, og sådan kører det opefter. Kalken neutraliserer stofferne omkring mink, så man får en meget høj ph – altså en basisk tilstand op i nærheden af 11-12 stykker, og så er der ikke noget virus eller bakterier, der kan overleve.

Fødevarestyrelsen er heller ikke bange for, at rovdyr skal grave de døde mink om og sprede smitte.

- Der er lavet utroligt mange undersøgelser af vilde dyr og vilde katte i denne periode, og vi har ikke fundet corona i et eneste af de dyr, så der er ikke noget, der tyder på, at den vilde fauna vil sprede smitten, siger Karsten Aagaard.

Avlere har undret sig over, at vi har set aflivede mink ligge på jorden uden for farmene og nu også døde dyr tabt på motorvejen -  men at det ikke skulle udgøre en sundhedsrisiko - samtidig med at avlerne ikke må sælge skind fra de mink, der slås ned inden for zonen, og som ikke er smittede?

- Men hensyn til skindene er det sådan set ikke hængt så meget op på en risiko. Det er fordi, at den Covid-19 er det, vi kalder en liste 1-sygdom, hvilket vil sige, at den er kategoriseret som en sygdom ved dyrene på lige fod med mund- og klovsyge, svinepest og fugleinfluenza, og der er nogle generelle internationale regler om, at produkter fra dyr, der har den sygdom, ikke må bruges til noget, siger Karsten Aagaard.

Han beklager billederne af tabte mink på motorvejen og siger, at det er indskærpet over for vognmændene, at containerne ikke må læsses så meget, og at presenningerne skal strammes ordentligt.

- Synet er jo ikke rart, og vi kan komme ud for, at rovdyr eller andre kan tage fat i de mink, men der er ingen risiko til stede, for når vi taler om døde mink og Covid-19, er det en luftbåren smitte, og der er ingen vejrtrækning på de her dyr, forsikrer Karsten Aagaard fra Fødevarestyrelsen.


Synet er jo ikke rart, og vi kan komme ud for, at rovdyr eller andre kan tage fat i de mink, men der er ingen risiko til stede, for når vi taler om døde mink og Covid-19.

Karsten Aagard, Fødevarestyrelsen


I Midt- og Vestjylland er der lige nu 65 smittede farme. Derudover er der 225 farme inden for 7,8 kilometer zonen og yderligere 190 ikke-smittede farme. Alle skal være aflivet indenfor en uge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern For abonnenter

Vi vil ikke have solcelleanlæg: Naboer på Ledingvej afviser at være blevet hørt om deres holdning til 66 hektar solpark

Skjern Håndbold For abonnenter

Skjern Håndbolds mandskab er i modvind og hårdt ramt mentalt: Her er formand Carsten Thygesens svar på 10 skarpe spørgsmål om krisen

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Skjern Håndbold

Emil Bergholt inden kampen mod barndomsklubben: Skjern har mest at revanchere for vi slog dem to gange i sidste sæson

Annonce