Hvide Sande

Et stykke festlig Søndervig-historie forsvinder

Der var gang i både gæster og personale på Diskotek Brændingen. Arkivfoto: Jørn Deleuran

I storhedstiden festede 50.000 unge hver sommer på det hedengangne Diskotek Brændingen i Søndervig. Nu bliver bygningerne snart revet ned, men minderne om Vestkystens dansemekka lever endnu.

Søndervig: Der var knald på.

På store sommeraftener i slut 80'erne og start 90'erne rullede taxaer ind i en lind strøm foran Diskotek Brændingen på Lodbergsvej. Taxaerne var proppet med feststemte unge fra Herning, Holstebro og det vestjyske ferieland. Alle var draget af udsigten til dans, drinks og sommerromancer ad libitum.

I de bedste sæsoner indløste 50.000 mennesker billet til det kendte vestjyske diskotek. Det var det tidligere østjyske postbud Holger Glismand, som for alvor satte gang i festlavinen, da han i 1986 satte sit Aarhus-værtshus til salg efter tre år, fordi gæsterne var for bøvlede.

På vej ud fra ejendomsmægleren sagde Glismand henkastet, at mægleren kunne ringe, hvis han fik et vestkystdiskotek til salg. Opringningen kom senere samme dag. Et træt diskotek i Søndervig kunne bruge en kærlig hånd - og den 39-årige restauratør var ikke sen til at slå til.

- Stemningen i Søndervig var temmelig mat dengang, fortalte han fem år efter overtagelsen til Dagbladet.

Brændingen

I marts 1986 køber den østjyske restauratør Holger Glismand Diskotek Brændingen i Søndervig og puster samtidig nyt liv i badebyen ved Vesterhavet.Stedet bliver i flere omgange shinet op efter alle kunstens regler - der er ternet dansegulv, spraglet gulvtæppe i barområderne, diskokugler og palmer i det store lokale, som kan rumme 750 gæster.

Højsæsonen går fra påske til september, hvor det strømmer til med unge mennesker fra nær og fjern. På de bedste år bliver der lukket 50.000 gæster ind på Diskotek Brændingen i løbet af sæsonen.

Men i 2009 stopper festen. Holger Glismand kaster efter 24 år håndklædet i ringen. Der er blevet længere mellem gæsterne, samtidig slås Brændingen med rygter om vold og ballade.

Storhedstiden vender aldrig tilbage i rødstensbygningen på Lodbergsvej. I 2013 genåbnede Brændingen for en aften med en koncert med Nephew. 2015 opstår Poppens Dancebar, som også bliver et populært mødested for de unge.

En drøm om at genskabe den gamle Brændingen-stemning bliver aldrig realiseret. Næste år bliver bygningen revet ned og erstattet af 22 ferielejligheder.

Diskokugler og fancy indretning var med til at gøre Brændingen til de unges favoritsted i sommersæsonen. Arkivfoto: Johan Deleuran

Fik stjernestatus

Det blev der hurtigt lavet om på. Søndervigs natteliv fik stjernestatus med Glismands udgave af Diskotek Brændingen. Gennem årene ofrede han mange hundredetusinde kroner på diskokugler og eksotisk indretning, og gæsterne honorerede indsatsen ved at vælte ind.

På varme sommernætter plankede de mest adrætte diskoteksgæster over hegnet til Danlands swimmingpool, hvor de blev kølet af, andre nøjedes med at kysse eller kaste op i krogene.

En af Brændingens mest legendariske dj's formåede aften efter aften at score damer på stribe - og han skulle ikke bruge mere end en maxi-single til det. Festen blev ved til den lyse morgen, hvor taxaer og forældretaxaer rullede ind for at hente de unge mennesker hjem i seng.

Hænderne op

Men alting har en ende. Som årene gik mistede det kendte vestkystdiskotek noget at sin tiltrækningskraft. Der blev længere mellem gæsterne. Et af lavpunkterne var da Holger Glismand i 2007 blev udsat for væbnet røveri af en af sine egne bartendere og en kammerat.

Bartenderen var forbi for at hente sine drikkepenge, da kammeraten "tilfældigt" dukkede op iført hætte og med et oversavet jagtgevær i hænderne, hvorefter han truede sig til den kontante del af nattens omsætning. Begge blev idømt flere års fængsel for røveriet. Pengene skulle have været brugt til at betale narkogæld.

Det er også de år, at diskoteket får ry for at tiltrække vold og ballade. Hver gang der er uro i Søndervigs natteliv ender Diskotek Brændingen med at tage skraldet, lyder beklagelsen fra Glismand, da han i 2009 op til den 24. sæson som diskoteksejer vælger at slukke diskokuglen for sidste gang.

- Jeg ved godt, at der er nogen, der er glade for, at der er blevet mere ro om natten. Men på lang sigt kommer området til at mangle et sted for de unge, fastslog Søndervig-købmand Keld Hansen den gang i avisen.

Nye ferieboliger

Det lykkedes ikke at finde en køber. I 2015 opstår Poppen Dancebar, indehaverne drømmer om at genskabe den legendariske Brændingen-stemning. Men det bliver aldrig helt det samme.

Snart er det festlige stykke Søndervig-historie fortid. Brændingen-bygningen bliver næste år helt revet ned. På fundamentet af diskomusik vil der rejse sig 22 nye ferieboliger midt i badebyen.

0/0
Ringkøbing

- Hvis man står stille og roligt nede i bageriet, kan du høre, at de skriger inde over køl og frost

Kultur

Vores Smag: Bondegårdsæg med smag af vestkysten

Hvide Sande

Nyt spisested: Så er der tapas på tallerkenen

Tarm

Nyt biogasanlæg kan være på vej i Sdr. Vium

112

Vidner søges: Tre nødblus sendte helikopter i luften

Hvide Sande

Æggesafari, ravsafari og havnerundfart

112

Tørt græs og lyng brød i brand nær hus

112

Tagrender smeltede og vinduer sprang: Tre sommerhuse reddet i sidste sekund