Annonce
Ringkøbing

Et sumpet paradis for elletræer: Rødel vender hjem til Alkjær Lukke

Der er en god grund til, at rødellen vil begynde at erstatte bøgetræerne i Alkjær Lukke. Og forklaringen lukke i anlæggets navn... Foto Johan Gadegaard.
Der er en god grund til, at der fremover vil blive plantet el i Alkjær Lukke i Ringkøbing. Navnet er nemlig sammensat af ordet "el" og "kjær", altså sumpet område.

RINGKØBING: Det giver god mening, at kommunens vej- og park-afdeling i de kommende år forventes at ville plante ikke minst rødel i Alkjær Lukke frem for bøgetræer, som vi omtalte her i Dagbladet tidligere på ugen.

Det fastslår Dagbladets tidligere medarbejder, Annette Holm, der er tilknyttet Lokalhistorisk Arkiv.

- Alkjær Lukke har nemlig navn efter elletræer. Al er en omskrivning af el, og kjær hentyder jo til, at det altid har været et sumpet område, påpeger hun.

Før anlægget blev påbegyndt i 1866 på initiativ af den daværende apoteker Christian Carl Heiberg, var det et fælles indhegnet areal, deraf navnet "lukke", fortsætter hun.

- Det var i sin tid egetræer, bøgetræer og asketræer, der blev plantet, og det var helt nyt i Vestjylland. Så vidt jeg ved, blev de første bøgetræer i Ringkøbing plantet ved Skovlyst, Herningvej 39 - nu restaurant - og den ejendom blev opført i 1859.

- Altså var bøgetræer noget helt specielt herovre, så der er ikke noget at sige til, at det netop var bøg, der blev plantet i byens nye anlæg. At de så ikke har godt af den jordbund, der er derude, vidste man nok ikke så meget om dengang, slutter Annette Holm.

Det er netop på grund af klimaforandringer, at landskabsingeniør Poul Gregersen, Ringkøbing-Skjern Kommune, forudser, at rødellen vil vinde frem i Alkjær Lukke.

Området bliver stadig mere sumpet på grund af stigende grundvand, og bøgetræerne har - i modsætning til rødellen - svært ved at overleve under de betingelser.

Rødel er et op til 25 meter højt træ, der findes på fugtig og næringsrig bund i skove og moser, og den trives bedre i de fugtige dele af anlægget end bøgen.

Og da anlægget altså har navn efter ellen, virker det jo ikke unaturligt, at den nu vender tilbage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Klar til afgang: Et hyldest-pift med togfløjten

Et højt og triumferende hyldestpift med togfløjten. Det er, hvad Skjern Bank og firmaet Hansen & Larsen har fortjent for deres beslutning om i fællesskab at skænke den gamle remise i Skjern til de lokale folk, der går med spændende planer for et ungdomshus i bygningen. Egentlig bør Hansen & Larsen have to pift, for det var dem, der tilbage i 2016 sikrede remisen mod truende nedrivning ved at købe den af Banedanmark. »Banen er en stor del af historien om Skjerns udvikling, så vi har købt den med øje for, at den skal bevares. Remisen skal gerne indeholde noget, der kan gavne befolkningen,« lød det dengang fra Brian Meldgaard, der er medindehaver af Hansen & Larsen. Meget tyder nu på, at det er lige sådan, det kommer til at gå. Efter en flerårig periode, hvor der var stille om den gamle remise, begyndte der sidste år at ske noget. Gentænk Skjern kom på banen, bogstavelig talt, og køreplanen hang godt sammen: En velbesøgt koncertaften blev efterfulgt af en succesrig fondsansøgning, og dermed var projektet sat godt og grundigt på skinner. Med den netop offentliggjorte donation af bygningen er der masser af lys for enden af tunnellen. De 850.000 kroner fra Realdania - i parentes bemærket 100.000 kroner mere, end de frivillige havde søgt om - skal bruges til at sætte facaden i stand. Næste mål er indvendig restaurering af den mere end 100-årige bygning, og her vil det uden tvivl hjælpe gevaldigt på fondenes lyst til at øse penge ud, når det er en forening med egen bygning, som søger midler. Med andre ord har lokale kræfter med en solid fælles indsats sikret håbet om, at Spillestedet Remisen kan slå dørene op indenfor en ikke alt for fjern fremtid. Der er lang vej og meget arbejde endnu, før Remisen kan fløjte klar til afgang - men mon ikke den hidtidige og meget fornemme opbakning vil give endnu flere skjernboer blod på tanden til at give en hånd eller en skilling med for at få projektet til at lykkes? Det må man håbe! Herfra letter vi i hvert fald på lokofører-kasketten i respekt for en flot indsats.

Kultur

Historisk bolighandel: Over 100 år gammel remise doneres til unge frivillige – nu er vejen banet for et folkehus

Videbæk For abonnenter

Skoler og børnehaver i øst: Vi får ikke nok midler til inklusion

Annonce