Debat

EU-valget betyder noget for din arbejdsplads

EU-valg: Meget er sket, siden Danmark blev medlem af EU for over 40 år siden. I tidens løb har EU-samarbejdet udviklet sig både i bredden og i dybden med flere lande og flere politikområder, der har haft afgørende betydning for Danmarks og Europas udvikling. Siden det seneste Europa-Parlamentsvalg i 2014, har EU-debatten omhandlet emner som migration, klimaforandringer, terror og cybertrusler. Det har sat det europæiske fællesskab på prøve, men samtidig står det lysende klart, at intet land kan løse disse udfordringer alene.

Det er derfor vigtigt, at vi står sammen. Og derfor har vi to klare opfordringer til de danske vælgere: Husk at stemme for et EU, der samler og samarbejder om fælles løsninger. Husk også at stemme for et EU, der prioriterer samhandel og fri bevægelighed baseret på fælles regler og standarder. Det er helt afgørende for danske virksomheder og deres medarbejdere. I dag er virksomheder og forbrugere i EU danske virksomheders vigtigste kunder. Mere end 60 pct. af vores eksport går til lande i det indre marked. 550.000 arbejdspladser er direkte knyttet til eksport i nærmarkederne. Godt 22 pct. af de arbejdspladser ligger i Region Midtjylland - og lige så mange ligger i Region Syddanmark. Måske er en af dem din, din ægtefælles eller din familie og venners arbejdsplads.

Virksomhederne er dog ikke kun Danmarks og EU’s vækstmotorer og leverandører af job i Danmark. De er også leverandører af løsninger på nogle af de mest presserende problemer, som de kommende EU-parlamentarikere skal håndtere. Dansk energi- og miljøteknologi er f.eks. vigtige, hvis vi skal løse klima- og miljøudfordringerne. Og en ambitiøs politik i EU vil skabe nye markedsmuligheder for danske virksomheder, som dermed kan fastholde og skabe nye job i Danmark.

Derfor har lønmodtagerne i Dansk Metal og arbejdsgiverne i DI i fællesskab inviteret de danske EU-spidskandidater til debat i fabrikshallen på Vestas i Ringkøbing. Hvis EU skal kunne løse nogle af de udfordringer, som vi står over for i øjeblikket, er det afgørende, at vi debatterer, hvor vores EU-politikere skal tage fat. En af de vigtigste opgaver er at skabe gode konkurrencevilkår for vores virksomheder – både når vi handler i Europa, og når vi sælger vores varer og ideer til resten af verden. Det er ikke kun afgørende for de internationale virksomheder, der er dygtige til at eksportere dansk energiteknologi eller fødevarer. Det er også afgørende for den store underskov af små- og mellemstore virksomheder, der som leverandører af produkter og services til de store eksportindustrier, også nyder godt af, at EU-samarbejdet baner vejen til nye markeder og kunder. Et nært og stærkt EU, der kan skabe et stærkt marked i Europa og som kan matche de store globale spillere i verden, er med andre ord med til at sikre arbejdspladser, vækst og velfærd i Danmark.

EU-samarbejdet er ikke perfekt. EU’s politiske løsninger er ikke altid perfekte. Det ændrer dog ikke på, at Danmark er et af de lande, der har vundet allermest ved at være en del af EU-samarbejdet. Det skyldes blandt andet at danske virksomheder og deres medarbejdere har formået at udnytte EU-samarbejdets mange muligheder – og det skal de blive ved med.

Claus Jensen
0/0
Annonce
Klumme For abonnenter

Klumme: Mens mange kæwler om valg, kigger jeg på æwler

Annonce
Annonce
Klumme

Ugens Prædiken: En kamp med mennesker og Gud

Klumme

Midt i en konfirmationstid: Talen, som en farfar aldrig fik holdt til sit ældste barnebarn

Klumme

Hvad har Kasper Søndergaard, min cykel og sammenhængskraft til fælles?

Leder For abonnenter

Turismevækst trues af mangel på hænder

Vi har et kæmpestort problem her i Naturens Rige: Vi mangler hænder! På en vis måde er vi blevet et offer for vores egen succes. Det går jo godt i Ringkøbing-Skjern Kommune. Der er gang i erhvervslivet, og har været det længe. Arbejdsløsheden er helt i bund, og det er nemt at få et job. Niels Hausgaard-vendingen, "der er altid arbejde til dem, der vil arbejde", er tæt på at være socialrealisme, ikke satire. I alt fald hvis man taler med bagere, købmænd, campingpladsejere og andre i sommerlandet. De får kun få eller måske endda slet ingen ansøgninger, når de slår stillinger op. Det er et problem. Et kæmpestort problem. Og der er ingen udsigt til, at det bliver bedre, snarere tvært imod. I Dagbladet i dag sætter vi fokus på problemerne for den del af erhvervslivet, der er afhængigt af turismen. Allerede nu er det svært at finde medarbejdere. I de kommende år bliver det stensikkert bare værre: - Vi regner med en vækst i turismen på omkring 50 procent frem mod 2025. Det betyder, at der skal ansættes 1500 flere i turisterhvervene. Nogle vil være på fuld tid, mens andre vil være deltids- og ungarbejdere, siger direktør Søren Lydig, Ringkøbing Fjord Turisme. 1500 flere medarbejdere på fem-seks år! På et tidspunkt, hvor der er registreret omkring 800 arbejdsløse i kommunen! Alene det kommende feriecenter Lalandia i Søndervig og oplevelsescentret Naturkraft skal tilsammen bruge hundredvis af ansatte. Det bliver svært. Især da turismeerhvervet er kendetegnet ved sæsonbetonet arbejde på ofte skæve arbejdstider og - det kommer vi næppe heller uden om - til lønninger, der har svært ved at konkurrere med en række andre brancher. - Det er noget lort, siger Bjarne Nielsen, fiskehandler på havnen i Ringkøbing. Og så kort kan det vel egentlig siges. For selv om Ringkøbing-Skjern har udsigt til kolossal vækst i turismen, hvordan skal potentialet så kunne realiseres, hvis ikke den nødvendige arbejdskraft er til rådighed? Direktør i Erhvervsrådet Hans Jørn Mikkelsen mener, at man bør begynde med at få aktiveret de ledige, vi har i kommunen - også dem, der ikke nødvendigvis kan arbejde 37 timer om ugen. Men som tallene viser, er det slet ikke nok, selv om man så fik aktiveret dem alle. Der skal mere til. Inden for turistbranchen snakker man om, hvordan man kan gøre det attraktivt for unge at tage arbejde i vort område i højsæsonen. Man vil lokke dem med, at de jo kan surfe, fiske og have sjov i fritiden og holde sommerferie, samtidig med at de tjener nogle penge. Om det lader sig gøre, er ikke til at sige. Men noget må der gøres. Vi må lægge vore vestjyske hjerner i blød og eventuelt søge assistance ude fra. Ellers mister vi en gylden mulighed for at styrke en branche i voldsom vækst. Og det vil virkelig være et problem...