Annonce
Vestjylland

Et år efter: Syv ting cafe-svigerinderne har lært

Der blev travlt, da svigerinderne Sanne Fabricius Bro (t.v.) og Vibeke Krog Bro (t.h.) i Thorsminde åbnede op i det nye Café Havglimt. Et år efter er de en lang række erfaringer rigere. Foto: Jan Briks
Et år er gået for svigerinderne, der sidste år overtog Havgrillen i Thorsminde. Og hvad har de så lært af det første år som selvstændige?

Thorsminde: Troen på projektet var nagelfast, da Vibeke Krog Bro og Sanne Fabricius Bro 1. januar sidste år overtog Havgrillen i Thorsminde.

På under to måneder skulle spisestedet gennemgå en renovering, navnet blev ændret til Café Havglimt, en mur blev væltet ind til isafdelingen, menukortet lavet om og stedet relanceret som café. Håbet og humøret var højt.

Det er det stadig et år efter. Den 1. november lukkede caféen ned for vinteren. Det har givet tid til at lade op til næste sæson, som starter 29. februar. Og nu er det tid at gøre status på det første år. Avisen har bedt svigerinderne komme med en liste over syv ting, de har lært det første år som selvstændige:

Annonce

1. Ideer møder virkeligheden: Vi ville gerne mange ting, da vi åbnede. Blandt andet at lave smørrebrød. Vi ville også gerne lave mad ud af huset, men det har vi heller ikke fået gang i endnu. Begge ting, har vi fundet ud af, ikke kan lade sig gøre, for der er ikke tid til det. Ting tager tid, og Rom blev jo ikke bygget på én dag.

2. Lokalviden: Det med, at vi skal være videnssted. Mange går ud fra, når de kommer ind, at vi ved, hvad det er for et skib, der sejler rundt over i indsejlingen. Jamen, ved du ikke det, når du er her, lyder det. Folk spørger også, hvornår kutterne kommer ind, og hvad det er for nogle fisk, de fanger nu. Det har ikke interesseret mig før, men det er sådan noget, vi er ved at have lært. Så vi ved faktisk ret meget om, hvad der rører sig rundt omkring efterhånden.

3. Travlheden: Vi startede med at ansætte syv unge mennesker og tænkte, om der nu var arbejde til alle. Men 1. juni havde vi 20 mennesker på medarbejderlisten. Og frokostrykket varede for eksempel ved - også i september og oktober, fordi museet ikke længere havde en café som sådan - det kom bag på os. Vi havde købt et spil kort i starten, som vi kunne tage frem, hvis det blev kedeligt. Det ligger stadig i pakken - det har vi aldrig fået brugt. Vi har været på job 40-50 timer i ugen igennem otte måneder.

4. Familiens opbakning: Det kom bag på os, hvor meget vi måtte trække på vores forældre og familier. Vi havde ikke tænkt, at de skulle være en del af personalegruppen, men alligevel kom de jo til at stå og panere vores fisk, tage vagter og pudse vinduer og feje. Men vi er jo selvfølgelig enormt stolte over, hvor meget de vil hjælpe.

5. Lokalbefolkningen: Når jeg har snakket om lokalbefolkningen, troede vi, at vi vidste, hvilken gruppe vi snakkede om. Men det er jo ikke kun folk i Thorsminde, der kommer herud. Det er også folk fra Holstebro, Ulfborg og Sdr. Nissum. Det er et kæmpestort område. Og det er vi jo selvfølgelig stolte af.

6. Hvor meget det kræver: Det er ikke kommet bag på os som sådan. Men man har godt kunnet mærke det i kroppen, og det har også været svært at give slip på det - at gå derfra, når man havde fri. Det var jo clearet med vores familier, at der ville være travlt til tider. Men i højsæsonen har det jo været at sætte caféen først. Så uden familiens opbakning, havde vi ikke siddet her.

7. Vi har lært at pakke janteloven sammen. For omsætningen har kunnet holde stik - og det hele kan løbe rundt. Vi troede på det her - og det viste sig at holde stik. Det er vi rigtig stolte over.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Videbæk

Jens Andersen om Kim Larsens liv

Leder

Dagbladet mener: Man bliver stolt over de fastboendes 'folkebevægelse'

Man bliver flov overfor turisterne. Sådan lyder den korte, kontante begrundelse for et initiativ, der forleden fik 20 lokale frivillige til at trække i gummistøvlerne og trodse møgvejret for at bruge deres lørdag på at samle de store mængder affald op, som i månedsvis har skæmmet grøfterne langs Klitvejen. Bag initiativet står Hvide Sande-parret Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen. Det er dem, der har følt sig så flove over at se den smukke Margueritrute omdannet til en skamfuld skralderute, at de har valgt at tage affaldssækken i egen hånd og gøre noget ved sagen. I første hug blev 74 sække fyldt med øldåser, flasker, slikposer og meget andet skidt. 74 sække! Men der er såmænd tilstrækkeligt med skrald tilbage til, at man kan samle lige så meget op og mere til, når succesen gentages lørdag 29. februar - selvfølgelig forudsat, at der også denne gang dukker en pæn flok frivillige kræfter op, som vil bruge lidt af weekenden på en fælles forskønnelse af grøftekanten. De store mængder affald dukkede op til overfladen, da kommunens folk for nogle måneder siden rensede grøfterne op for at gøre dem i stand til bedre at kunne tage de store mængder af regnvand. Der var røster fremme om, at kommunen burde rydde op efter oprensningen, men afdelingsleder for Vej og Park Kristian Korsholm måtte med beklagelse afvise, at det kunne komme på tale. Det ville kræve mandetimer, der ikke er budget til, forklarede han. Det er sund fornuft, at kommunens ressourcer lige nu gør bedst fyldest ved at blive brugt på at skaffe afløb for de enorme vandmængder. Og det er udtryk for et beundringsværdigt borgersind, når private mennesker som Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen ikke nøjes med at brokke sig over kommunen eller måske rense lidt på egen matrikel, men i stedet går forrest i en hel lille 'folkebevægelse'. Herfra letter vi på sydvesten og bukker i stor respekt for initiativet. Mennesker som jer er der god grund til at være stolt af! Der er mulighed for at blive en del af 'bevægelsen', hvis man møder op på parkeringspladsen ved genbrugsstationen i Hvide Sande lørdag 29. februar klokken 10. Det er ganske gratis at deltage. Og hvis andre byer skulle lade sig inspirere, fortæller vi gerne om det i Dagbladet.

Annonce