Ringkøbing-Skjern: 2.255. Så mange oliefyr opvarmer stadig husene i Ringkøbing-Skjern Kommune, der ellers i 2008 vedtog en grøn energistrategi.
Også på statsligt plan arbejdes der for at udfase oliefyr. Blandt andet derfor åbner Energistyrelsen snart for en tilskudspulje på 675 mio. kroner.
Henning DonslundDer er mange tilskudskroner at hente til udskiftning af et gammelt oliefyr. Så det er måske nu man skal skifte til fjernvarme eller varmepumpe.
- Der er mange tilskudskroner at hente til udskiftning af et gammelt oliefyr. Så det er måske nu man skal skifte til fjernvarme eller varmepumpe, siger Henning Donslund, specialkonsulent i Energisekretariatet i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Fordele for økonomi og klima
Tilskuddet kan søges til en lang række boligforbedringer i helårsboliger, der sparer energi.
- Samtidig har man udsigt til en lavere varmeregning, ligesom man forbedrer sit indeklima og gør en positiv forskel for klimaet, tilføjer han.
Henning Donslund minder om, at der ikke gives statsligt tilskud til energirenoveringer, der allerede er påbegyndt.
- Man må gerne indhente tilbud, men ikke have en aftale med en håndværker, forklarer han og opfordrer til, at man læser vejledningen til tilskudspuljen godt igennem, før man ansøger.
Vejledningen findes på Energistyrelsens hjemmeside på sparenergi.dk/forbruger/boligen/tilskud
Gå i gang nu
Energirenoveringstilskuddet er skattefrit for private boligejere, og på Energistyrelsens hjemmeside oplyses det, at der åbnes for ansøgninger "i første kvartal af 2021".
Alligevel anbefaler kommunens Energisekretariat, at man hurtigst muligt får set på mulighederne:
- Pengene uddeles efter først-til-mølle-princippet, og for at være kvalificeret til at søge puljen skal ens bolig have et gyldigt energimærke. Det betyder, at man forud for ansøgningen skal have en autoriseret energirådgiver ud og udfærdige en energirapport, forklarer Henning Donslund.
Søger man kun Energistyrelsens pulje om tilskud til at erstatte sin nuværende varmekilde med en varmepumpe, behøver man dog ikke fremvise et energimærke på boligen.
Også fra kommunens landdistriktskoordinator, Lotte Finnerup, lyder der en opfordring til at man som husejer får undersøgt mulighederne for at søge Energistyrelsens energirenoveringspulje:
- Energimærket er godt at have, hvis man overvejer at sælge, eller hvis man skal låne penge i banken til renoveringen. Og energistyrelsens penge kan ligeså godt gøre gavn her, siger Lotte Finnerup