Annonce
Navne

Et meget aktivt par kan fejre krondiamantbryllup

29. december 2019 kan tidligere skoleinspektør i Nr. Vium Eli Jakobsen og hustru Ingelise Jakobsen fejre deres krondiamantbryllup. Privatfoto
Ingelise og Eli Jakobsen mødte hinanden på Soldaterhjemmet i Fredericia. I dag bor parret i Spjald, men de har også været meget aktive i Nr. Vium, Videbæk og Vorgod.
Annonce

Spjald: 29. december 2019 kan tidligere skoleinspektør i Nr. Vium Eli Jakobsen og hustru Ingelise Jakobsen fejre deres krondiamantbryllup.

Ingelise og Eli Jakobsen voksede op ikke langt fra hinanden, nemlig i henholdsvis Ejstrupholm og Isenvad. Som den yngste af to søstre ønskede Ingelise sig en stor familie - og det fik hun ved giftermålet med Eli, som er den yngste af 12 søskende.

De skulle dog væk fra hjemegnen for at møde hinanden. Eli var soldat i Fredericia, hvor Ingelise arbejdede på Soldaterhjemmet. Der mødtes de, og så var deres lykke gjort.

Deres første fælles hjem var i Haslev, hvor Ingelise, der var uddannet i en isenkræmmerforretning, forsørgede den lille familie, som nu var udvidet med et barn, mens Eli læste på Haslev Seminarium.

Efter endt uddannelse tog Eli sin familie med til Ringkøbing, hvor der var en ledig lærerstilling.

I løbet af de tre år der blev familien udvidet med yderligere to børn, inden de flyttede til Gl. Sole ved Vejle. Her trivedes familien, og de har stadig gode venner fra den tid. Det til trods flyttede familien efter syv år til Vestjylland, hvor Eli havde fået stillingen som skoleinspektør på Nr. Vium skole ved Videbæk.

Det blev en aktiv tid for både Ingelise og Eli.

Da deres egne børn var blevet lidt større, fandt Ingelise tid til også at passe andres børn, hvilket flere af lærerne på Nr. Vium skole nød godt af. Det blev til i alt fem dagplejebørn i løbet af de næste 10 år.

Efterhånden blev der også tid til andre aktiviteter. I mange år var hun kursusleder for husmoderforeningen og sørgede for, at det blev muligt at gå til så mange forskellige ting som knipling, engelsk, træsløjd med meget mere.

Imens lå Eli ikke på den lade side. Han var aktiv i gymnastikforeningen, i menighedsrådet, i Grænseforeningen og som kordegn.

Sammen var de med til at starte Sogneaftener i skoledistriktet, og de sang i kor. Sang og musik har i det hele taget spillet en stor rolle i deres liv, og der er blevet sunget mange sange med børnene i deres hjem.

Det var i det hele taget et trygt og kærligt hjem at vokse op i, og tidligt blev børnene også involveret i at synge for andre, når Eli på plejehjem holdt foredrag om forfattere som Blicher, Anton Berntsen og mange flere, og hele familien sang forfatternes sange. I de seneste år har børnene dog ikke deltaget, når Ingelise og Eli har underholdt på plejehjemmet Bakkely i Videbæk.

Eli har altid interesseret sig for historie - lokalhistorie, forfulgtes historie, slægtshistorie. I mange år læste han om og undersøgte Åge Meyer Benedictsen, en dansk forfatter, foredragsholder, etnolog og historiker, som især beskæftigede sig med undertrykte folkeslags forhold i Armenien, Litauen, Irland, Finland. På Videbæk Egnsmuseum arrangerede han en stor montre tilegnet Åge Meyer Benedictsen, blandt andet på baggrund af interviews med dennes efterkommere. Eli har også været i Litauen for at fortælle om Åge Meyer Benedictsen på en konference om bogen »Et folk der vågner«, en bog udgivet i 1895, men som først er blevet oversat til litauisk efter selvstændigheden fra Sovjetunionen.

I 1999 udkom Nr. Vium-bogen, en bog om sognet, som Eli skrev sammen med andre lokale. I mange år tog Ingelise og Eli sammen til Viborg for at forske i hver deres slægters historie. De har i det hele taget haft en meget aktiv pensionisttid, hvor de sammen har været aktive i den lokale Y’s men’s-klub, og Eli har i mange år været med til at opbygge det lokalhistoriske egnsmuseum i Vorgod. Indtil de flyttede fra Videbæk for et halvt år siden, var Eli aktiv i bestyrelsen for den andelsforening, de boede i.

De har været meget vellidte naboer, hvor de end har boet og har været der for deres netværk og familie, og børnebørnene har nydt at være på ferie og gå ture sammen med dem. De er stadig meget interesserede i at følge deres børnebørn og spørger lystigt for at høre deres meninger og syn på det, der er oppe i tiden, når de ses. Og børnebørnene besøger dem gerne, de ser tydeligt de gode værdier, deres forældre har fået i deres barndomshjem, og som de nu giver videre til dem.

Krondiamantbrylluppet fejres sammen med den nærmeste familie på Spjald pleje- og aktivitetscenter, hvortil de flyttede i sommer, da helbredet gjorde, at det var rart at have hjælpen nær.

De bliver begge 90 år i det kommende år. Eli allerede den 11. januar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce