Annonce
Navne

Ernst Munck er ny på Dagbladets 'klummehold': Den tidligere brugsuddeler vil levere 10.000 år gamle nyheder

Ernst og Thea Munck med de seks bind om Heiga-Won - sagaen om området ved Hee og beboerne siden 10.000 år før Kristi fødsel. Foto: Kaj Poulsgaard
Forfatter Ernst Munck er ny klummeskribent på Dagbladet. Hans første klumme handlede om forskellen på miljø og klima. De næste kommer til at handle om highlights fra vores alle sammens historie i de seneste 10.000 år.
Annonce

Hee: Dagbladets lørdags-klummekorps er dejligt alsidigt, når det kommer til profession, alder, køn og geografi. Nu kommer det også til at gælde historisk, for klummelæserne kan fremover komme til at læse "nyheder", der er 10.000 år gamle.

"Nyheder" skal forstås på den måde, at de færreste ved, hvad Ernst Munck ved om vores historie efter at have researchet de seneste 20 år til de seks bøger om livet i Hee, som han har skrevet.

Vidste du for eksempel, at Ragnarok fandt sted i år 1258 før Kristi fødsel, eller at den græske gud Odysseus stammer fra Lyø?

Når Ernst Muncks første klumme handlede om miljø og klima, har det også sammenhæng med hans årelange research om livet ved Hover Å i Hee i 10.000 år før kristi fødsel.

- Det er ikke første gang, vi har det, som vi har det nu med en klode, der bliver varmere, og det bliver heller ikke sidste gang, vi får en istid. Nogle forskere mener, at den næste istid kommer om 3000 år. Det er absolut ikke sådan, at jeg synes, at vi ikke skal gøre noget for at få et renere miljø. Vi skal passe på ikke at forurene vores vand og ødelægge naturen på jorden. Men jeg synes, at der skal være nogen, der får skilt miljø og klima ad. Mennesket har indflydelse på miljøet, men vi har ikke indflydelse på vulkanudbrud, jordskælv, meteornedslag eller soludbrud, siger Ernst Munck.

- Jeg tror, at det ville hjælpe os alle sammen, hvis vi koncentrerede os om miljøet, siger Ernst Munck.

Annonce

Ragnarok

Når Ernst Munck er overbevist om, at ragnarok fandt sted i år 1258 før kristi fødsel, så har det i øvrigt også sammenhæng med en kosmisk begivenhed, og det han har researchet sig frem til i forbindelse med sit forfatterskab.

- Alle mine klummer kommer på en eller anden måde til at handle om de ting, jeg har researchet mig til. Jeg tror på Odin og Thor, men jeg er bestemt ikke asatroende. Til gengæld tror jeg på, at Odin og Thor er rigtige mennesker, der har levet i fordums dage. Når man læser de gamle gudesagn, så kan man se, hvem der har levet før og efter ragnarok. Bundet op på andre forskere, så mener jeg, at ragnarok fandt sted i 1258, hvor jorden i syv dage var inde i Halleys komets hale, siger Ernst Munck med et smil.

Hele historien om, hvordan det hænger sammen, kommer i fremtidige klummer. Det samme gælder naturligvis historien om, hvorfor "den græske gud Odysseus" i virkeligheden stammer fra Lyø.

Annonce

For få læsere

- Der er mange nyheder i mine bøger. Desværre er der alt for få, der har læst dem, siger Ernst Munck, der selv har læst tonsvis af bøger i sit liv.


Der er mange "nyheder" i mine bøger. Desværre er der alt for få, der har læst dem.

Ernst Munck


- I en af bøgerne skrev jeg om en mand, der blev slået ihjel af at spise en plante. Når man er grundig i sin research, så kræver den detalje, at man har fat i både lægebøger og bøger om botanik. Jeg læste fem bøger om botanik, siger Ernst Munck.

Når Ernst først kommer i gang med at fortælle, kan han blive ved meget længe, og når netop området ved Hee er en historisk perle, så har det naturligvis sammenhæng med, at indlandsisen i den sidste istid ikke nåede længere ned end til Holstebro og Skive. Derfor stoppede de folk, der kom fra det nuværende Tyskland og Frankrig, her. På det tidspunkt kunne de i øvrigt gå tørskoet til det nuværende England.

Annonce

Historieløse

- Hee er en unik historisk perle, og vi risikerer at blive lidt historieløse, hvis vi ikke arbejder med lokalhistorien. Desværre skal man typisk lidt op i årene, før man begynder at interessere sig for historie, og så er det måske for sent at få alle historierne fra forældre, bedsteforældre og oldeforældre med, siger Ernst Munck.

Han kan i øvrigt godt lide klumme-formatet, fordi det ikke er et læserbrev, hvor man skal være imod nogle andre.

- Men jeg får problemer med at begrænse mig, siger Ernst Munck.

Lige som med bøgerne får hustruen Thea noget at sige i forbindelse med klummerne.

- Thea er halvdelen af det. Jeg skriver, men hun formår at få mig til at formidle med den rigtige mening, siger Ernst Munck.

Ernst Munck

Ernst Munck er 80 år. Han stammer fra Fyn, men har de sidste 50 år boet i Hee sammen med hustruen Thea. Parret har tre børn og fem børnebørn.

Ernst Munck er tidligere brugsuddeler, men har været forfatter i mange år. Han har nærmest egenhændigt stået for at indsamle og videreformidle Hee Sogns historie. Og han var med til at starte det lokalhistoriske arkiv i Hee, og han er aktiv i I. C.'s Hus.

Lørdag den 9. november 2019 udkom sjette og sidste bind i "Heiga-Won" - sagaen om området og beboerne siden 10.000 år før Kristi fødsel; et værk, Ernst og Thea Munck har brugt 10 år på at fuldføre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Rema 1000s Ringkøbing-planer får kamp til stregen: Lidl truer med Erhvervsstyrelsen, og Coop frygter Kvickly-lukning

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Direktør i byggefirma skal betale millionerstatning til københavnsk ægtepar efter sommerhuskøb

Annonce