Annonce
Ringkøbing

Et sommerhus i Stauning eller en rejse til Thailand? Stine Pilgaard vinder pris på 100.000 kroner

- Weekendavisens læsere er ikke nødvendigvis mit segment. Men det er det fine ved litteratur, hvis det kan samle lidt på tværs af køn, alder og politisk overbevisning, siger 36-årige Stine Pilgaard, der netop har vundet Weekendavisens Litteraturpris på 100.000 kroner for sin seneste roman, 'Meter i Sekundet.' Arkivfoto: Johan Gadegaard
Stine Pilgaard fra Velling modtager Weekendavisens Litteraturpris 2020 for 'Meter i sekundet.' Forfatteren barsler ikke sådan lige med en ny roman - men nyder i stedet sin succes og sin barsel.
Annonce

Velling: Romanen 'Meter i sekundet' vejer beskedne 308 gram, men der er alligevel tale om et stykke vægtigt litteratur.

Senest er det kommet til udtryk med uddelingen af Weekendavisens Litteraturpris 2020, som går til forfatter Stine Pilgaard, der bor i Velling.

Med prisen følger 100.000 kroner fra Den Berlingske Fond.

- Det betyder rigtig meget for mig. Jeg er dybt forundret over, at jeg blev nomineret. I litteraturkredse kalder vi den altid for den utilregnelige pris, da den handler om både skønlitteratur og faglitteratur. Det er en pris, jeg virkelig ikke havde set komme, siger Stine Pilgaard.

Og hvad skal de 100.000 kroner mon bruges til?

- Det er et af livets store spørgsmål. Jeg vil gerne have et sommerhus i Stauning, så det bliver der sparet op til. Men her i vinterkulden begynder vi også at snakke om en rejse til Thailand, svarer Stine Pilgaard.

Annonce

I gang med børneteater

Stine Pilgaard er 36 år og kæreste med Daniel Dalgaard, der underviser på Vestjyllands Højskole.

Parret blev forældre til barn nummer to i slutningen af august sidste år, og Stine Pilgaard er fortsat på barsel. Men hun arbejder med lidt forskellige projekter, når tiden tillader det på hjemmefronten.

- Sådan er det at være selvstændig. Man kan hoppe lidt ud og ind. Jeg skal til at lave noget børneteater til et teater i Aarhus, siger forfatteren, der har måttet indse, at det for tiden ikke kan lade sig gøre at holde foredrag som konsekvens af de gældende corona-restriktioner.


I litteraturkredse kalder vi den altid for den utilregnelige pris, da den omhandler både skønlitteratur og faglitteratur

Stine Pilgaard, forfatter


Stine Pilgaard beskriver sig selv som værende 'lidt langsom i optrækket,' og hun er derfor heller gået i gang med at skrive endnu en roman:

- Jeg er fortsat meget i det her univers med 'Meter i sekundet.' Den har fulgt mig i fire år, så den er ikke sådan lige at tage afsked med. Min målsætning er at udgive noget, inden jeg fylder 40. Lige pludselig står man dér, så det gælder om at holde tungen lige i munden - og ikke få et barn til, for så bliver jeg da aldrig færdig.

Annonce

Fra Wuhan til Velling

'Meter i sekundet' er en humoristisk og kærlighedsfuld roman om en ung kvinde, der flytter til Vestjylland og skal finde vej i højskolelivet og den vestjyske samtaleform - og samtidig finde ind i rollen som nybagt forælder og orakel i lokalavisens brevkasse.

I sin hyldesttale til Stine Pilgaard skriver Linea Maja Ernst, der er kulturjournalist på Weekendavisen, blandt andet dette:

- Det gør mig så jublende glad, at 'Meter i sekundet' har vundet Weekendavisens Litteraturpris. Midt i et rædselsår kom den stilfærdigt bumlende i maj, så alverden måtte overgive sig.

Linea Maja Ernst beskriver den 262 sider store roman som 'en perpleks bestseller med situationskomik fra en underspillet udkant, og den gav os en pause fra al den svulstige verdenshistorie: Der er på flere måder langt fra Wuhan til Velling.'

Stine Pilgaard er cand.mag i dansk og medievidenskab og uddannet fra Forfatterskolen i 2010.

To år senere debuterede hun med romanen 'Min mor siger,' og i 2015 fulgte Stine Pilgaard op med udgivelsen af 'Lejlighedssange.'

På listen over tidligere modtagere af Weekendavisens Litteraturpris optræder navne som Kim Leine, Peter Høeg, Ib Michael, Suzanne Brøgger, Yahya Hassan og Naja Marie Aidt.

Stine Pilgaard er lige nu også i spil til Politikens Litteraturpris 2020 og Martha Prisen 2021, der uddeles i henholdsvis marts og oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce