Annonce
112

Evakueret med plasticposer på fødderne: Café-gæster i Hvide Sande overrasket af højvande

Café Marina og Ejvinds Bageri fik vandet ind på allernærmeste hold, da det pludselig steg op over kajkanten. Foto Gudrun Pedersen.
Vandet steg til 2,25 meter over dagligt vande mandag eftermiddag, og havneterrænet blev oversvømmet; udsigt til 2,33 meter over dagligt vande onsdag morgen klokken 5.

HVIDE SANDE: Da vandet allerede ved 14-tiden skyllede ind over kajkanten og oversvømmede havneterrænet i Hvide Sande, skete det så hurtigt, at det overraskede Café Marina.

- Vi havde regnet med, at vandet ville toppe ved 17-tiden, så det kom ind, mens der stadig var gæster i cafeen, fortæller Vera Reffs fra Café Marina.

- Vi var nødt til at give dem plasticposer på fødderne, så de kunne komme tørskoede væk. Heldigvis var de alle søde og rare, og tog det med godt humør, fortsætter hun.

Café Marina og naboen Ejvinds Café er nok de mest udsatte forretninger på havnen i Hvide Sande, og det er ikke første gang, de har oplevet oversvømmelser.

Sidste gang var i 2015, da stormen Gorm søndag den 29. november gik i land på Vestkysten, hvor den førte til store oversvømmelser i blandt andet Hvide Sande.

Også dengang stod vandet ind i Café Marina, og Vera Reffs lægger ikke skjul på sin undren over, at kommunen eller havnen ikke har sandsække liggende klar, som forretninger kan bruge til at beskytte sig mod bølgerne.

Annonce

Desinficering

- Vi har nogle plader, vi kan sætte op, når der er trussel om oversvømmelse, men det nåede vi ikke i går, fordi vandet kom op tidligere, end vi havde regnet med, siger hun.

Da Dagbladet talte med Vera Reffs tirsdag morgen, var hun og et hold på otte-ni mand i gang med at tørre op og desinficere inde i restauranten.

- Vi håber, at vi kan åbne igen ved middagstid, siger hun.

Heldigvis ser det ikke ud til, at elektriske apparater, inventar og andet har taget skade. Allerede lørdag og søndag begyndte personalet at køre møbler og andre ting og sager af vejen.

- Så vi havde på forhånd gjort alt, hvad vi kunne for at begrænse skaderne, siger Vera Reffs.

Nu venter hun spændt på, hvordan tingene udvikler sig onsdag morgen, hvor der ikke bare er udsigt til høj vandstand men også en stiv kuling fra vest - altså 16-17 sekundmeter.

I alt fald kommer pladebarrieren op, og Vera Reffs håber, at den kan holde vandet ude af cafeen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Karina Vinkler skifter til Astrup Group

Ringkøbing-Skjern

Ørskovs mor ansat i stilling, som datteren fik trumfet igennem i byrådet

Annonce