Annonce
Ringkøbing

Et sumpet paradis for elletræer: Rødel vender hjem til Alkjær Lukke

Der er en god grund til, at rødellen vil begynde at erstatte bøgetræerne i Alkjær Lukke. Og forklaringen lukke i anlæggets navn... Foto Johan Gadegaard.
Der er en god grund til, at der fremover vil blive plantet el i Alkjær Lukke i Ringkøbing. Navnet er nemlig sammensat af ordet "el" og "kjær", altså sumpet område.
Annonce

RINGKØBING: Det giver god mening, at kommunens vej- og park-afdeling i de kommende år forventes at ville plante ikke minst rødel i Alkjær Lukke frem for bøgetræer, som vi omtalte her i Dagbladet tidligere på ugen.

Det fastslår Dagbladets tidligere medarbejder, Annette Holm, der er tilknyttet Lokalhistorisk Arkiv.

- Alkjær Lukke har nemlig navn efter elletræer. Al er en omskrivning af el, og kjær hentyder jo til, at det altid har været et sumpet område, påpeger hun.

Før anlægget blev påbegyndt i 1866 på initiativ af den daværende apoteker Christian Carl Heiberg, var det et fælles indhegnet areal, deraf navnet "lukke", fortsætter hun.

- Det var i sin tid egetræer, bøgetræer og asketræer, der blev plantet, og det var helt nyt i Vestjylland. Så vidt jeg ved, blev de første bøgetræer i Ringkøbing plantet ved Skovlyst, Herningvej 39 - nu restaurant - og den ejendom blev opført i 1859.

- Altså var bøgetræer noget helt specielt herovre, så der er ikke noget at sige til, at det netop var bøg, der blev plantet i byens nye anlæg. At de så ikke har godt af den jordbund, der er derude, vidste man nok ikke så meget om dengang, slutter Annette Holm.

Det er netop på grund af klimaforandringer, at landskabsingeniør Poul Gregersen, Ringkøbing-Skjern Kommune, forudser, at rødellen vil vinde frem i Alkjær Lukke.

Området bliver stadig mere sumpet på grund af stigende grundvand, og bøgetræerne har - i modsætning til rødellen - svært ved at overleve under de betingelser.

Rødel er et op til 25 meter højt træ, der findes på fugtig og næringsrig bund i skove og moser, og den trives bedre i de fugtige dele af anlægget end bøgen.

Og da anlægget altså har navn efter ellen, virker det jo ikke unaturligt, at den nu vender tilbage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce