Annonce
Navne

Erik Paabøl Andersen fortællekunst fik både voksne og børn til at lytte

Erik Paabøl Andersen. Privatfoto
Annonce

Hvide Sande: Formand for Grimstrup menighedsråd Børge Ottosen, Vesterled 28, Grimstrup, skriver på vegne af Grimstrup og Rousthøje menighedsråd mindeord om tidligere sognepræst i Grimstrup og Rousthøje Erik Paabøl Andersen:

Vi fik har fået den triste besked, at vores tidligere sognepræst Erik Paabøl Andersen er afgået ved døden her sidst i oktober, mens bladene falmer og efteråret for alvor banker på.

Vi har i Grimstrup og Rousthøje mange gode minder fra EPA´s 24 år som sognepræst i vore sogne.

Erik og Tove kom til Grimstrup præstegård i 1981 fra Hjemly Fri- og Efterskole, hvor de havde været forstanderpar i 10 år.

Nu skulle de danne parløb i præstegården med alt, hvad det indebar af møder, foredrag, konfirmandundervisning og præstegerning i de to kirker.

De havde fire døtre med; Solvej, Anni, Birgit og Helle, og de indtog den rummelige - men på ingen måde luksuriøse præstegård.

Der blev dog ikke ytret ønsker om udgifter til store forbedringer, for sparsommelighed var én af Eriks dyder. Der blev etableret et smukt, hyggeligt og gæstfrit hjem for familien, hvor mange gæster gennem årene har nydt godt af Toves sikre hånd i køkkenet.

”En fiskerdreng fra klitten fortæller” var et af Eriks utallige foredrag - fortællinger om opvæksten i Hvide Sande som søn af en fiskerfamilie. Han var en fantastisk fortæller, når han i et let forståeligt og engagerende sprog fortalte om opvæksten på klitten, hvor man fik lært at yde en indsats i dagligdagens gøremål.

Som voksen gik Erik i familiens fodspor og tog hyre på farens fiskekutter, men bøgerne havde en mindst lige så stor tiltrækningskraft som fiskeriet og via læreruddannelsen blev undervisning og skolearbejde nu livsindholdet.

Erik læste videre og det førte til præsteuddannelsen, som førte til hans første og eneste ansættelse i folkekirken i Grimstrup og Rousthøje i 1981. Herfra lod de sig pensionere i 2005 og flyttede tilbage til Hvide Sande.

Mange hundrede veldrejede prædikener blev skrevet og rigtig mange litterære foredrag blev holdt vidt omkring, hvor Eriks store interesse for - og rige evner - til at formidle store forfattere samlede rigtig mange tilhørere. Hans fortællekunst fik både voksne og børn til at lytte.

Ved fester i lokalsamfundet, hvor Erik og Tove ofte deltog, var Eriks tale altid et kærkomment indslag. Hans evne til at fange gæsternes opmærksomhed med sine stille, gennemtænkte og humoristiske betragtninger var altid en fornøjelse at lytte til.

Konfirmanderne kunne for eksempel ved årets start med et glimt i øjet blive mødt med: "Jeg ser alt, jeg hører alt, og jeg ved alt", og så var det da vist bedst at høre efter.

Personligt kom jeg i menighedsrådet i 1988, så vi har i rigtig mange sammenhænge fulgtes ad.

Det har altid været en fornøjelse at arbejde sammen med Erik og Tove og for den sags skyld de tre yngste piger, som jeg har haft med at gøre på Egekratskolen - den ældste Solvej fraskriver jeg mig ansvaret for - som Erik ville have sagt.

Det er trist at Erik ikke er mere og sorgen vil nu fylde jeres hverdag. Specielt vil du, Tove føle tomheden ved din side.

Tak for mange gode år i Grimstrup og Rousthøje. Vi sender de varmeste tanker til dig og din familie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Vandsporten bandt Jakob Sally til Vestjylland - nu kunne han ikke drømme om at flytte

Annonce