x
Annonce
Udland

Donorer overgår ønskeseddel med milliardstøtte til Albanien

Florion Goga/Reuters
Albanien skulle bruge 1,08 milliarder euro til genopbygning. Landet fik 1,15 milliarder euro på konference.

Albanien fik, hvad de ønskede sig - og mere til.

Annonce

1,15 milliarder euro blev samlet ind - foreløbigt som løfter - da EU mandag var vært for en donorkonference for Albanien, efter at landet 26. november sidste år blev ramt af et kraftigt jordskælv.

- Gode nyheder for albanerne. Vi har overgået målet for genopbygningen af Albanien og nået 1,15 milliarder euro, herunder 400 millioner euro fra EU-bidrag, siger EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen.

1,15 milliarder svarer til 8,59 milliarder danske kroner.

EU-lande stod for en væsentlig del af donationerne, men også De Forenede Arabiske Emirater, Tyrkiet og flere internationale organisationer bidrog.

FN, Verdensbanken og EU har sammen med albanske myndigheder vurderet, at der er brug for 985 millioner euro til genopbygningen i 11 kommuner, mens de samlede omkostninger ville blive 1,08 milliarder euro.

Altså har donorkonferencen givet løfter om 70 millioner mere, end der anslået skulle være behov for.

- Jeg er glad og ydmyg over dette. Vi vil ikke svigte vores venner, siger Albaniens premierminister, Edi Rama, i Bruxelles.

Danmark har lovet 2 millioner euro til Albanien. Holland og Sverige vil bidrage med henholdsvis 3 og 5,6 millioner euro.

Danmark har tidligere doneret 5 millioner kroner til Balkan-landet via Internationalt Røde Kors.

Albanien er ikke i stand til at løfte det omfattende arbejde alene efter ødelæggelserne for knap tre måneder siden.

Ifølge USA's Geologiske Undersøgelse havde skælvet en beregnet styrke på 6,4.

Det er det kraftigste jordskælv i Albanien i mere end 30 år. I tre dage efter ramte flere efterskælv. Epicentret var 30 kilometer vest for hovedstaden Tirana.

51 blev dræbt i forbindelse med jordskælvet, og flere end 10.000 albanere måtte flytte fra helt eller delvist ødelagte boliger.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce