Udland

Europæiske ministre advarer USA om optrapning i Iran

Britisk udenrigsminister er bekymret for, at en konflikt vil bryde ud "ved et uheld" efter militær eskalering.

Forud for krisemøder om atomaftalen med Iran opfordrede den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt, mandag til "en rolig periode" i regionen.

- Vi er meget bekymrede for, at parterne eskalerer situationen og får startet en egentlig konflikt ved et uheld, siger Jeremy Hunt i Bruxelles.

Senest har præsident Donald Trump foruden hårdere sanktioner besluttet at optrappe USA's militære tilstedeværelse omkring Iran med et hangarskib, B52-bombefly og flere angrebsfartøjer.

USA trådte sidste år ud af atomaftalen fra 2015. Den skulle lette økonomiske sanktioner mod Iran, hvis landet bremsede sit atomprogram så meget, at det umuligt kunne udvikle atomvåben.

Mike Pompeo, den amerikanske udenrigsminister, bestemte i 11. time at aflægge et besøg ved et møde i Bruxelles for at tale med den britiske, franske og tyske udenrigsminister.

I den oprindelige aftale var der underskrifter fra USA, EU, Iran, Kina, Rusland, Storbritannien, Frankrig og Tyskland.

Heiko Maas, den tyske udenrigsminister understregede ved sit møde med Pompeo, at den bedste vej til at undgå, at Iran udvikler atomvåben, stadig går gennem aftalen fra 2015.

- Jeg gjorde det klart, at vi er bekymrede for udviklingen og spændingen i regionen. Vi ønsker ikke, at det skal føre til en militær eskalering, sagde han.

Det samme mener de øvrige europæiske parter, der har underskrevet aftalen.

Aftalen hænger dog i en tynd tråd, hvilket var grunden til krisemødet med de europæiske parter og EU's udenrigschef, Federica Mogherini.

Iran meddelte i sidste uge, at landet vil opgive nogle af sine forpligtelser i aftalen, såfremt det økonomiske hul, som de amerikanske sanktioner har skabt, ikke bliver fyldt ud.

Det mener iranerne, skal ske inden for 60 dage via tiltag fra de tilbageværende lande i aftalen, som skal beskytte Irans bank- og oliesektor.

De amerikanske sanktioner kan også ramme europæiske virksomheder, hvis de handler med Iran. Handlen mellem EU-lande og Iran er derfor faldet drastisk i 2019 ifølge nyhedsbureauet AFP.

De europæiske parter har dog afvist det iranske ultimatum. Derfor skulle man mandag diskutere andre løsninger.

Mike Pompeo tager tirsdag til Sotji i Rusland for blandt andet at diskutere Iran med præsident Vladimir Putin og udenrigsminister Sergej Lavrov.

/ritzau/

0/0

Tophistorier

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Testmøllesag i nye problemer: Skal finde 20 millioner til lovet lufthavnsudstyr

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

Tophistorier

Seneste nyt

Hvide Sande

Hvide Sande-fisker fangede torsk med plastikemballage i maven

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

Vestjylland

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Annonce