Ringkøbing-Skjern

Færre vestjyder dyrker idræt i foreninger - men esport hitter stort

Mette Jensen i Skjern Fitnesscenter er en af de fitnessledere her i kommunen, der kan melde om fremgang i medlemstallet. Arkvifoto.
Mens der på landsplan er sket en stigning i antallet af foreningsaktive, er der det seneste år kommet 440 færre medlemmer i Ringkøbing-Skjern Kommunes idrætsforeninger.

RINGKØBING-SKJERN: Det sidste års tid er vi blevet færre fysisk aktive i Ringkøbing-Skjern Kommune.

De seneste medlemstal fra DGI og Danmarks Idrætsforbund (DIF) viser et fald i antallet af medlemmer i foreningsidrætten her i kommunen.

Fra 2017 til 2018 er de lokale idrætsforeninger samlet gået 440 medlemmer tilbage, så der nu er 26.776 medlemmer fordelt på kommunens 138 foreninger.

Dermed placerer Ringkøbing-Skjern Kommune sig i agterenden af det gode skib "Idrætsforenings-Danmark".

På landsplan er der nemlig fremgang på 26.158 unikke medlemmer i idrætsforeningerne, så det samlede medlemstal i DGI og DIF - renset for, at flere idrætsforeninger- og klubber er medlem af begge organisationer - nu er på 2.257.014 fordelt på 11.330 foreninger.

På landsplan driver fitness, tennis og fodbold den positive udvikling; især fodbold og tennis har fået vendt en negativ udvikling til en positiv.

I Ringkøbing-Skjern Kommune er e-sport og fitness de store højdespringere målt på antal udøvere, mens især svømning er gået tilbage, viser de samlede unikke medlemstal for DGI og DIF.

Svømning hårdt ramt

Svømningen i Ringkøbing-Skjern Kommune har fra 2017 til 2018 tabt 268 aktive medlemmer, hvilket svarer til 12,5 procent af antallet af udøvere.

Det er procentuelt den største tilbagegang blandt en af de "store" sportsgrene, målt på det samlede antal medlemmer.

Målt på antal "tabte" medlemmer er fodbold også hårdt ramt. Fodbolden har mistet 405 udøvere på et år, svarende til 8,8 procent.

Badminton er gået tilbage med 142 medlemmer svarende til 8,4 procent.

Den helt store idræt i området, gymnastikken, har mistet 153 medlemmer, hvilket dog "kun" svarer til 2,9 procent af det samlede antal.

Fitness er den helt store vinder målt på antal nye medlemmer. Fremgangen er på imponerende 469 udøvere, svarende til et spring på 21 procent i forhold til året forinden.

Og den allerstørste højdespringer er e-sporten, der er gået frem med astronomiske 220,9 procent svarende til 106 medlemmer.

Fokus på vækst

Eric Engsig, kommunikationsmedarbejder hos DGI Vestjylland, kan ikke umiddelbart forklare, hvorfor svømningen er gået tilbage i Ringkøbing-Skjern; på landsplan er det en sport i fremgang.

- Det samme gælder fodbold, påpeger han.

At fitness er den store højdespringer, er dog ikke så påfaldende; det er den også på landsplan.

- Vi vil nu analysere på tallene for at finde ud af, hvilke idrætter der taber medlemmer, og hvilke der er i vækst, siger Eric Engsig.

Han peger på, at nogle kommuner er visionskommuner, der har fokus på, hvordan man kan øge antallet af idrætsudøvere.

Eric Engsig peger på, at er en idrætsgren i tilbagegang - som for eksempel svømning i Ringkøbing-Skjern - vil der være god mening i at undersøge, hvordan man griber tingene an i en kommune, hvor idrætten er i fremgang.

- Og vores overordnede målsætning er, at i 2025 skal 75 procent af befolkningen i Danmark dyrke idræt, heraf 50 procent i en forening, siger han.

0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ugens tal og regnskaber: Foersom Genetik ApS har oplevet nedgang i resultatet

Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Borgmester byder velkommen: Lokal Facebook-gruppe samler udenlandske borgere i Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing-Skjern

Højt græs og blomster i vejkanten: Udvalg vil skære ned på græsslåning langs vejene

Ringkøbing-Skjern

Lokal velgørende fond lukker ned: Gav de sidste penge til fire lokale foreninger

Ringkøbing-Skjern

3, 4, 6, 7, 8, 9, 23: Så var der en ny millionær i Ringkøbing-Skjern

112

Tre personer stadig i kritisk tilstand efter frontalsammenstød

Tarm

Drop dukkerten: Fortsat tarmbakterier ved to strande i fjorden

Ringkøbing-Skjern

Sfo-klubber i fare for at lukke: Man skærer hos de allersvageste