x
Annonce
Mad og drikke

Et kilo svin og kartofler: Det smager bedre, end det lyder

Der er nydelig rosastegt mørbrad efter 30 minutter ovnen. Du kan forbedre kartoflerne ved selv at krydre med muskatnød og eventuelt drysse revet ost over dem, inden alubakken ryger i ovnen.
Et kilo svinemørbrad og flødekartofler, der kan laves klar i ovnen på en halv time. Prisen er 60 kroner, og er det pengene værd? Ja, især hvis du selv pepper kartoflerne op.

I Danmark produceres årligt knap to millioner ton svinekød, altså omtrent to milliarder kilo, når både slagtede dyr og levende grise regnes med. Så meget spiser vi trods alt ikke selv - størstedelen eksporteres til især Tyskland, Kina og Polen.

Mørbraden udgør selvsagt ikke en stor del af kødet fra grisen, men i modsætning til mørbraden fra kødkvæg fås det magre og møre stykke kød til noget, der ligner discountpriser. Svinemørbrad sælges til et godt stykke under 100 kroner pr. kilo.

Det bliver dyrere, hvis du foretrækker økologisk kød, men det skal du også lede efter, for der er ikke mange økologiske svin i Danmark. I juli 2018 opgjorde Danmarks Statistik, at 1,1 procent af den samlede danske bestand af svin øffede rundt på et økologisk landbrug.

Annonce

På grill og i gryde med sig selv

Økologisk svinemørbrad var med andre ord ikke en valgmulighed i forbindelse med dagens færdigret, som fristede en mandag eftermiddag i Bilka. Udenfor var mørket ved at lægge sig over endnu en regnvåd vinterdag, og kødet i alubakken forekom en anelse ude af sync med årstiden. Krydret med salt, hvidløg og hakket, soltørret tomat og med en lys kartoffelsalat ved siden af lignede det en klassisk grillbakke, som først har sin højtid om fire-fem måneder.

Mørbraden fra grisen er en hyppig gæst på grillen, når danskernes madlavning trækker udenfor - og selvfølgelig i mørbradgryden, hvor svinet møder sig selv i skikkelse af bacon og cocktailpølser, der ophøjes med rigelige mængder af et andet højt elsket dansk landbrugsprodukt, piskefløde.

Der er noget altmodisch over opskriften fra Karolines Køkkens gamle opskriftshæfte, men når retten bliver lavet ordentligt og med gode råvarer, er der stadig høj sandsynlighed for, at der bliver spist op rundt om bordet.

Mørbradgryde indgår ligesom dagens mørbrad i Bilkas serie af egenproducerede færdigretter, som bare skal varmes i ovnen. Mørbradgryden fandt jeg ikke i Bilka mandag eftermiddag, men alle retterne kan bestilles på forhånd på Bilkas hjemmeside eller app; gør du det inden klokken 10, kan du hente ved supermarkedet efter klokken 14 samme dag.

Vægten sælger også

Da alubakken var fisket op fra køledisken, var det ikke madens udseende, der gjorde størst indtryk, men vægten. Jeg stod med et kilo forholdsvis frisklavet mad i hånden til bare 60 kroner; der var rigeligt til to personer, og det skulle bare sættes i ovnen. Min eneste betænkelighed var de soltørrede tomater, som jeg genkendte på farven, selv om de var blevet hakket, så de lignede en uskyldig del af krydringen oven på mørbraden.

I tankerne sendte jeg dem tilbage til 1980'erne, men de viste sig at tilføre retten en sødme, som harmonerede godt med vinen. Det ellers anonymt smagende kød var mørt og fint rosa efter en halv time ved 180 grader varmluft og tilpas saltet. Flødekartoflerne var faldet mindre heldigt ud med en syrlig tone i sovsen, der ikke virkede som en klassisk flødekartoffel-sovs. Jeg savnede mere fløde og muskatnød og havde nok selv tilføjet et drys revet ost på toppen.

På den anden side af bordet sad en sulten teenager, og hans konklusion efter at have ryddet tallerkenen var, at det var et godkendt måltid.

Overbevisende vin til prisen

Montgras’ Antu-serie har været i Salling Groups supermarkeder i en del år, og vinene kan være helt o.k. fortolkninger af de druer, som bruges. Normalpriserne på vinene ligger omkring 100 kroner pr. flaske, og så findes der en mængde andre vine, som de skal konkurrere med. Denne mandag i uge seks stod seriens vine til 59 kroner i Bilka, og med vinenes stabile kvalitet in mente var der ikke så meget at betænke sig på.

Kombinationen af den sødmefulde og bær-smagende grenache, den opfriskende syrah og den krydrede carignan viste sig som nævnt som et godt match til svinemørbraden, og vinen havde tilstrækkelig syre til at skære gennem kartoffelsovsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Alt udsolgt midt i corona-hjemsøgelsen

Dagens gode lokale erhvervsnyhed i går var, at Lalandia nu har solgt samtlige 440 feriehuse i den kommende feriepark i Søndervig. Nogle af os husker sikkert, hvordan de første ferieparkplaner i Søndervig blev stoppet af finanskrisen i 2008, og det tog årevis og et gigantisk benarbejde fra projektmager Keld Hansens side at få pustet nyt liv i projektet igen. Sådan ser det heldigvis ikke ud til at ende denne gang. Ingen af os ved, hvor landet lander økonomisk, når corona-krisen engang er slut; sjovt bliver det ikke, så meget er sikkert. Men folk har altså ikke mistet modet til at investere i feriehusprojektet i Søndervig, og det er positivt af flere grunde. For det første er det med til at sikre, at projektet bliver gennemført, og det er endnu vigtigere, end det var før coronakrisen; det vil tilføre turismen i vort område et kvalitetsløft, vi får brug for i efter-corona-verdenen. Lalandia vil være endnu en grund til at vælge at tage på ferie i vort område frem for andre steder. For det andet bidrager Lalandia-byggeriet og de investeringer i infrastrukturen i området, som det medfører, til at skabe aktivitet i lokalsamfundet, både i byggefasen og i den efterfølgende driftsfase. Det er vigtigt, for vi må regne med, at arbejdsløsheden stiger voldsomt, i alt fald i en periode, og derfor har vi brug for alle de arbejdspladser, vi kan skaffe. For det tredje - og det er ikke det mindst vigtige - vil synet af, at der sker noget, at der er gang i byggeaktiviteterne, være med til at løfte optimismen og troen på, at samfundet ikke er kastet ned i en afgrundsdyb depression. Noget af det mest nedslående ved finanskrisen i 2008 var netop, at alt i en periode gik i stå. Der er ingen grund til at besmykke virkeligheden. Lige nu står vi midt i den værste krise, økonomisk og sundhedsmæssigt, nogen af os kan huske. Hvordan verden ser ud på den anden side af tunnellen, ved vi selvsagt ikke. Derfor er det også så vigtigt at glæde sig over det, der trods alt peger hen imod fremtidig vækst og udvikling i vort område. Hvem ved - måske god plads og masser af frisk luft fremover vil være et af de bedste turistmæssige salgsargumenter. Det kan vi alt fald byde på her i Naturens Rige.

Ringkøbing

Mor til fire: - Det er op til mig at vælge, om jeg sender mine børn afsted

Annonce