Annonce
Vestjylland

Et år efter: Syv ting cafe-svigerinderne har lært

Der blev travlt, da svigerinderne Sanne Fabricius Bro (t.v.) og Vibeke Krog Bro (t.h.) i Thorsminde åbnede op i det nye Café Havglimt. Et år efter er de en lang række erfaringer rigere. Foto: Jan Briks
Et år er gået for svigerinderne, der sidste år overtog Havgrillen i Thorsminde. Og hvad har de så lært af det første år som selvstændige?

Thorsminde: Troen på projektet var nagelfast, da Vibeke Krog Bro og Sanne Fabricius Bro 1. januar sidste år overtog Havgrillen i Thorsminde.

På under to måneder skulle spisestedet gennemgå en renovering, navnet blev ændret til Café Havglimt, en mur blev væltet ind til isafdelingen, menukortet lavet om og stedet relanceret som café. Håbet og humøret var højt.

Det er det stadig et år efter. Den 1. november lukkede caféen ned for vinteren. Det har givet tid til at lade op til næste sæson, som starter 29. februar. Og nu er det tid at gøre status på det første år. Avisen har bedt svigerinderne komme med en liste over syv ting, de har lært det første år som selvstændige:

Annonce

1. Ideer møder virkeligheden: Vi ville gerne mange ting, da vi åbnede. Blandt andet at lave smørrebrød. Vi ville også gerne lave mad ud af huset, men det har vi heller ikke fået gang i endnu. Begge ting, har vi fundet ud af, ikke kan lade sig gøre, for der er ikke tid til det. Ting tager tid, og Rom blev jo ikke bygget på én dag.

2. Lokalviden: Det med, at vi skal være videnssted. Mange går ud fra, når de kommer ind, at vi ved, hvad det er for et skib, der sejler rundt over i indsejlingen. Jamen, ved du ikke det, når du er her, lyder det. Folk spørger også, hvornår kutterne kommer ind, og hvad det er for nogle fisk, de fanger nu. Det har ikke interesseret mig før, men det er sådan noget, vi er ved at have lært. Så vi ved faktisk ret meget om, hvad der rører sig rundt omkring efterhånden.

3. Travlheden: Vi startede med at ansætte syv unge mennesker og tænkte, om der nu var arbejde til alle. Men 1. juni havde vi 20 mennesker på medarbejderlisten. Og frokostrykket varede for eksempel ved - også i september og oktober, fordi museet ikke længere havde en café som sådan - det kom bag på os. Vi havde købt et spil kort i starten, som vi kunne tage frem, hvis det blev kedeligt. Det ligger stadig i pakken - det har vi aldrig fået brugt. Vi har været på job 40-50 timer i ugen igennem otte måneder.

4. Familiens opbakning: Det kom bag på os, hvor meget vi måtte trække på vores forældre og familier. Vi havde ikke tænkt, at de skulle være en del af personalegruppen, men alligevel kom de jo til at stå og panere vores fisk, tage vagter og pudse vinduer og feje. Men vi er jo selvfølgelig enormt stolte over, hvor meget de vil hjælpe.

5. Lokalbefolkningen: Når jeg har snakket om lokalbefolkningen, troede vi, at vi vidste, hvilken gruppe vi snakkede om. Men det er jo ikke kun folk i Thorsminde, der kommer herud. Det er også folk fra Holstebro, Ulfborg og Sdr. Nissum. Det er et kæmpestort område. Og det er vi jo selvfølgelig stolte af.

6. Hvor meget det kræver: Det er ikke kommet bag på os som sådan. Men man har godt kunnet mærke det i kroppen, og det har også været svært at give slip på det - at gå derfra, når man havde fri. Det var jo clearet med vores familier, at der ville være travlt til tider. Men i højsæsonen har det jo været at sætte caféen først. Så uden familiens opbakning, havde vi ikke siddet her.

7. Vi har lært at pakke janteloven sammen. For omsætningen har kunnet holde stik - og det hele kan løbe rundt. Vi troede på det her - og det viste sig at holde stik. Det er vi rigtig stolte over.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Corona. Fødevareforsyningen skal sikres trods lukkede grænser

Læserbrev: Følgerne af coronavirussen er mange, og en af dem risikerer snart at få konsekvenser for danske landbrug og gartnerier. Lige nu frygter landmænd i Tyskland, at årets avl af hvide asparges rådner op, fordi sæsonarbejdere fra Østeuropa ikke kan komme frem som følge af de grænsekontroller, flere EU-lande har indført. Problemet han hurtigt blive aktuelt i Danmark, når sæsonen i frilandsgartnerierne starter om en måned. I sidste uge annoncerede Tyskland et decideret indrejseforbud for sæsonarbejdere. Det betyder, at op imod 300.000 østeuropæere, der er en helt afgørende forudsætning for den tyske landbrugssektor, må blive hjemme. Også sæsonarbejdere, der bruger Tyskland som transitland til for eksempel at komme til Danmark, rammes af forbuddet. Det må vække bekymring i den danske landbrugs- og fødevaresektor. I Tyskland og Frankrig har myndighederne ligefrem opfordret til, at folk, der ikke kan varetage deres arbejde på grund af coronavirus, i stedet tilbyder deres arbejdskraft på markerne. Men behovet for hænder er stort, og nogle funktioner kræver speciel viden og erfaring. Derfor er fælleseuropæiske løsninger også afgørende. I Danmark har såvel fødevareminister Mogens Jensen som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sagt, at det er vigtigt, at EU-landene samarbejder, så de nødvendige fødevarer og arbejdskraft fortsat kan komme ind i Danmark, selvom der er indført grænsekontrol. Det er Europa-Kommissionen, der koordinerer arbejdet med at få Europa til at hænge sammen transportmæssigt under krisen. Kommissionen har udarbejdet retningslinjer for den fri bevægelighed for personer, der varetager kritiske funktioner. Her betragtes sæsonarbejdere i landbrugssektoren nu som personer, der varetager en kritisk funktion – fødevareforsyning – og det skal derfor sikres, at de kan nå frem, selv om de krydser en grænse undervejs. Da landene begyndte at lukke deres grænser i midt-marts, var der rapporter om, at både dyr og medicinsk udstyr holdt i kø ét til to døgn. Kommissionen krævede på den baggrund ”grønne korridorer”, som skulle sikre, at vareleverancer ikke blev blokeret. En grøn korridor et særligt vejspor ved grænsen, som det højest må tage 15 minutter at krydse – nok til for eksempel at helbredsscreene chaufføren. Det arbejde har bidraget til at nedbringe ventetiderne ved grænsen, og man håber nu at kunne skabe en lignende situation for sæsonarbejdere. Det bliver et stort arbejde at få EU bragt tilbage til den åbenhed, som var en realitet inden coronakrisen. I mellemtiden bliver samarbejdet om grønne korridorer afgørende for at sikre fødevareforsyningen.

Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce