Debat

Et ægte paradigmeskifte: Hav tillid til borgerne

På kant: Vi skal have et paradigmeskifte til mere tillid og mindre nidkær detaljeret kontrol af modtagere af kontanthjælp. Vi skal løsne grebet, og give større selvbestemmelse og valgfrihed. Det giver pote, både menneskeligt og på længere sigt også økonomisk, for flere kommer i job.

Det er en gåde, hvorfor højrefløjen ikke bakker op om idéen. Faktum er, at vores kontanthjælpssystem ikke fungerer efter hensigten. Der må ryddes op i regeljunglen af barrierer og ufravigelige krav til modtagere af kontanthjælp, så flere kommer i arbejde. Det virker, når indsatsen passer til den enkelte, og kommunen bruger almindelig snusfornuft.

I Aarhus fik 97 modtagere af kontanthjælp mulighed for at råde over 50.000 kroner. Efter konkrete aftaler med kommunen kunne pengene bruges til f.eks. at fjerne tatoveringer, tandlæge eller gældsrådgivning. Det har vist imponerende resultater, og giver selvbestemmelse tilbage til borgeren.

Brug af ”borgerstyrede budgetter” som fast indhold i værktøjskassen på landets jobcentre, vil fremme beskæftigelsen, motivationen og ikke mindst livskvaliteten for modtagere af kontanthjælp. Så lad os dog slippe pisken et øjeblik og lade de ledige få medindflydelse over egen tilværelse

Karsten Hønge
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
112

Dåsekaster i BMW fik kolde fødder: Meldte sig selv til politiet

Skjern

Forbudt med slag og spark: Ny judoklub slår dørene op i Skjern

Leder For abonnenter

Hilde-sagen: Skal kun de stærke have chancen for at vinde?

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Tarm

Har du skjulte skatte? Så vil TV2 Fri gerne se dig til Markedsdage i Tarm

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Skjern

Flere vil i de ukendtes grav - kirkegård åbner ny afdeling med anonyme grave

Vestjylland

Lystfisker langer ud efter fiskeopsynsmand, der fangede 79 laksefisk

Annonce