Annonce
Ringkøbing

Et ordentlig hug til CO2-udledningen: Ringkøbing Fjernvarmeværk overtager vestjysk varmepumpe

Fjernvarmedirektør Jesper Skovhus Andersen med nogle af de i alt 80 blæsere, der trækker varmen ud af luften, og via varmepumpen i Rindum forsyner ringkøbingenserne med varme. Foto Poul Osmundsen.
Siden 2017 har fjernvarmen og Solid Energy haft et anlæg kørende i varmecentralen i Rindum; nu har fjernvarmeværket helt som planlagt overtaget anlægget, der har givet en lang række værdifulde erfaringer.
Annonce

RINGKØBING: Næsten 45.000 MWH varme, svarende til et års varmeforbrug i omkring 2500 parcelhuse - varme, som ellers ville være blevet produceret på gaskedler med den dobbelt CO2-udledning til følge.

Det resultat står på bundlinjen, efter at Ringkøbing Fjernvarmeværk netop har købt det gas- og eldrevne varmepumpeanlæg, der i 2017 blev opstillet på værkets afdeling i Rindum.

Samarbejdet mellem fjernvarmeværket og Skjern-firmaet Solid Energi, der har udviklet varmepumpen, startede i 2015, og siden 2017 har forsøgsanlægget altså kørt i Rindum.

Det har dog helt fra begyndelsen været tanken, at Ringkøbing Fjernvarmeværk på sigt kunne overtage varmepumpeanlægget. At der alligevel skulle gå tre år, fra anlægget blev indviet, til det skete, skyldes blandt andet den rekonstruktion, Solidgruppen var igennem sidst i 2018, fortæller fjernvarmedirektør Jesper Skovhus Andersen.


Mange fjernvarmeværker skal i disse år finde alternativer til kraftvarmeanlæggene, og her er varmepumper det oplagte valg.

Jan Enemark, direktør, Solid Energy.


At varmepumpen nu er fjernvarmens ejendom, glæder ham.

Annonce

En hjørnesten

- Både miljømæssigt og i forhold til produktionsprisen er der ingen tvivl om, at varmepumpe bliver en hjørnesten i fremtidens fjernvarmeproduktion, siger han.

- Med el fra de mange vindmøller, der allerede er opsat i Danmark og vores nabolande, eller som vil blive det, kan vores store varmpepumper producere varme til priser, som er fuldt ud konkurrencedygtige med de individuelle varmepumper. Det gode samarbejde med Solid Energy har givet os vigtig læring, som kan bruge både i forhold til det anlæg, vi overtager og fremadrettet i forhold til de nye varmepumpeanlæg, vi på sigt formentlig kommer til at bygge, fastslår Jesper Skovhus Andersen.

Jane Enemark, direktør hos Solid Energy, er også glad for samarbejdet med Ringkøbing Fjernvarmeværk.

- Vi ser et stort marked for vores varmepumper, ikke mindst blandt de danske fjernvarmeselskaber. Mange fjernvarmeværker skal i disse år finde alternativer til kraftvarmeanlæggene, og her er varmepumper det oplagte valg, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Bil i brand: Påkørte gravemaskine

Debat

KD vil have minkgravene fjernet

Annonce