Annonce
Debat

Ernst Muncks lørdagsklumme: Vi burde flage hvert år den 10. marts og fejre Jyske Lov

Med lov skal land bygges. Den gamle tingsten i Hee vidner om retstilstande før Jyske Lov. Privatfoto

Jyske Lov var en så voldsom revolution af vores retssystem, at loven burde have indeholdt en passus om, at den skulle fejres med flaghejsning hvert år den 10. marts. Og hvad var vel mere rimeligt. Det var jo den samme konge, som udstedte Jyske Lov, der også under et slag den 15. juni i 1219 i Lyndanise i Estland så Dannebrog falde ned fra himlen.

Ernst Munck. Foto: Kaj Poulsgaard

Jyske Lov var starten på det civiliserede retssamfund i Jylland.

Før da kunne man blive dømt ud fra sædvaner og traditioner og måske god brug af ”gadens parlament” samt eventuel antipati mod en person eller ren og skær sladder bare for at hævne sig. Og man kunne blive pint, dømt og hængt samme dag.

Annonce

Man kunne også være så snu, at man kunne sværge sig fri for skyld.

Men med Jyske Lov havde man fået retningslinjer nedfældet på papir, og der nu skulle bruges bevis- og vidneførelse.

Når loven først blev nedskrevet og trådte i kraft i 1241, skyldtes det ikke, at den ikke har været nødvendig længe før, men den kendsgerning, at det først var på den tid, vi fik et dansk skriftsprog, som afløste runeskrift.

Før da kendte vi som skriftsprog kun til de lærdes brug af latin, og det var bestemt ikke for menigmand.

Det var kong Valdemar Sejr, som indså nødvendigheden af retssystemet og begyndte den med ordene:

”Med lov skal land bygges. Men ville enhver nøjes med sit eget og lade andre nyde samme ret, da behøvede man ikke nogen lov.

Men ingen lov er jævngod at følge som sandheden. Men hvor man er i tvivl om, hvad der er sandhed, der skal loven vise sandheden.”

Selvfølgelig var der retssystemer lang tid før Jyske Lov. Ja de har vel eksisteret, siden de første mennesker mødte hinanden. Men det er nok begyndt med de stærkes ret.

"HING HERREDS TING HOLDTES HER FRA HEDENOLD TIL ÅR 1688"

Således står der på den gamle tingsten i Hee, der vidner om retstilstande før Jyske Lov.

Hing herred omfattede det nuværende Ringkøbing, Rindum, Velling, Hee, No, Torsted, Hover, Nørre Omme, Tim, Stadil, Vedersø, Ny sogn, Gammel Sogn og Holmsland Klit. Da Ringkøbing blev købstad i 1453, fik den sit eget byting. Lige såvel som Tim fik sit eget birketing, der var en underafdeling af herredstinget.

Men hvornår var egentlig ”hedenold”?

Ud fra en meget grundig researche, som jeg skal bruge til min næste bog; 7. bind af ”Heiga-Won . . Folket langs åen . . Epilogens fortsættelse”, har jeg fundet frem til, at hedenold i forbindelse med Hing Herred må have været omkring år 4 før vor tidsregning. (Begrundelsen fylder for meget i denne klumme men kan læses, når bogen udkommer.)

Ni år senere i år 5 fik vestjyderne en forfærdelig oplevelse. Ja nærmest et chok. For første gang nogensinde kom en meget stor romersk krigsflåde sejlende langs den vestjyske kyst. Det fik den indflydelse, at de vestjyske herreder slog sig sammen til det nuværende Hardsyssel. (De spændende begivenheder bag dette kan læses i samme bog.)

I begyndelsen holdt man tinget på en odde ude ved Stadil Fjord, som dengang var en del af Vesterhavet.

Men da man omkring år 1140 byggede Hee kirke, flyttede man samtidig tingstedet fra odden op til Kirken. Den er bygget ekstra stor, da den foruden at være sognekirke også skulle være herredskirke. Det vil sige, at den skulle kunne rumme alle de mennesker, der kom for at overvære tingdagen, som blev holdt i det fri hver torsdag. Før man begyndte med retshandlingerne, var der gudstjeneste.

Herredsnævnet bestod af 12 mænd med tre fra hver fjerding. (Herredet var delt op i fire dele). De skulle tage sig af sager som: Falsk - mordbrand - eller sigtelse for at være stimand. (Stimand! jfr. Jyske Lov: Den, der ligger i skov eller i skjul eller på hede eller på alfar vej og røver fra enten ridende eller kørende eller gående mand og søger i skjul med det røvede og dølger gerningen.) Rundt om tingstedet stod alle tilhørerne.

Alle frie mænd havde ret og pligt til at møde op på tingdagen, men herude i det vestjyske har afstandene været alt for store, så mange har ikke kunnet afse tid hver uge. De fleste sager har også været utrolig kedelige at høre på. Det kunne være en sag om retten til at grave tørv et eller andet sted. En sag om en person, som ikke havde skåret grøde i sin del af åen. En, som mente, at en anden havde sat sit hegn lidt inde på hans mark.

Med Jyske Lov i hånden mente man at være mere human og retfærdig også i alvorligere sager. Blev en tyv grebet på fersk gerning, da skulle man binde ham tyvekosterne på ryggen, føre ham til tinge og overgive ham til kongens ombudsmand.
Havde han stjålet noget, der var mere end ½ mark værd (en mark var det samme som prisen på 36 tønder korn), da måtte ombudsmanden hænge ham, uden at han først skulle dømmes.

Havde han stjålet for mindre end ½ mark, fik han måske et par fingre hugget af, eller man skar et øre af ham, eller man kunne tyvsmærke ham ved at brændemærke ham i ansigtet med gloende jern, og hvis han senere blev grebet i selv det mindste tyveri, skulle han hænges.

Større retssager fra Hing Herreds ting kunne appelleres til næste højere retsinstans, som var sysseltinget i Holstebro. Derfra kunne man så appellere endnu engang til den højeste retsinstans, som var Landstinget i Viborg.

Sammen med andre bekendtgørelser af interesse for sognets beboere blev de vedtagne retssager læst op på kirkestævnet, som blev holdt udenfor kirken hver søndag efter gudstjeneste. Kirkestævnet var den tids nyhedsformidling.

I vore dage er loven blevet tilrettet og behandlingen af en straffesag så retfærdig som mulig.

Men ind imellem kan man godt få indtrykket af, at nogle ønsker os tilbage til tiden før Jyske Lov. Det er de gange, hvor vores moderne teknologi med mulighed for anonymitet får det værste op i mennesker, så de fuldstændig tankeløst ytrer sig overfor andre personer med tiltaler, de bestemt ikke selv ville finde sig i.Før da kendte vi som skriftsprog kun til de lærdes brug af latin, og det var bestemt ikke for menigmand.

Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ældrerådet overrasket over kommunens million-udgift til sikkerhedsvagter: - Det har vi aldrig hørt om

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Overskuddet mere end tredoblet: Ringkøbing-firma nød godt af danskernes hus-interesse i coronatiden

Ringkøbing For abonnenter

Vestjysk virksomhed fik største overskud nogensinde i 2020: - Vi har ikke mærket noget som helst til coronaen

Vestjylland

Politiets telefonnummer bruges af svindlere: Snyder sig til penge og personnumre

Ringkøbing-Skjern

Indretningsekspertens egne boligtips: Norsk fjeldhytte møder japansk minimalisme i Hvide Sande

Skjern For abonnenter

Lokal tømrermester øjenvidne til enorme skovbrande i Tyrkiet: - Jeg har aldrig oplevet noget så vildt

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Sprogfattigdom: Radio og tv bliver inficeret af bandeord

Ringkøbing

Nye tider på det tidligere Schuberts Minde: Musik og sang ved åbent hus på Fjordhusene

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Skjern

Unge vestjyske iværksættere har store ambitioner med nyt dansk online galleri

Ringkøbing For abonnenter

Ikke mere coronapas: En byrde mindre for Naturkraft - og så alligevel ikke helt

Ringkøbing-Skjern

Nøgenbadning eller smalle veje: Hvad vil du helst læse om?

Annonce