Annonce
Hvide Sande

Erstatningen for Emilie Robin kommer tidligst i 2025

Emile Robin blev bygget i 1989 og har været i drift i Hvide Sande lige siden på mangen en redningsopgave. Der kommer dog til at gå mindst fem år, før der ligger en ny motorredningsbåd i havnen. Arkivfoto
Udover Hvide Sande kan Hanstholm, Hirtshals, Esbjerg og Thyborøn se frem til at få nye redningsbåde.

HVIDE SANDE: Den første af de fem nye redningsbåde, som er blevet stillet i udsigt til kystredningsstationer, er tidligst færdig i 2025.

- Og det er endda med elastik i metermål, siger kaptajn ved Søværnet, Anders Lønne, om tidsperspektivet.

- Lige nu kører udbudsprocessen efter planen, og vi forventer, at det er klart i år. Men først når vi ser, hvem der vinder udbuddet, ved vi, hvornår der er plads i deres ordrebøger, forklarer Anders Lønne, der kalder 2025 for et optimistisk bud.

Det er Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelsen, der er ved at søsætte udbuddet af de fem kommende motorredningsbåde, der alle skal ligge i havn langs Vestkysten i henholdsvis Hvide Sande, Hanstholm, Hirtshals, Esbjerg og Thyborøn.

Annonce

Allerede 12 år forsinket

Emile Robin, den nuværende redningsbåd i Hvide Sande, er fra 1989, hvor den blev bygget på det nu nedlagte Nordsøværftet i Ringkøbing. Den har allerede sejlet 12 år mere end planlagt, og på redningstationen har Lorentz Lauridsen tidligere udtalt til Dagbladet, at man godt kan mærke bådens alder.

Hvide Sandes redningsbåd er dog ikke den ældste af de fem Vestkyst-både, der skal udskiftes. Det er båden C.B. Claudi i Hanstholm, som blev bygget i 1979. Thyborøn og Hirtshals har henholdsvis redningsbådene Martha Lerche og Margrethe Gaardbo fra 1989, mens Esbjergs Niels Iversen er fra 2002.

Ingen plan endnu

Endnu ligger der ingen plan for hvilken redningsstation, der får den første båd.

- Vi vurderer standen af de enkelte både, når vi kommer længere hen i processen. Før kan vi ikke sige i hvilken rækkefølge, de bliver udskiftet, fortæller Anders Lønne.

I Esbjerg, hvor man har den yngste redningsbåd, er man tålmodige, selvom der før har været meldt et tidligere årstal end 2025 ud.

- Vi ved, at vi ikke står først i række, så det tager vi helt roligt, siger Anders Gehring Rasmussen, der er stationsleder på redningsstationen i Esbjerg.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra lederen af redningsstationen i Hvide Sande i dag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Der er god grund til både at tænke sig om og "wågne" op!

Læserbrev: En tak for Chrisitan Estrups klumme i Dagbladet lørdag 4. april. Hvor er det godt, at du tør tage fat på de problemer, der også er i forhold til den måde, vi bruger verdens ressourcer på. Jeg fik det dårligt forleden aften, da jeg så en udsendelse om "Verdens største blomstermarked" fra Kenya. Her avler man roser i tonsvis til forsendelse - med fly - til forkælede menneskers luksusforbrug bl.a. i Danmark....kæmpestore marker lagt under glas og intensivt dyrket - til luksus: - og forleden var der så en "tårevædet" udsendelse om en stakkels gartner, der måtte smide for millioner af gule kalanchoer ud, fordi markedet herhjemme - og i Tyskland - var stagneret på grund af covid19 - og han skulle have ryddet drivhusene, så de stiklinger, der skulle komme med fly fra Vietnam en af de nærmeste dage, kunne få plads. - og se så i de store fødevarebutikkers frugt- og grøntafdeling - søde kartofler, granatæbler, palmekål, æbler og jordbær helt udenfor sæson og quinoa og 25 forskellige slags ris, hvor man ikke engang kan købe noget så dansk som byggryn ! - og alt det bliver sendt hertil med fly! - og der produceres jo nærmest ikke tøj her i landet mere til trods for, at der for 40 år siden var en "hær" af dygtige strikkere og syersker i Herning og omegn. Det skal alt sammen laves i "langtbortistan", så vi kan få råd til at købe et nyt stykke tøj i hver uge - og det skal alt sammen med fly flere gange. - så er der jo nogen romantikere, der påstår, at det er nødvendigt for at støtte de pågældende lande - altså en form for u-landshjælp - ha, ha, ha - nærmere en form for udnyttelse for at gavne vores overforbrug. Måske var det bedre, at rosendrivhusene blev brugt til at avle mad til befolkningen i Kenya i stedet. - og så er der det overdrevne rejseri. Hvorfor i alverden skal en 8. klasse absolut rejse til Rom for at bruge fem dage på at stå i kø til seværdighederne. Og så i øvrigt ikke engang snakke med en romer. De går i deres egen lille danske "boble" og ser ikke, hvordan folk arbejder- eller bor - og de ved ikke engang, hvor Brønderslev ligger! Nå, jeg kunne blive ved, men I, der læser dette WÅGN SÅ OP og tænk jer om!

Annonce