Kultur

Et brag af en 1700-tals festival

Faaborg Kanonerlaug skyder kanonen af på havnen i Ringkøbing1700. Foto: Mads Dalegaard
Det gik ikke stille af sig, da 1700-tals festivalen lørdag rullede gennem Ringkøbings gamle gader. Købstadschefen og alle andre involverede og gæster smilede om kap med solens varmende stråler.

Ringkøbing: Tanken med den store 1700-tals festival, der fredag og lørdag løb af stablen i Ringkøbing med over 60 små og store begivenheder, er at brande Ringkøbing både regionalt og nationalt.

- Sidste år øvede vi os, og lærte af vores fejl. I år har vi sat alle sejl til, og det er virkeligt svært ikke at gå og smile, for der er mange mennesker i byen, og der har været stor interesse fra mange medier. Samtidig kan vi se, at billeder fra festivalen bliver delt flittigt på de sociale medier, siger købstadschef Jacob Muldkjær Rasmussen.

Tovholder på 1700-tals festivalen for RingkøbingSkjern Museum, Caroline Larsen, siger, at det både har været hårdt og sjovt, at være med til at skabe festivalen. Foto: Mads Dalegaard

Kvalitet og autencitet

- Vi har et budget på 5,4 millioner til festivalens tre første år. Det gør, at vi kan skabe kvalitet i festivalen, og den autenticitet, som vi i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Museum har fået ind i festivalen, er noget som ikke kan genskabes i noget storcenter. I 1700-tallet var Ringkøbing et handelscentrum her i området, og de gamle købmandsgårde var her. Derfor tror vi også på, at festivalen kan vokse yderligere i de kommende år, når rygtet om den gode festival spreder sig, siger Jacob Muldkjær Rasmussen.

Det var Faaborg Kanonerlaug, der skød festivalens anden dag i gang på havnen med en salut for Gud, Konge og Festival. Deres deltagelse er et godt eksempel på, at tingene skal passe tæt til temaet og det historiske tidspunkt, for lauget dækker Napoleonskrigene fra 1792 til 1815 og deres uniformer er fra 1807, mens kanonen er fra 1641.

- Musketterne er også "gamle originaler" fra Napoleonskrigene - præcis som de mænd, jeg har med, sagde formanden for lauget, Susanne Christensen, med et smil.

Rigtig god stemning

Tæt på Torvet stod Pia og Finn Therkildsen fra Herning med børnebørnene Wilhelm og Mathias Boll. De havde hørt om festivalen i P4.

- Vi er på camping i Nr. Lyngvig, så vi besluttede os for at bruge nogle timer i Ringkøbing. Og vi er ikke blevet skuffet. Her er en rigtig god stemning, sagde Finn Therkildsen.

- Målet er, at dem der kommer, har en rigtig god oplevelse, og så skal det vokse ved mund til mund. Vi har kun fået positive tilkendegivelser. Stemningen er virkelig god i byen, og alle deltagerne og de frivillige har været med til at skabe to dage med stor fest i gaden, siger eventmager Katrine Koch Frandsen.

Hun har arbejdet med festivalen siden maj sidste år, og hun er især begejstret for det samarbejde, der i år har været med både museet og folkeskolerne.

- Der var 700 elever med til at skabe liv i byen fra begyndelsen på festivalen fredag formiddag. Det var fantastisk, og jeg håber, at det samarbejde kan fortsætte til næste år, siger Katrine Koch Frandsen.

Pia og Finn Therkildsen fra Herning tog børnebørnene Wilhelm og Mathias med til festival i Ringkøbing. Foto: Mads Dalegaard

Der sker altid noget

Hvor meget mere handel, sådan en festival giver, kan naturligvis være svært at gøre op. Det kommer jo også an på vejret. Men de forretningsdrivende, som Dagbladet talte med, var i hvert fald rigtig godt tilfredse. Det gjaldt for eksempel de fire ekspedienter i Hinges hus, der var klædt flot ud i gamle klude, og Esther Haubjerg Jørgensen i Café Teske.

- Det, at Ringkøbing er sådan en aktiv by, hvor der altid er god stemning, er helt klart med til at holde byen i gang, siger Stephanie Hegsted fra Hinges Hus.

- Jeg har haft fuldt hus to eftermiddage i træk. Hele byen er involveret og alle gæster siger "Det sker så mange gode ting i byen". Det er fantastisk, siger Esther Haubjerg Jørgensen fra Cafe Teské.

Melissa Hasanovic, Jacob Gamst, Stephanie Hegsted og Mathilde Eriksen havde nogle sjov dage i Hinges Hus under 1700-tals festivalen. Foto: Mads Dalegaard
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Klitter ryddes for invasiv art: Klegod erklærer rynket rose krig

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Kultur For abonnenter

E-force satsede på at vinde "the double" ved gadefodboldstævne i Hvide Sande

Tophistorier

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce