Annonce
Videbæk

Fælles fjernvarme: Varme vinde blæser mellem Videbæk og Vorgod-Barde

Videbæk Energiforsyning vil gerne levere fjernvarme til Vorgod-Barde og er i kontakt med Vorgod-Barde Borgerforening. Direktør Jan Grarup fra energiforsyningen har sammen med borgerforeningens tovholder Per Øe Nørgaard arrangeret et informationsmøde i januar. Foto: Søren Palmelund
I januar skal der holdes et informationsmøde om fordele, ulemper og omkostninger, hvis Videbæk Energiforsyning skal levere varme til nabobyen.

VORGOD-BARDE/VIDEBÆK: Indbyggerne i Videbæk har i flere år kunnet bryste sig af at få fjernvarme i den absolut billigste ende. Nu får nabobyen Vorgod-Barde også muligheden for at kunne skrue op for en af landets billigste fjernvarmer i stedet for at fyre op med for eksempel olie eller naturgas.

- Det er nu, vi skal prøve det af, siger Jan Grarup, der er direktør ved Videbæk Energiforsyning.

I oktober blev der nemlig vedtaget en klimaaftale, som giver 2,3 mia. kroner til at udfase olie- og gasfyr til fordel for fjernvarme og varmepumper for at mindske CO2-udledningen.

Annonce

- Det betyder, at man kan få et tilskud på 20.000 kroner per husstand, som vil konvertere, fortæller Jan Grarup.

Han har derfor sendt en føler i retning mod Vorgod-Barde Borgerforening for at høre, om der er interesse for at grave en transmissionsledning ned mellem de to byer. Og noget tyder på, at der blæser varme vinde i den retning.

Godt for byggegrunde

- Borgerforeningen lavede et opslag på Facebook, og vi fik melding om, at der er en klar interesse. Alle, jeg har talt med om det, er enige i, at det er en god ide med fjernvarme i stedet for varmepumper, fortæller Per Øe Nørgaard, der er tovholder på varmeprojektet for borgerforeningen.

Personligt mener han, at det er en rigtig god ide at skifte til en fælles varmeforsyning.

- Det er godt at have en god infrastruktur, der ovenikøbet er godt for den grønne omstilling. Det vil også være med til at tiltrække nye borgere til området, når der kommer nye grunde snart, siger Per Øe Nørgaard.

Han håber, at også byens kommunale institutioner som skole og plejehjem vil være positivt stemt for forslaget om at sikre fjernvarme til Vorgod-Barde.

Annonce

Info-møde på vej

Videbæk Energiforsyning er i gang med at lave flyers ned informationer, som indbyggerne i Vorgod-Barde vil få udleveret. Desuden skal der – efter gældende corona-restriktioner – holdes et informationsmøde 16. januar.


Vi har en nedre smertegrænse for, hvor få der kan være. Ledningen koster det samme, uanset hvor mange der er med. Så jo flere husstande, desto mere tilskud.

Jan Grarup, direktør, Videbæk Energiforsyning


- Der vil vi fortælle om, hvordan økonomien vil se ud, og hvad der er af fordele ved fjernvarme frem for andre opvarmningsformer, fortæller Jan Grarup, der selv kan se rigtig mange fordele:

- Varmen kommer bare flydende ind. Der skal ikke skiftes anlæg eller reservedele eller hældes træpiller på. Man skal ikke tage stilling til noget, og hvis noget driller, har vi en vagtordning året rundt, også juleaften. Det er meget komfortabelt, siger han med et smil.

Annonce

Jo flere desto billigere

Energiforsyningen er i gang med at lave beregninger på, hvad det vil koste at sende fjernvarme til Vorgod-Barde. Prisen afhænger af hvor mange husstande, der melder sig. De husstande, der melder sig, skal nemlig deles om udgiften til at få gravet transmissionsledningen ned.

- Vi har en nedre smertegrænse for, hvor få der kan være. Ledningen koster det samme, uanset hvor mange der er med. Så jo flere husstande, desto mere tilskud. Derfor vil prisen for den enkelte være billigere, jo flere der er med, forklarer Jan Grarup.

Som forsyningsvirksomhed siger reglerne desuden, at omkostningerne ved en ny transmissionsledning ikke må belaste de eksisterende brugere, der allerede får fjernvarme fra Videbæk Energiforsyning. Derfor vil det alene være de nye brugere i Vorgod-Barde, som skal betale for nedgravningen.

Annonce

Priserne stiger

Videbæk Energiforsyning hæver i øvrigt priserne for fjernvarme med seks procent per 1. januar, hvilket vil betyde en prisstigning på omkring 452 kroner om året for et standardhus.

Det ændrer dog ikke på, at fjernvarmeprisen stadig ligger blandt de allerlaveste i landet, understreger Jan Grarup.

Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Cheftræner fortæller om grunden til sit stop: - Som person er jeg grundlæggende lidt genert og introvert

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Nu går arbejdet i gang: Plan for gigantisk solcellepark i Gestenge kan være grydeklar om et års tid

Tarm For abonnenter

Nu kan du spille bowling døgnet rundt: Travlt bowlingcenter til salg igen

Ringkøbing

Transportfirma vinder pris for grønt initiativ: Planter træer ved grusgrav for pengene

Ringkøbing

Overraskende fund: Gravsteder og offergaver på Øster Lem Hede

Ringkøbing-Skjern

Viceborgmester vil have minister til at godkende radarstyret lys på vindmøller: - Det giver ingen mening

Ringkøbing For abonnenter

Hygge og nærhed: Ringkøbings nye læger vil tilbage til de gamle lægedyder

Videbæk

Det ottekantede hobbithus kan blive dit: Grevinden i Troldehuset sælger med blødende hjerte

Hvide Sande

Ikke mere rødt fjordvand: Men stadig badeforbud nær brandstedet

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Navne For abonnenter

100-årige Kristiane ønsker sig en skabsfryser i fødselsdagsgave: Hun har selv bagt til festen med 91 gæster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Skjern Håndbold

Efter to år på posten: Skjerns cheftræner stopper et år før tid

Annonce