Annonce
Vestjylland

Et liv med kronisk sygdom og kystvandringer

Eva Yde insisterer på at have så høj en livskvalitet som muligt, på trods af daglige smerter og en uregerlig krop. Dette opnår hun blandt andet ved at vandre langs kyster. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

Idom: Onsdag 22. januar klokken 19.30 kan man i Plexus i Idom høre Eva Yde fortælle om livet med kronisk sygdom. Hun blev i 2009 ramt af "generaliseret dystoni", en neurologisk lidelse som giver overspændte muskler, ufrivillige bevægelser og lange krampeanfald, og var meget handicappet heraf.

I 2014 fik hun indopereret to elektroder i hjernen, som med konstant strøm via en neurostimulator, indsat under huden ved kravebenet, dæmper symptomerne en del - så meget, at hun nu kan gå igen.

Eva Yde insisterer på at have så høj en livskvalitet som muligt, på trods af daglige smerter og en uregerlig krop. Dette opnår hun blandt andet ved at vandre langs kyster.

- Kom og hør denne beretning om, hvordan hele familien påvirkes, når sygdom rammer, men i særdeleshed om, hvordan man kan lykkes med at være et glad menneske, lyder opfordringen.

Foredraget er krydret med fotos fra Eva Ydes mange kystvandringer.

Arrangør er Idom Råsted foredragsforening.

Tilmelding til foredraget skal ske senest to dage før afholdelse. Man kan se nærmere på foreningens hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Forslagene efter Hilde-sagen: En dyr omgang tidsspilde

Siden nyopererede Hilde-Kristin Reed Mogensen Kristi Himmelfartsdag sidste år lagde en selfie op på Facebook, er hendes navn blevet til et begreb. Hilde-sagen får de fleste læsere af Dagbladet til at tænke på benhård tolkning af sygedagpengeregler og på jobafklaring på kanten af sygesengen. Dagen før sin operation fik Hilde besked fra kommunen om, at hun få dage efter ville komme i et såkaldt jobafklaringsforløb og få frataget sine sygedagpenge til fordel for den lavere ressourceforløbsydelse. Sygedagpengeperioden på 22 uger var udløbet, og kommunen fandt ikke grundlag for at forlænge perioden. En shitstorm, en lang række artikler i Dagbladet samt et par kommunale kovendinger senere er Hilde i dag færdig med sin efterbehandling og håber at være kommet fri af kræften. Hun er også lige så stille på vej tilbage til sit job som dyrlæge i Tim. Samtidig er kommunen færdig med sin 'efterbehandling' af denne og andre sygedagpengesager, og det har nu ført til en henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med forslag til ændringer af lovgivningen. Sygedagpengeperioden bør, mener kommunen, forlænges fra 22 til for eksempel 30 uger. Det vil selvfølgelig give den syge mere tid til at blive rask - men det er værd at minde kommunen om, at uanset om fristen er det ene eller det andet antal uger, så er en henvendelse som den, Hilde fik dagen før en alvorlig kræftoperation, helt hen i vejret. Men honnør for udspillet! Knap så højt løfter vi på hatten over de andre forslag fra kommunen. At det skulle gøre nogen forskel, om man kalder det jobafklaringsforløb eller jobudviklingsforløb, skal man vist have den store diplomuddannelse i bureaukrat-dansk for at forstå visdommen i. Det er nu en gang indholdet og ikke den sproglige indpakning, som betyder noget. Tilsvarende lyder forslaget om en landsdækkende kampagne, der skal fremhæve meningen med og værdien af jobafklaringsforløb, ærlig talt som en dyr omgang tidsspilde. Et godt råd: Brug i stedet kræfterne og pengene på at administrere både menneskeligt og fornuftigt i forhold til de muligheder, loven giver. Det kunne for eksempel have sparet Hilde for en opslidende kamp med myndighederne.

Annonce