Annonce
Erhverv

EUX-elever fra Lemvig skal styrke markedsføringen af det lokale handelsliv

EUX giver både svendebrev og studenterhue. Et nyt samarbejde mellem Lemvig Gymnasium og handelslivet i Lemvig og Thyborøn skal gøre uddannelsen bedre og mere kendt, fortæller teamet bag det nye samarbejde. Fra venstre er det: EUX-underviserne Mia Kongerslev og Gitte Jeppesen samt event- og handelschef Mai Lindgaard. Foto: Thomas Maxe
Lemvig & Thyborøn Handel får hjælp af elever fra Lemvig Gymnasium. Det giver bedre undervisning og styrker kendskabet til EUX Business.

LEMVIG: Det er ikke altid fest og ballade at læse lektier på en handelsuddannelse.

Men lektierne bliver lidt sjovere, når man med det samme kan bruge det, man har lært, ude i virkeligheden. Den mulighed får EUX Business-eleverne fra Lemvig Gymnasium i et nyt samarbejde med Lemvig & Thyborøn Handel.

- Vi markerer afslutning af vinterudsalget med en stor outlet-messe i uge syv. EUX-eleverne skal hjælpe os med at finde på nogle events og lægge en plan for, hvordan det skal gennemføres. Det er ikke nok bare at lave underholdning på torvet og tro, at folk så kommer af sig selv for at handle i butikkerne. Der skal ske noget både i bybilledet og inde i de enkelte butikker, så vi får brug for mange kreative ideer, fortæller event- og handelschef Mai Lindgaard, der glæder sig meget til samarbejdet med de unge.

EUX-koordinator på Lemvig Gymnasium Mia Kongerslev er glad for, at eleverne nu får en endnu mere erhvervsrettet uddannelse.

- Vi har elever, som kan det her med eksempelvis markedsføring og eventplanlægning. De mangler bare et sted at vise det. Der er allerede interesse for at få elever til at hjælpe med cases. Vores elever har for eksempel også hjulpet med at markedsføre et stort julemarked på sociale medier, så det bliver godt, når vi får et mere organiseret samarbejde med handelslivet, siger Mia Kongerslev.

Annonce

EUX Business

EUX Business er en fire-årig erhvervsrettet gymnasial uddannelse. Man får både en handelseksamen og en erhvervsfaglig uddannelse inden for butik, handel, kontor eller finans.

Uddannelsen er delt i to: Det første år er et intenst studieforløb, der slutter med, at otte fag er læst op på C-niveau. Hvis man har lyst og evner til det, kan man på andet år læse videre og få studenterhuen, eller man kan allerede efter første år gå i lære. De sidste to år af uddannelsen er man elev i en praktikvirksomhed.

En del af EUX Business-eleverne vælger at læse videre, for eksempel til finans- eller serviceøkonom.

Optag på EUX kræver fornuftige karakterer fra folkeskolen. Hvis man er 25 år eller ældre, findes der særlige vilkår for erhvervsuddannelser for voksne. Det kan studievejledere på handelsskolerne fortælle meget mere om.

I Midt- og Vestjylland kan man læse EUX Business på alle gymnasierne i Lemvig, Struer, Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Skive og Herning. De er ganske vist ikke nævnt på www.eux.dk, men hjemmesiden giver et overblik over uddannelsen.

Ingen badeferie

For Lemvig Gymnasium bliver samarbejdet en kærkommen lejlighed til at gøre den relativt nye EUX-uddannelse mere kendt. Kort fortalt får eleverne med EUX både studenterhue og et svendebrev, når de vælger EUX, men i indeværende skoleår har Lemvig Gymnasium kun 10 EUX Business-elever, mens tre gange så mange elever har valgt HHX (i gamle dage kendt som ”højere handelseksamen”).

- EUX har fået sit gennembrud på de tekniske uddannelser, hvor både virksomheder, elever og deres forældre har set lyset i, at unge kan få både studentereksamen og en uddannelse som eksempelvis tømrer eller elektriker. Men det går lidt mere trægt med at få budskabet ud på handelsuddannelserne, siger Mia Kongerslev.

Der er ellers flere og flere af de unge, som selv har fået øje på EUX Business, men ofte bliver de rådet af den kommende læreplads eller – især – mor til at vælge HHX. Formentlig, fordi de ”voksne” ikke kender EUX endnu.

- Det traditionelle gymnasium, STX, og handelsgymnasiets HHX-uddannelse er tre-årige uddannelser, som er direkte målrettet mod at forberede eleverne på at læse videre. EUX er erhvervsrettet, men nogle tror fejlagtigt, at EUX bare er en afløser for HG, som var en grunduddannelse (på lavere bogligt niveau, red.), siger Mia Kongerslev.

Men hvis nogen tror, at EUX er en badeferie, så tro lige om igen. På den fire-årige EUX Business tager man sin studentereksamen på kun to år, så der er rigtig mange lektier og opgaver.

Efter to intense år med lektierne kan EUX’erne så iføre sig studenterhuen og begynde på den to-årige faguddannelse, og så er de udlært. Går man i stedet HHX-vejen, skal man først tre år i skole og stadig være elev i to år, så EUX’erne bliver altså udlært et år hurtigere – og har samme muligheder for at læse videre, hvis de ønsker det.

EUX'erne er dygtige

Event- og handelschefen i Lemvig-Thyborøn har selv børn, som læser EUX, så hun bliver en rigtig god ambassadør for uddannelsen.

- EUX’erne er fagligt dygtige elever og samtidig meget praktisk orienterede. I detailhandelen lærer vi rigtig meget af de unge, som for eksempel er helt hjemme i brug af digitale medier og video. Vi får i det hele taget kreative ideer og impulser, som også gør, at butikkerne er glade for de unge. Vores ansvar er til gengæld at fortælle de unge, at vi har brug for dem, og at vi har en læreplads til dem. Det kunne også øge interessen for EUX Business, siger Mai Lindgaard.

I Lemvig Kommune er der for tiden flere ledige praktikpladser i detailhandelen, end der er lærlinge, så der er mange gode grunde til at kigge nærmere på EUX Business, når Lemvig Gymnasium holder åbent hus for kommende elever 18. og 21. januar. Læs mere på www.lemvig-gym.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Klar til afgang: Et hyldest-pift med togfløjten

Et højt og triumferende hyldestpift med togfløjten. Det er, hvad Skjern Bank og firmaet Hansen & Larsen har fortjent for deres beslutning om i fællesskab at skænke den gamle remise i Skjern til de lokale folk, der går med spændende planer for et ungdomshus i bygningen. Egentlig bør Hansen & Larsen have to pift, for det var dem, der tilbage i 2016 sikrede remisen mod truende nedrivning ved at købe den af Banedanmark. »Banen er en stor del af historien om Skjerns udvikling, så vi har købt den med øje for, at den skal bevares. Remisen skal gerne indeholde noget, der kan gavne befolkningen,« lød det dengang fra Brian Meldgaard, der er medindehaver af Hansen & Larsen. Meget tyder nu på, at det er lige sådan, det kommer til at gå. Efter en flerårig periode, hvor der var stille om den gamle remise, begyndte der sidste år at ske noget. Gentænk Skjern kom på banen, bogstavelig talt, og køreplanen hang godt sammen: En velbesøgt koncertaften blev efterfulgt af en succesrig fondsansøgning, og dermed var projektet sat godt og grundigt på skinner. Med den netop offentliggjorte donation af bygningen er der masser af lys for enden af tunnellen. De 850.000 kroner fra Realdania - i parentes bemærket 100.000 kroner mere, end de frivillige havde søgt om - skal bruges til at sætte facaden i stand. Næste mål er indvendig restaurering af den mere end 100-årige bygning, og her vil det uden tvivl hjælpe gevaldigt på fondenes lyst til at øse penge ud, når det er en forening med egen bygning, som søger midler. Med andre ord har lokale kræfter med en solid fælles indsats sikret håbet om, at Spillestedet Remisen kan slå dørene op indenfor en ikke alt for fjern fremtid. Der er lang vej og meget arbejde endnu, før Remisen kan fløjte klar til afgang - men mon ikke den hidtidige og meget fornemme opbakning vil give endnu flere skjernboer blod på tanden til at give en hånd eller en skilling med for at få projektet til at lykkes? Det må man håbe! Herfra letter vi i hvert fald på lokofører-kasketten i respekt for en flot indsats.

Kultur

Historisk bolighandel: Over 100 år gammel remise doneres til unge frivillige – nu er vejen banet for et folkehus

Videbæk For abonnenter

Skoler og børnehaver i øst: Vi får ikke nok midler til inklusion

Annonce