Udland

Erna Solberg: Vi slår ring om vort muslimske miljø

Denis Balibouse/Reuters

Norges statsminister deltager søndag i muslimsk eid-højtid og opfordrer til kamp mod islamfjendtlighed.

Efter et angreb mod en moské lørdag nær Oslo siger den norske statsminister, Erna Solberg, at "vi må sammen bekæmpe islamfjendtlige holdninger".

Solberg deltager søndag i fejringen af den muslimske eid-højtid på Thon Hotel i Sandvika.

- Angrebet på moskéen i Bærum skaber frygt og uro. Vi slår ring om vort muslimske miljø, når de går til bøn i dag, skriver Solberg på Twitter.

Det norske politi siger, at den formodede gerningsmand øjensynligt var motiveret af had.

Politiet har i weekenden undersøgt den mistænktes aktiviteter på internettet. Her står det klart, at han blandt andet har rost gerningsmanden bag masseskyderiet i El Paso i sidste uge.

Politiet har bedt alle politidistrikter iværksætte forebyggende tiltag i forbindelse med fejringen af den muslimske højtid efter skudepisoden i moskéen Al-Noor Islamic Center i Bærum lørdag.

En mand først i 20'erne er sigtet for drabsforsøg og sigtet for drab på en ung kvinde, som han er i familie med. Drabet på kvinden står i sammenhæng med lørdagens angreb på moskéen, mener politiet.

I et indlæg på et internetforum udtrykker manden støtte til flere nylige masseskyderier - blandt andet i El Paso i USA i sidste uge, hvor 22 mennesker blev dræbt.

Han skriver endda, at han er udvalgt af den mand, som mistænkes for skudangrebet mod en moské i Christchurch i New Zealand tidligere i år.

Politiet afhørte manden natten til søndag, men den sigtede ønskede ikke at forklare sig, oplyser politiet.

Det er stadig ikke klart, hvad der skete i moskéen i Norge lørdag. Nogle vidner siger, at der blev affyret skud, men det er ikke endeligt bekræftet af myndighederne.

Under angrebet i Al-Noor Islamic Centre lykkedes det for tilstedeværende at overmande gerningsmanden.

Den døde, yngre kvinde blev fundet på en adresse i kommunen Bærum, få timer efter at den bevæbnede gerningsmand gik til angreb mod moskéen.

Den anholdte mand bor i lejligheden, hvor kvinden blev fundet død.

/ritzau/NTB

0/0

Tophistorier

Annonce
Tarm For abonnenter

73-årig giver atter Europa pedal: Mads Peder cykler ny cykel hjem fra Italien

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Henriette blev kun 33 år: Hun nåede ikke med til barnedåb

Kultur

'Vestjyllands smukkeste motionsløb': Vejrguderne kastede glans over cykelløb

Tophistorier

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Annonce