Annonce
Debat

EU skal ikke stoppe bæredygtig jagt og fiskeri i Vestjylland

Annonce

Læserbrev: EU kommissionen mener i sin nye vejledning til naturbeskyttelse, at jagt og fiskeri skal være helt forbudt i en række særligt beskyttede naturområder i Danmark. Vejledningen er dog groft unuanceret og sidestiller minedrift med jagt og fiskeri, når det kommer til deres effekt på naturen. Jagt og fiskeri kan ganske vist skade naturen, hvis det ikke foregår bæredygtigt og med respekt for naturen. Men det kan også foregå bæredygtigt, og derfor giver et totalforbud ikke mening.

Lad os slå fast, at det er afgørende, at vi passer på naturen, så vi kan få glæde af den i dag og i fremtiden. Faktisk er biodiversiteten presset i Europa, og der er brug for tiltag der fremmer naturen. Derfor er det godt, at vi har tiltag såsom Natura 2000, der er et netværk af beskyttede naturområder i EU.


Lad os slå fast, at det er afgørende, at vi passer på naturen, så vi kan få glæde af den i dag og i fremtiden.


I Ringkøbing-Skjern Kommune har vi f.eks. Skjern Å, der huser en sjælden bestand af laks. Bestanden var engang lille, men i dag er situationen heldigvis anderledes, hvilket bl.a. skyldes et naturgenoprettende samarbejde mellem forskere og fiskere. Derudover er fangsten reguleret i samarbejde med de lokale fiskeriforeninger, der er opmærksomme på at sikre bestanden.

Derfor skurrer det i ørerne, når der i EU lægges op til, at fiskeri og jagt skal totalforbydes i strengt beskyttede områder.[5] Rationalet er, at sådanne aktiviteter hiver ressourcer ud af naturen. Men eksemplet fra Skjern Å viser, at fiskeri sagtens kan foregå bæredygtigt.

EU-Kommissionen har prøvet at mane til ro og fremhævet, at det enkelte medlemsland kan vurdere, hvorvidt der skal være et totalforbud.[6] Men den officielle tekst er langt mere firkantet. Det er indtil videre kun en vejledning, men det kan blive lov, hvis EU’s politikere bliver enige om det. Vi er ikke enige, og derfor vil vi bruge vores indflydelse til at modarbejde ideen om at skære al jagt og fiskeri over en kam og forbyde det i naturområderne. Både for menneskers og for naturens skyld.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce