Debat

EU-valget betyder noget for din arbejdsplads

EU-valg: Meget er sket, siden Danmark blev medlem af EU for over 40 år siden. I tidens løb har EU-samarbejdet udviklet sig både i bredden og i dybden med flere lande og flere politikområder, der har haft afgørende betydning for Danmarks og Europas udvikling. Siden det seneste Europa-Parlamentsvalg i 2014, har EU-debatten omhandlet emner som migration, klimaforandringer, terror og cybertrusler. Det har sat det europæiske fællesskab på prøve, men samtidig står det lysende klart, at intet land kan løse disse udfordringer alene.

Det er derfor vigtigt, at vi står sammen. Og derfor har vi to klare opfordringer til de danske vælgere: Husk at stemme for et EU, der samler og samarbejder om fælles løsninger. Husk også at stemme for et EU, der prioriterer samhandel og fri bevægelighed baseret på fælles regler og standarder. Det er helt afgørende for danske virksomheder og deres medarbejdere. I dag er virksomheder og forbrugere i EU danske virksomheders vigtigste kunder. Mere end 60 pct. af vores eksport går til lande i det indre marked. 550.000 arbejdspladser er direkte knyttet til eksport i nærmarkederne. Godt 22 pct. af de arbejdspladser ligger i Region Midtjylland - og lige så mange ligger i Region Syddanmark. Måske er en af dem din, din ægtefælles eller din familie og venners arbejdsplads.

Virksomhederne er dog ikke kun Danmarks og EU’s vækstmotorer og leverandører af job i Danmark. De er også leverandører af løsninger på nogle af de mest presserende problemer, som de kommende EU-parlamentarikere skal håndtere. Dansk energi- og miljøteknologi er f.eks. vigtige, hvis vi skal løse klima- og miljøudfordringerne. Og en ambitiøs politik i EU vil skabe nye markedsmuligheder for danske virksomheder, som dermed kan fastholde og skabe nye job i Danmark.

Derfor har lønmodtagerne i Dansk Metal og arbejdsgiverne i DI i fællesskab inviteret de danske EU-spidskandidater til debat i fabrikshallen på Vestas i Ringkøbing. Hvis EU skal kunne løse nogle af de udfordringer, som vi står over for i øjeblikket, er det afgørende, at vi debatterer, hvor vores EU-politikere skal tage fat. En af de vigtigste opgaver er at skabe gode konkurrencevilkår for vores virksomheder – både når vi handler i Europa, og når vi sælger vores varer og ideer til resten af verden. Det er ikke kun afgørende for de internationale virksomheder, der er dygtige til at eksportere dansk energiteknologi eller fødevarer. Det er også afgørende for den store underskov af små- og mellemstore virksomheder, der som leverandører af produkter og services til de store eksportindustrier, også nyder godt af, at EU-samarbejdet baner vejen til nye markeder og kunder. Et nært og stærkt EU, der kan skabe et stærkt marked i Europa og som kan matche de store globale spillere i verden, er med andre ord med til at sikre arbejdspladser, vækst og velfærd i Danmark.

EU-samarbejdet er ikke perfekt. EU’s politiske løsninger er ikke altid perfekte. Det ændrer dog ikke på, at Danmark er et af de lande, der har vundet allermest ved at være en del af EU-samarbejdet. Det skyldes blandt andet at danske virksomheder og deres medarbejdere har formået at udnytte EU-samarbejdets mange muligheder – og det skal de blive ved med.

Claus Jensen
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Leder For abonnenter

Hilde-sagen: Skal kun de stærke have chancen for at vinde?

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce