Annonce
Kultur

Et brag af en 1700-tals festival

Faaborg Kanonerlaug skyder kanonen af på havnen i Ringkøbing1700. Foto: Mads Dalegaard
Det gik ikke stille af sig, da 1700-tals festivalen lørdag rullede gennem Ringkøbings gamle gader. Købstadschefen og alle andre involverede og gæster smilede om kap med solens varmende stråler.

Ringkøbing: Tanken med den store 1700-tals festival, der fredag og lørdag løb af stablen i Ringkøbing med over 60 små og store begivenheder, er at brande Ringkøbing både regionalt og nationalt.

- Sidste år øvede vi os, og lærte af vores fejl. I år har vi sat alle sejl til, og det er virkeligt svært ikke at gå og smile, for der er mange mennesker i byen, og der har været stor interesse fra mange medier. Samtidig kan vi se, at billeder fra festivalen bliver delt flittigt på de sociale medier, siger købstadschef Jacob Muldkjær Rasmussen.

Annonce
Tovholder på 1700-tals festivalen for RingkøbingSkjern Museum, Caroline Larsen, siger, at det både har været hårdt og sjovt, at være med til at skabe festivalen. Foto: Mads Dalegaard

Kvalitet og autencitet

- Vi har et budget på 5,4 millioner til festivalens tre første år. Det gør, at vi kan skabe kvalitet i festivalen, og den autenticitet, som vi i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Museum har fået ind i festivalen, er noget som ikke kan genskabes i noget storcenter. I 1700-tallet var Ringkøbing et handelscentrum her i området, og de gamle købmandsgårde var her. Derfor tror vi også på, at festivalen kan vokse yderligere i de kommende år, når rygtet om den gode festival spreder sig, siger Jacob Muldkjær Rasmussen.

Det var Faaborg Kanonerlaug, der skød festivalens anden dag i gang på havnen med en salut for Gud, Konge og Festival. Deres deltagelse er et godt eksempel på, at tingene skal passe tæt til temaet og det historiske tidspunkt, for lauget dækker Napoleonskrigene fra 1792 til 1815 og deres uniformer er fra 1807, mens kanonen er fra 1641.

- Musketterne er også "gamle originaler" fra Napoleonskrigene - præcis som de mænd, jeg har med, sagde formanden for lauget, Susanne Christensen, med et smil.

Rigtig god stemning

Tæt på Torvet stod Pia og Finn Therkildsen fra Herning med børnebørnene Wilhelm og Mathias Boll. De havde hørt om festivalen i P4.

- Vi er på camping i Nr. Lyngvig, så vi besluttede os for at bruge nogle timer i Ringkøbing. Og vi er ikke blevet skuffet. Her er en rigtig god stemning, sagde Finn Therkildsen.

- Målet er, at dem der kommer, har en rigtig god oplevelse, og så skal det vokse ved mund til mund. Vi har kun fået positive tilkendegivelser. Stemningen er virkelig god i byen, og alle deltagerne og de frivillige har været med til at skabe to dage med stor fest i gaden, siger eventmager Katrine Koch Frandsen.

Hun har arbejdet med festivalen siden maj sidste år, og hun er især begejstret for det samarbejde, der i år har været med både museet og folkeskolerne.

- Der var 700 elever med til at skabe liv i byen fra begyndelsen på festivalen fredag formiddag. Det var fantastisk, og jeg håber, at det samarbejde kan fortsætte til næste år, siger Katrine Koch Frandsen.

Pia og Finn Therkildsen fra Herning tog børnebørnene Wilhelm og Mathias med til festival i Ringkøbing. Foto: Mads Dalegaard

Der sker altid noget

Hvor meget mere handel, sådan en festival giver, kan naturligvis være svært at gøre op. Det kommer jo også an på vejret. Men de forretningsdrivende, som Dagbladet talte med, var i hvert fald rigtig godt tilfredse. Det gjaldt for eksempel de fire ekspedienter i Hinges hus, der var klædt flot ud i gamle klude, og Esther Haubjerg Jørgensen i Café Teske.

- Det, at Ringkøbing er sådan en aktiv by, hvor der altid er god stemning, er helt klart med til at holde byen i gang, siger Stephanie Hegsted fra Hinges Hus.

- Jeg har haft fuldt hus to eftermiddage i træk. Hele byen er involveret og alle gæster siger "Det sker så mange gode ting i byen". Det er fantastisk, siger Esther Haubjerg Jørgensen fra Cafe Teské.

Melissa Hasanovic, Jacob Gamst, Stephanie Hegsted og Mathilde Eriksen havde nogle sjov dage i Hinges Hus under 1700-tals festivalen. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Alle taler om vejret... og noget skal der gøres ved det

I nat vågnede denne lederskribent ved en kun alt for velkendt lyd … Lyden af regndråber mod vinduet. Endnu en nat med regn, endnu en smaskvåd morgen, hvor morgengymnastikken består i at springe uden om regnpytter på fortove og veje og prøve at undgå at blive oversprøjtet af de biler, der pløjer sig vej gennem kæmpestore vandpytter på kørebanen. Det forekommer, som om hele efteråret er druknet i regn; skimlede husmure, græsplæner, der er som våde svampe, smattede stier og veje, marker under vand, fugt i kældrene. Helt forkert er det ikke. Lige nu tyder meget på, at vi slår en våd rekord: Efteråret 2019 er tæt på at være det vådeste, vi nogensinde har oplevet. Nogle få millimeter mere, så er den der, rekorden. Og der skal såmænd heller ikke så mange flere millimeter til, før Danmarksrekorden for hele året er slået. Noget af en kontrast til den tørre og varme sommer sidste år! Noget tyder på, at dette vejrmønster er kommet for at blive. Om det er et udtryk for egentlige langsigtede, varige klimaforandringer, eller om det er udsving, der ligger inden for det normale, er svært at sige. Men at det stiller samfundet over for nogle udfordringer, kan enhver se med egne øjne. Kældrene og gaderne i byerne bliver oversvømmet, hvis ikke ledningsnettet fornys og kloak- og regnvand adskilles. Sommerhusområder kommer til at stå under vand, efterhånden som grundvandet stiger. Landmændene har svært ved at komme i marken, når de mere eller mindre står under vand. Byer skal sikres mod højvande og skybrud. Arbejdet har stået på længe. I Ringkøbing-Skjern Kommune er forsyningen i fuld gang med at kloakseparere de byområder, hvor det ikke er sket endnu, og snart begynder også kloakeringen af de sommerhusområder, der ikke er sluttet til kloaknettet. Digebyggeri for at sikre truede kyster står også på dagsordenen. Det er træls, det er dyrt for os alle sammen, men det er ikke til at komme uden om. Alle taler om vejret - og vi bliver nødt til at gøre noget ved det. De dommedagsagtige billeder, vi alle har set de seneste dage fra Venedig, viser, hvad der er på spil.

112

Nattelivet gav ballade og larm

Annonce