Annonce
Klumme

Et forsvar for den opadvendte tommeltot, lorten og auberginen

4000 år senere og vi er tilbage ved det samme sprog ...

Sådan lyder teksten på et billede, der har floreret på sociale medier i nogle år efterhånden, efter at humørikoner - såkaldte emojier - er blevet en del af måden, man kommunikerer med hinanden på.

Billedet viser nogle rækker hieroglyffer og nedenunder rækker af emojier. Den underforståede mening er nok, at man 4000 år efter, at de egyptiske skrifttegn blev ristet i pyramidernes vægge, er vendt tilbage til en bedaget kommunikationsform. Internettet - emojiernes hjemmebane - har gjort os så dumme, at vi ikke længere kan udtrykke os i hele sætninger eller sågar blot enkle ord, men er vendt tilbage til et logografisk skriftsystem, hvor et ord repræsenteres af en tegning.

En tegning af en hund betyder kort sagt "hund".

Denne fornedrelse af de "moderne hieroglyffer" er dog overhovedet ikke fair. For var det, de gamle egyptere havde gang i, egentlig ikke ret genialt?

Et eksempel: Hvad har ordene mbwa, ilio og sobaka til fælles? De betyder alle hund på henholdsvis swahili, hawaiiansk og russisk, men det kan man ikke lige se ud fra bogstavernes sammensætninger - her kommer forskellige sprogstammer på tværs. Et billede af en hund kan en kenyaner, en hawaiianer og en russer imidlertid nok alle se, hvad forestiller.

Nuvel, det er en forenkling, for mange andre kulturelle og sproglige snubletråde kan være spændt ud for forståelsen, men et skriftsprog baseret på piktogrammer er trods alt mere universalt end bogstaver. Ikke engang tegnene i vores alfabet kan vi blive enige om, for rundt om i verden bruger vi forskellige skriftsystemer. Ved hjælp af piktogrammer vil du dog kunne finde vej til toilettet, uanset om du befinder dig i Israel eller Kina, selvom de bruger andre bogstaver end os.

Brugen af humørikoner opfattes som useriøst i formelle sammenhænge. Og det ville da også være mærkeligt, hvis man i en jobansøgning strøede om sig med blinke-smileyer og digitale håndtegn - ligesom man nok ikke skal forvente at støde på alt for mange dansende figurer eller hjerter i disse spalter.

Nyere undersøgelser har desuden peget på, at emojier er blevet så integreret en del af vores skriftlige kommunikation, at hvis man blot slutter en sætning med et godt gammeldags punktum, vil det blive opfattet, som om man er sur. Vi kan kort sagt ikke levere en besked uden brug af tegninger til at udtrykke, om ordene skal forstås alvorligt, sarkastisk, humoristisk eller noget helt fjerde.

Man kan dog også se på dette som en positiv udvikling. Pludselig er vi i stand til at udtrykke humør og tone i skriftlige meddelelser. Hvis sproget tidligere var todimentionelt, har man fået en tredje dimension på. Selvom det vistnok er modbevist, at kropssprog er en større faktor end ordene i en samtale, så er mimik, intonation og gestusser en vigtig del af nonverbal kommunikation, som man mister i skriftsproget.

Sms'er og chatbeskeder er en skriftlig erstatning for de dagligdags samtaler, men man mangler stemmeføring og kropssprog til at få sine budskaber klart igennem. Ta-da, her kommer emojierne til redning.

Nu kan man rulle med øjnene, vise overraskelse, grine hysterisk eller udtrykke væmmelse på skrift. (Indsæt selv klappe-emoji her)

Ikonerne er endda meget fleksible. Tommeltotten opad kender alle betydningen af i store dele af verden, mens en lort kan udtrykke utilfredshed på mange sprog: shit, Scheiße eller caca. Og det bliver endda rigtig kreativt en gang imellem, for hvad kan en aubergine fx minde om?

Emojier er kort sagt blevet et babelstårn i moderne kommunikation. Og hvis ikke vor herre eller vi selv river det ned, så kan det være, at vi lærer at forstå hinanden lidt bedre.

Annonce

Nu kan man rulle med øjnene, vise overraskelse, grine hysterisk eller udtrykke væmmelse på skrift. (Indsæt selv klappe-emoji her)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Narkokørsel koster kørekortet

Læserbrev

Jeg kommer snart på besøg: Vi er nødt til at hjælpe hinanden

Læserbrev: Jeg er beæret over, at de lokale håndværksvirksomheder har sagt ja til, at jeg skal stå i spidsen for Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland. Der venter mange opgaver forude. Vi skal fortsætte med at prioritere erhvervsvenligheden i vores lokale kommuner, og vi skal fortsætte det lange seje træk med allerede i folkeskolen at vise eleverne de mange muligheder, en erhvervsuddannelse giver. Ringkøbing, Struer, Skive og Holstebro gør en stor indsats i det partnerskab, kommunerne har med Dansk Byggeri. Jeg håber, at også Lemvig, Viborg, Herning og Ikast-Brande vil støtte op om den dagsorden og indgå en partnerskabsaftale med os. Hvis vores lokale virksomheder også i fremtiden skal kunne finde deres medarbejdere i nærområdet, er vi nødt til at hjælpe hinanden. Både nu og i fremtiden vil den grønne dagsorden også komme til at påvirke alt fra vores hjem til vores arbejdspladser, og her spiller vores lokale bygge- og anlægsvirksomheder en stor rolle. Der skal bygges mere bæredygtigt, der skal energirenoveres, så vi bruger så lidt energi som muligt, og både maskiner og byggematerialer skal have mindst mulig CO2-udledning. Jeg håber, at kommunerne vil tage de første skridt og være med til at sætte skub i den grønne udvikling i Midt- og Vestjylland. Og politikerne på Christiansborg skal sørge for de rigtige rammer, der gør det muligt og attraktivt for både kommuner og private at følge den grønne sti. Jeg glæder mig til at komme rundt i Midt- og Vestjylland og møde både borgmestre, kommunaldirektører, embedsmænd lærere, elever og virksomheder. Jeg ser frem til, at vi både lytter til hinanden og hjælper hinanden med at sikre, at vores lokalområde også i fremtiden vil være attraktivt for både virksomheder og borgere.

Annonce