Udland

EU-lande er enige om model for udskydelse af brexit

Der er enighed om at udskyde brexit, men det bliver ikke Theresa Mays model.

Først var der én dato. Så var der to, og pludselig var hele kalenderen i spil, da EU's stats- og regeringschefer på et flere timer forsinket møde sent torsdag skulle blive enige om at udskyde brexit.

- Jeg er glad for at kunne fortælle, at vi har nået en aftale, siger EU-præsident Donald Tusk på et pressemøde.

Resultatet bliver, at EU-landene er klar til at udskyde brexit fra 29. marts til 22. april. Men det er på betingelse af, at premierminister Theresa May får skilsmisseaftalen fra november godkendt i det britiske parlament i næste uge.

Får hun ikke det, vil man udskyde brexit - men kun til 12. april. Inden den dato forventer EU-landene, siger erklæringen, at den britiske regering skal vise, hvilken vej frem den ønsker.

Den dato er ifølge flere EU-diplomater valgt, fordi det er sidste chance for en beslutning om, hvorvidt der skal afholdes valg til Europa-Parlamentet i slutningen af maj.

Få eller ingen af stats- og regeringscheferne tror på, at May kan få skilsmisseaftalen godkendt i parlamentet i London. Den er to gange tidligere faldet i meget store nederlag i Underhuset.

Dermed er det op til May at afgøre, om hun ønsker en lang forlængelse. For så skal premierministeren sige, at hun vil afholde valg til Europa-Parlamentet.

/ritzau/

0/0
Ringkøbing

- Hvis man står stille og roligt nede i bageriet, kan du høre, at de skriger inde over køl og frost

Tophistorier