Annonce
Udland

Erna Solberg: Vi slår ring om vort muslimske miljø

Denis Balibouse/Reuters

Norges statsminister deltager søndag i muslimsk eid-højtid og opfordrer til kamp mod islamfjendtlighed.

Efter et angreb mod en moské lørdag nær Oslo siger den norske statsminister, Erna Solberg, at "vi må sammen bekæmpe islamfjendtlige holdninger".

Solberg deltager søndag i fejringen af den muslimske eid-højtid på Thon Hotel i Sandvika.

- Angrebet på moskéen i Bærum skaber frygt og uro. Vi slår ring om vort muslimske miljø, når de går til bøn i dag, skriver Solberg på Twitter.

Det norske politi siger, at den formodede gerningsmand øjensynligt var motiveret af had.

Politiet har i weekenden undersøgt den mistænktes aktiviteter på internettet. Her står det klart, at han blandt andet har rost gerningsmanden bag masseskyderiet i El Paso i sidste uge.

Politiet har bedt alle politidistrikter iværksætte forebyggende tiltag i forbindelse med fejringen af den muslimske højtid efter skudepisoden i moskéen Al-Noor Islamic Center i Bærum lørdag.

En mand først i 20'erne er sigtet for drabsforsøg og sigtet for drab på en ung kvinde, som han er i familie med. Drabet på kvinden står i sammenhæng med lørdagens angreb på moskéen, mener politiet.

I et indlæg på et internetforum udtrykker manden støtte til flere nylige masseskyderier - blandt andet i El Paso i USA i sidste uge, hvor 22 mennesker blev dræbt.

Han skriver endda, at han er udvalgt af den mand, som mistænkes for skudangrebet mod en moské i Christchurch i New Zealand tidligere i år.

Politiet afhørte manden natten til søndag, men den sigtede ønskede ikke at forklare sig, oplyser politiet.

Det er stadig ikke klart, hvad der skete i moskéen i Norge lørdag. Nogle vidner siger, at der blev affyret skud, men det er ikke endeligt bekræftet af myndighederne.

Under angrebet i Al-Noor Islamic Centre lykkedes det for tilstedeværende at overmande gerningsmanden.

Den døde, yngre kvinde blev fundet på en adresse i kommunen Bærum, få timer efter at den bevæbnede gerningsmand gik til angreb mod moskéen.

Den anholdte mand bor i lejligheden, hvor kvinden blev fundet død.

/ritzau/NTB

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce