Annonce
Skjern

'Et holdkæft-bolsje til 300.000 kroner': Solcelle-lodsejere i Gestenge vil købe naboers samtykke

Malene Foldager Andersen og Mads Agerholm Christensen er to af de naboer, der har fået tilbudt 300.000 kroner for at "sluge" lodsejergruppen og GreenGo's solcelleplaner. Malene Foldager Andersen har sagt blankt nej. Foto Johan Gadegaard.
Et tilbud, man ikke kan sige nej til? Lodsejere bag gigantisk solcellepark mellem Dejbjerg og Stauning har ligget i hemmelige forhandlinger med de naboer til projektet, der i særlig grad vil blive berørt af 367 hektar solceller.

DEJBJERG: Lodsejerne bag det kommende solcelle-anlæg i Dejbjerg  har tilbudt syv naboer 300.000 kroner hver for at sige ja til anlægget. Til gengæld forpligter de sig til ikke at påklage projektet.

- Jeg betragter det som et rent hold kæft bolsje, fastslår Malene Foldager Andersen, der er en af de syv naboer.

Selv har hun fra starten meldt ud, at hun og hendes mand ikke er interesseret i at indgå en aftale. Som udgangspunkt er hun modstander af projektet som sådan.

Annonce

Som Dagbladet tidligere har beskrevet, har der været stærk uenighed mellem de involverede parter i solcelleprojektet i Gestenge. Med sine 367 hektar vil det være ét af de største solcelleanlæg i Danmark, og mange af naboerne mener, det bliver alt for stort.

Et politisk flertal i byrådet har dog prioriteret Gestenge-solparken højt, da det passer ind i planerne om, at kommunen skal være selvforsynende med vedvarende energi.

Lodsejerne og projektmageren GreenGo har gennem flere måneder i hemmelighed ført forhandlinger med syv højtbeliggende naboer ved Dejbjerg for at få dem til at "sluge" projektet uden protester.

Værditab

Dagbladet er i besiddelse af udkastet til aftalen mellem parterne, der blandt andet indeholder følgende passus:

"I tilfælde af et politisk flertal for gennemførelse af lokalplanstilladelsen i henhold til ansøgning af 31. august 2020, eller med en udvidelse op mod 22 hektar, har lodsejergruppen tilbudt at kompensere hver ejendom med 300.000 kr. eller samlet for de 7 ejendomme 2.100.000 kr. for at imødekomme de berørte naboers værditab."

"Beløbet er at betragte som en værditabserstatning på de pågældende ejendomme, hvorfor de Berørte naboer ikke samtidig må søge erstatning via andre ordninger, der måtte påføre Opstiller tab/omkostninger."

"Beløbet er et engangsbeløb, og udbetales senest 10 dage efter produktion af 1. KwH på anlægget."

"Kompensationen er til fuld og endelig afregning af værditab for den enkelte bolig, og med accept af aftalen kan nuværende og fremtidige ejere af de 7 boliger ikke søge yderligere værditabskompensation i forbindelse med solcelleprojektet i Gestenge."

Annonce

Ingen underskrift

Til gengæld for de 300.000 kroner, skal de berørte naboer til gengæld undlade at modarbejde projektet:

"Parterne forpligter sig ved underskrift af denne aftale til at medvirke konstruktivt til opførelsen og gennemførelsen af Solcelleprojektet Gestenge herunder ikke at påklage projektet", hedder det i udkastet.

"Måtte der komme ændringer eller indsigelser, der ændrer projektet (udefrakommende) er opstiller og lodsejergruppe forpligtet til at indgå i en dialog med de berørte naboer, for at minimere eventuelle gener ved sådanne ændringer. Alle parter forpligter sig til at indgå i en konstruktiv dialog med hinanden."

Annonce

Ingen kommentarer

Efter hvad Dagbladet erfarer, er aftalen endnu ikke underskrevet af nogen, og om den bliver det, står hen i det uvisse. Der er øjensynlig opstået uenighed om den måde, den er skruet sammen på.

Dagbladet har kontaktet Mads Agerholm Christensen, der ud over at være én af naboerne, også er formand for Energiforeningen Lem, Dejbjerg og Stauning, der repræsenterer naboerne til Gestenge Solpark.

Han ønsker dog ikke at udtale sig om sagen på nuværende tidspunkt.

Om lodsejerne kan kræve, at naboerne ved at indgå i aftalen kan forpligtes til at tie stille, er  tvivlsomt, mener Malene Foldager Andersen.

Hun peger på, at professor i miljøret, Peter Pagh, onsdag morgen til Radioavisen udtalte, at man ikke ifølge dansk lov på den måde kan begrænse folks ytringsfrihed.

Annonce

Stærkt kritisk

Malene Foldager Andersen er kritisk over for hele forløbet - især over for den rolle, kommunens politikere har spillet. Hun tager afstand fra, at politikerne har overladt det til naboerne og lodsejerne selv at forhandle om erstatningsbetingelserne.

- Kommunens solcellepolitik er helt styret af lodsejerne og projektmagernes ønsker. Vi har nogle landmænd, der gerne vil tjene nogle penge, og det kan jeg kan forstå, de vil. Vi har nogle projektmagere, der gerne vil tjene nogle penge; det kan jeg også godt forstå, siger hun.

-  Men det er politikernes opgave at fastlægge den overordnede politik for, hvor solcelleanlæggene skal ligge. Det handler om så sindssygt store arealer, og det kan ikke passe, at det skal være lodsejere eller projektmagere, der bestemmer, hvor udviklingen skal foregå, fastslår Malene Foldager Andersen.

Annonce

Skarp kritik

Hun retter en skarp kritik mod Ringkøbing-Skjern Kommune:

- Man har sagt, at nu tager vi de første 1000 hektar, der kommer ansøgninger om, og behandler dem. Men nogen overordnet planlægning har man ikke lavet. Det er efter min mening at sjofle borgerne.

Efter Malene Foldager Andersens mening bør solcelleplanlægningen være et nationalt anliggende, der blandt andet tager højde for, hvor strømbehovet er.

Dagbladet har forsøgt at få en kommentar fra lodsejergruppen, især for at få fastlagt, om tilbuddet til naboerne stadig står ved magt. Et af medlemmerne af gruppen, Hans Christian Tylvad, oplyser, at det er Frands Lunde Larsen, der er talsmand for gruppen, men ham har vi ikke kunnet træffe her til morgen.

Annonce
Hvide Sande For abonnenter

Honza og Veronika har fundet lykken på vestkysten: Tjekkiske caféejere har nu også en strandbar

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Laveste optagetal siden start: Kun fem vil være markedsføringsøkonom i Skjern

Ringkøbing For abonnenter

23-årig idømt fængsel for vanvidstur ned ad 13'eren: Mister to biler og retten til nogensinde at tage et kørekort

Hvide Sande

Historien om Hotel Klitten i Søndervig: Den lokale udgave af ”Badehotellet”

Skjern

Bank åbner pengeskabet: Nu får alle medarbejderne en tak for flot corona-indsats

Ringkøbing For abonnenter

Christians stjernespækkede plan lykkedes: Mercedes Mågevinge og dens 12 efterfølgere kommer til Vestjylland

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Skjern

- Nu har du vel ikke taget det træ, jeg skal ligge ved? Margrethe og Lykke vil hvile på ny lokal skovkirkegård

Vestjylland

58-årig kvinde nægter sig skyldig i sin mands død: Kan ikke forstå at hendes promille skulle have været så høj

Danmark For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Debat

Jeg undrer mig over læserbrevet: Kristendom handler ikke om at vække helvedesangst

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Gravide Luna er i tvivl om corona-vaccine: - Jeg kan ikke bare tænke på mig selv

Ringkøbing

Retsstatsmand på 70 år bliver youtuber: Tidligere efterskoleforstander deler sine meninger om alt mellem himmel og jord

Annonce