Annonce
Ringkøbing

Esben Lunde var ikke inhabil i byrådet

Esben Lunde Larsen er glad for den redegørelse fra Ringkøbing-Skjern Kommune, der dokumenterer, at han ikke har haft noget med behandlingen af sagen om vindmølleparken Gestenge at gøre, mens han sad i byrådet.

Ministeren deltog ikke i behandlingen af vindmølleparken Gestenge

Esben Lunde Larsen var ikke på noget tidspunkt, mens han var medlem af Ringkøbing-Skjern byråd, sat uden for døren i forbindelse med behandlingen af sagen om vindmøllerne i Gestenge.

Annonce

Dette hænger sammen med, at sagen politisk først blev behandlet, efter at Esben Lunde Larsen havde forladt byrådet for at indtage pladsen som medlem af Folketinget.

Esben Lunde Larsen er kommet ud i et politisk stormvejr, fordi han og hans familie har økonomiske interesser i vindmølleparken Gestenge nær Stauning Lufthavn.

Tilbage i 2011 fik kommunen en forespørgsel om udskiftning af de 18 år gamle møller i Gestenge med 25 store møller; forespørgslen blev dog ikke fremsendt af Esben Lunde Larsen.

Projekt bremset

Dette projekt blev dog - ligesom rejsningen af fire kæmpestore Vestas-testmøller i Velling Mærsk - bremset af, at de konfliktede med sikkerhedskravene til lufthavnen; de rager simpelthen for højt op i indflyvningszonen.

Tidligere i år stillede Esben Lunde Larsen og Venstres trafikpolitiske ordfører, Kristian Pihl Lorentzen, derfor en række spørgsmål i Folketinget til den daværende trafikminister, Magnus Heunicke.

Formålet var at sikre, at der blev plads til både lufthavn og vindmøller, sagde Esben Lunde Larsen dengang til Dagbladet.

Han oplyste i forbindelse med forespørgslen ikke noget om, at han og hans familie har økonomiske interesser i Gestenge, og det har ført til skarp kritik.

Til Dagbladet sagde Esben Lunde Larsen tidligere i denne uge, at det var alment kendt i lokalområdet, at hans familie har interesser i vindmøller.

Ikke inhabil

Flere byrådsmedlemmer i Ringkøbing-Skjern afviste dog i går, at de kendte til dette forhold, og SF'eren Niels Rasmussen sagde til Ritzau:

»Hvis han har anparter i nogle af de vindmøller, vi har behandlet i byrådet, så er det en grim sag. For det har vi behandlet i byrådet med Esben Lundes tilstedeværende.«

Dette er dog ikke tilfældet, viser kommunaldirektøren Niels Erik Kjærgaards opgørelse: En konkret ansøgning om opstilling af 25 vindmøller i Gestengene er først modtaget den 2. februar 2015, og blev første gang politisk behandlet i økonomi- og erhvervsudvalget den 29. september i år; det endte i øvrigt med et afslag.

Esben Lunde Larsen er glad for redegørelsen.

»Jeg er meget tilfreds med, at det fastslås, så ingen kan være i tvivl, at jeg aldrig har været inhabil i denne sag. Den har aldrig været behandlet, mens jeg sad i byrådet, så der er ikke noget at komme efter,« sagde ministeren i morges til Dagbladet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Krondyr på flugt smadrede bil

Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce