Annonce
Debat

Et tankevækkende advarselsskud for boven

Poul Osmundsen.
Annonce

Ifølge de seneste tal er 942 danskere lige nu indlagt med corona-infektion på de danske sygehuse, heraf 141 på intensivafdelinger. Det er slemt nok for de ramte og deres pårørende. Men set med mere nøgterne øjne må man undres: Lokalt er akutklinikken og lægevagten i Ringkøbing blevet lukket ned, fordi personalet skal bruges på de hospitaler, hvor de mange corona-indlæggelser presser sygehussystemet til det yderste - med de risici for folkesundheden, denne betjeningsforringelse medfører i vort område.

Mindre end 1000 indlagte, ikke engang halvandet hundrede indlagt på intensivafdelingerne - og hospitalsvæsenet i ét af verdens rigeste lande, designet til at betjene næsten seks millioner mennesker, er ved at bryde sammen?!?


Man tør slet ikke tænke på, hvordan situationen havde været, hvis Covid-19 havde været bare en anelse mere dødelig og sygdomsforløbet hårdere...


Under de omstændigheder kan man godt forstå den desperate tone, der havde sneget sig ind i statsministerens stemme, da hun i går annoncerede endnu flere indgreb i et forsøg på at stoppe den nye corona-mutation fra England, der smitter endnu hurtigere end den gamle; vort sundhedsvæsen balancer på kanten af afgrunden.

Hvordan er vi endt der, at vi i et velhavende land som Danmark er tæt på ikke at kunne tackle en sygdom, der objektivt set nok er væsentligt mere farlig end en influenza, men som dog ikke er i nærheden af at være lige så dødelig som de store dræbere, der historisk har plaget menneskeheden?

Og vi er ikke alene. I hele den vestlige verden er sundhedssystemet ved at bryde sammen. Der er simpelthen ikke kapacitet nok til at tage imod de corona-syge. Efter den kolde krigs afslutning afskaffede vi beredskabskapaciteten, og nu betaler vi prisen. Man tør slet ikke tænke på, hvordan situationen havde været, hvis Covid-19 havde været bare en anelse mere dødelig og sygdomsforløbet hårdere.

Måske skal vi i virkeligheden være taknemmelige for det advarselsskud for boven, Covid-19 har givet os. Den har til overflod demonstreret, at vort sygehusvæsen ikke er gearet til epidemiske nødsituationer. Det må vi tage ved lære af fremover - selv om det bliver dyrt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Onsdagens coronatal: Kun én smittet for anden dag i træk

Annonce