Annonce
Ringkøbing-Skjern

Færre boliger i kommunen er ramt af indbrud: Digital udvikling kan spille ind

Indbrudsraten er faldet i 2019, viser tal fra Danmarks Statistik. Den digitale udvikling kan være en del af forklaringen, lyder det fra leder af lokalpolitiet i Ringkøbing.
Der har været færre indbrud i hjem i Ringkøbing-Skjern i 2019 end de foregående år, viser tal fra Danmarks Statistik. Hos politiet kalder man da også årets indbrudsstatistik for 'atypisk', men mener, at digital udvikling kan være en del af forklaringen.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: Der har været færre indbrud her i kommunen i de første ni måneder af 2019 sammenlignet med de foregående tre år.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik har der i gennemsnit været 155 indbrud i de tre første kvartaler af hvert år i perioden 2016 til og med 2018. Det tal hedder i år 100 indbrud, hvilket svarer til et fald på godt 35 procent. Ser man på udviklingen fra de første tre kvartaler af 2018 til samme periode i år er antallet af indbrud er faldet med 43 procent.

Færre indbrud er en generel tendens i langt størstedelen af Midt- og Vestjyllands politikreds. Her er indbrudsraten faldet med 39,38 procent i de første tre kvartaler af 2018 til samme periode i 2019. Det viser tal fra Midt- og Vestjyllands Politi. Kun i Lemvig Kommune har man haft flere indbrud end året før.

Det er en udvikling, der glæder stationsleder af lokalpolitiet i Ringkøbing og i Herning, Niels Kristian Larsen.

- Det er jeg selvfølgelig glad for. Det er der ingen tvivl om. Men det er en landsdækkende tendens, at indbrudstallene er faldene, kan vi se. Men 100 indbrud i forhold til normalen er utroligt flot, og vi skal tilstræbe, at det bliver dernede, siger han.

Fem råd til at reducere risiko for indbrud

Bliv Nabohjælper

Godt naboskab og et opmærksomt blik for, hvad der foregår i nabolaget, gør kvarteret mindre attraktivt for indbrudstyve. Hils på folk, du møder og giv besked til naboer, hvis du aner uråd.

Ved at bruge Nabohjælp aktivt kan samarbejdet mod indbrud blive mere effektivt. Du kan hente Nabohjælp-app’en, eller læs mere på www.nabohjælp.dk

Tænd lys udenfor og klip hækken

Skab god belysning uden for huset. Lys med sensor øger chancen for at tyven bliver set af naboerne, og forstyrres i sit arbejde. Undgå høje træer, hække og mærke gemmesteder omkring dit hjem. Dermed bliver det sværere for tyven at komme uset ind i huset.

Gør døre og vinduer svære at bryde op

Gør det svært for tyven at bryde ind i dit hjem. Brug gode, solide låse, døre og sikrede vinduer. To låse på hoveddøren gør det mere end dobbelt så besværligt for tyven at bryde ind.
Sørg for at låse værktøj og haveredskaber inde i skur eller garage, så det ikke kan bruges til at bryde ind i huset med.

Undgå at købe tyvekoster – brug sikre betalingsformer

Hvis ingen købte tyvekoster, var der INGEN indbrud. Du er med andre ord med til at nedbringe antallet af indbrud, hvis du undgår at købe stjålne varer.
Brug altid MobilePay, eller kig efter NemID hos sælger, når du køber brugt. Begge betalingsformer er knyttet til cpr-nummer, som kan spores tilbage til sælgeren, og det ønsker kriminelle ikke.

Ring 1-1-4, hvis du har mistanke om indbrud

Politiet kan opklare flere indbrud med din medvirken. Hvis du ser personer med en mistænkelig adfærd i dit nabolag, eller hvis du har haft indbrud, så ring 1-1-4. Dine oplysninger kan være afgørende for politiets opklaring, og selv mindre detaljer kan være vigtige.

Kilde. Det Kriminalpræventive Råd

Annonce

Stort fald på ét år

Niels Kristian Larsen vurderer, at udviklingen til dels kan skyldes, at man hos Midt- og Vestjyllands Politi har kørt kampagne mod indbrud ved hjælp af blandt andet tryghedsambassadører, der kort fortalt er borgere i lokalsamfundet, som fungerer som politiets øjne og ører. Man har også haft en mobil tyverigruppe til at holde øje med særligt udenlandske omrejsende.

Men forklaringen kan ikke koges helt ned til dét.

- Vi håber selvfølgelig, at vi har en andel i, at det er faldet, men det er nok ikke den fulde forklaring. Det skyldes nok også, at vi går mere og mere over mod et kontantløst samfund; folk har måske ikke så mange penge til at ligge hjemme længere. Man er måske også blevet bedre til at sikre smykker. Det er typisk de to ting, vi kan se, de går efter ved indbrud. De steder, hvor man har genindbrud, er typisk steder, hvor man finder store kontantbeløb. Der er ikke noget værditab ved det, siger han.

Annonce

Kriminaliteten flytter sig

Ifølge Niels Kristian Larsen ser man ofte en transition hos de kriminelle, hvis udbyttet ved en type kriminalitet er faldende. Eksempelvis har prisudviklingen på tv og stereoanlæg betydet, at man sjældent ser indbrud efter den slags udstyr.

Og i takt med, at pengene er blevet digitale, så er en del af kriminaliteten også blevet det, lyder vicepolitiinspektørens spådom.

- Jeg har ikke set på tallene her, men vi kan se, at kriminaliteten nogle gange flytter sig til der, hvor det er lettest at tjene penge. Jeg tror, at meget af kriminaliteten er rykket over på internettet, for der kan man se en stigning i nogle kriminalitetstyper, siger han.

Annonce

Meget at gøre for at undgå indbrud

Tendensen med færre indbrud i 2019 får Niels Kristian Larsen til at betegne året som værende 'atypisk'. Men én svale gør som bekendt ingen sommer. Derfor kan en stigning i indbrud forekomme igen.

- Hvis tesen skal stå til troende, så skulle faldet i antal indbrud gerne blive ved, for vi kommer ikke til at ligge inde med flere kontanter. Men sådan noget som designindbrud kommer stadigvæk af og til, men det er måske også nogle lidt større værdier, så der kan være mere i det, siger han.

Selvom 100 indbrud i 2019 betegnes som "utroligt flot", så er der plads til forbedringer. Og der kan gøres meget for at undgå indbrud, vurderer Niels Kristian Larsen.

- Meget af det påhviler borgerne selv at vanskeliggøre tyvenes arbejde ved at tyverisikre husene bedre. Vores erfaring er, at nabohjælp er effektivt. Særligt det med at holde øje med mennesker og køretøjer, der normalt ikke er i bybilledet og rette henvendelse, kan virke forebyggende, siger Niels Kristian Larsen.

- Men det er også godt at få registreret de effekter, man har hjemme i huset og få dem mærket. Det vil være med til at gøre opklaringsarbejdet nemmere, når og hvis indbruddet er sket, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern Håndbold For abonnenter

Målmændene kiksede, da Skjern mistede sejren: Med flere redninger havde vi hevet den hjem

Annonce