Annonce
Debat

Europabevægelsen: Sådan kan EU mindske din el-regning

Læserbrev: Flere borgere i Danmark oplever for tiden kraftigt høje priser på strøm. Det er noget, man i høj grad mærker som husholdning, og et godt eksempel på, hvordan europæiske og globale spil kan få meget håndgribelige konsekvenser for os.

Danmark er en del af et større energimarked. Vi handler strøm på kryds og tværs med andre lande. Når efterspørgslen efter energi (naturgas, solenergi, vandkraft, a-kraft etc.) bliver større, eller udbuddet af energi bliver mindre, ja så oplever vi de stigende priser.

Og lige nu er det især den manglende naturgas, der presser prisen. Lytter man eksempelvis til interesseorganisationen Dansk Energi, lyder det helt tydeligt: “den primære årsag til de stigende elpriser er, at prisen på den fossile naturgas er mere end tidoblet siden sidste efterår”.

Annonce

Rusland har kort sagt mindsket udbuddet af fossil gas til Vesteuropa. Men vi kan gøre meget, så det ikke bliver Putin, der i så stort omfang ender med at være herre over vores elregning - bizart som det lyder.

Vi kan omstille os hurtigere til brug af vedvarende energi, herunder vindmøller, solenergi og vandkraft, ligesom vi kan øge målene for energieffektivitet, så vores huse eksempelvis isoleres bedre - og energiforbruget bliver mindre. Vi kan bruge flere af vores EU-midler på at støtte de såkaldte inter-connectorer (de store “motorveje” for strøm mellem EU-lande), så vi binder det europæiske elmarked sammen.

EU-Kommissionen har desuden netop defineret A-kraft og naturgas som grønne teknologier. Men præmissen skal bl.a. være, at man går fra kulkraft til gas, når investeringerne foretages - og det er fornuftigt nok. Vi bør presse på for, at især naturgas bliver en meget kort overgangsteknologi. På den måde kan vi skabe et grønt scenarie, hvor vi hurtigt får CO2-udledningen i bund, og det er netop dét en energi-union i EU også kan formå.

Alt i alt er der derfor behov for et stærkt fælles samarbejde om en grønnere fremtid i EU. Det er ikke mindst til gavn for din elregning.

Alt i alt er der behov for et stærkt fælles samarbejde om en grønnere fremtid i EU.

Annonce
Hvide Sande For abonnenter

PFOS-sagen: Forsyningsdirektør overrasket over giftstof i Atlantic Sapphire-vandet

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Nye græsgange: Skjern Håndbold skal sælge tidligere anfører Bjarte Myrhols produkt

Navne For abonnenter

En advarsel fra kroppen gjorde udfaldet: Kirkegårdsleder i Ringkøbing takker af efter 48 år

Skjern

Lokal fagforenings-krig fortsætter: Lauge Bonde slæbes i Arbejdsretten

Hvide Sande

Lalandia rydder op efter blæsevejr: - Plastik og  byggeaffald kan komme alle steder fra, men vi tager hånd om det

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Skjern For abonnenter

Farmor var kogekone i Sædding Forsamlingshus, og far har drevet flere restauranter: Mads Bøndergaard har altid vidst, han skulle være kok

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Leder

Dagbladet mener: Mere end svært at se logikken i lukningen af akutklinikken

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Sport

Pyt med landskamp på tv: 100 tilskuere valgte at se håndbold live i Rækker Mølle

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Erhvervsnavne: Nyt gulvfirma, nyt transportfirma og seks andre nye selskaber

Ringkøbing-Skjern

Se, om du er med på listen: Her er de 50 mest populære navne i kommunen

Annonce