Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren til Dan-Bunkering: Står du i et hul? Så hold op med at grave

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg


Hvordan bør en af Danmarks største virksomheder reagere, når en sag eksploderer i medierne?

Det spørgsmål er relevant at tage op, efter at en langstrakt sag om navneforbud i mandags blev afgjort med en klar kendelse i Østre Landsret.

Sagen handler om Middelfart-virksomheden Bunker Holding, der med en årlig omsætning på 70 milliarder kroner hører blandt landets 10 største koncerner.

Læsere af avisen vil være bekendt med de alvorlige anklager, der siden sidste forår har været rettet mod virksomheden, der sælger brændstof over hele verden. Mistanken går på, at Bunker Holding og dets datterselskab Dan-Bunkering har solgt omkring 30.000 ton flybrændstof, der siden er brugt til russiske jagerflys bombetogter under den syriske borgerkrig.

Annonce

Bagmandspolitiet, med det formelle navn SØIK, efterforsker sagen, men det trækker ud. I mellemtiden skal Bunker Holding finde sine egne ben i det uvante søgelys. Da Danmarks Radio bragte de første afsløringer i april 2019, afviste Middelfart-virksomheden at stille op til interview. Ledelsen mente ikke, at der var nogen sag, og derfor var der ikke noget at blive interviewet om.

Det viste sig at være forkert. Dan-Bunkering-sagen, som striden nu kaldes af både myndigheder, politikere og presse, er endt som en højeksplosiv sag om brud på internationale sanktioner. Alligevel har ledelsen i Middelfart forsøgt at dukke sig. I juni sidste år prøvede koncernens ejer, Torben Østergaard-Nielsen, og selskabet Dan-Bunkering at blive beskyttet af et navneforbud, men det afviste byretten i Odense.

Sagen eskalerede, da koncernens topchef Keld R. Demant, moderselskabet Bunker Holding samt en anden person blev sigtet i sagen, og virksomheden forsøgte igen at putte sig. Det lykkedes at få gennemført et hemmeligt retsmøde i Odense, hvor dommeren udstedte et navneforbud, der skærmede de sigtede mod omtale i medierne.

Byretsdommeren erkendte, at der var sket en fejl, fordi pressen normalt skal have mulighed for at opponere mod et navneforbud. Det kunne jo ikke lade sig gøre, når retsmødet var hemmeligt.

Jysk Fynske Medier og Danmarks Radio kærede kendelsen om navneforbuddet til Østre Landsret, der normalt kan behandle den type sager rimeligt hurtigt. Men Bunker Holdings advokat, Jacob Skude Rasmussen fra det store københavnske advokatfirma Gorrissen Federspiel, trak sagen i langdrag. Med lange skriverier til landsretten forsvarede han sine klienter og henviste fejlagtigt til, at Keld R. Demant ikke tidligere var sat i forbindelse med sagen. Men det var han - i et sjældent interview her i avisen Danmark, hvor han sidste sommer prøvede at forklare, hvordan Dan-Bunkering-sagen var opstået.

Advokatens næste kort i ærmet var et kræve en mundtlig forhandling ved et retsmøde. Derfor var tre landsretsdommere, en anklager fra bagmandspolitiet, to advokater for Jysk Fynske Medier og Danmarks Radio, Bunker Holdings advokat samt en stribe journalister, mediechefer og jurister i mandags samlet i Østre Landsrets store retssal nr. 3 i København.

Bunker Holding-advokaten forsøgte først at få sagen behandlet bag lukkede døre, så pressen ikke kunne omtale den. Det udløste protester fra flere journalister, der var til stede i retten. Det gjaldt også Børsens undersøgende journalist Thomas Svaneborg, der har vundet adskillige priser for sin kritiske journalistik.

Han pegede på det utrolige i, at en af Danmarks absolut største virksomheder forsøger at gemme sig bag et navneforbud. Han nævnte, at det kunne den største af dem alle, A.P. Møller-Mærsk, ikke drømme om. Mærsk har ellers også været involveret i grimme sager, bl.a. om bestikkelse i Brasilien, men har blot signaleret, at man bidrager til sagens opklaring.

Dørlukningen blev afvist af landsdommerne, og så måtte journalisterne i vidneskranken og forklare, hvorfor Dan-Bunkering-sagen har stor samfundsmæssig betydning, og at dækningen af sagen bliver skæv, når medierne ikke kan omtale de sigtede parter i en alvorlig straffesag mod en landets store virksomheder.

Det tog næsten en hel arbejdsdag, inden landsretsdommerne kl. 15.55 gav medierne medhold i, at navneforbuddet mod både Bunker Holding og Keld R. Demant skulle ophæves.

I USA har man en talemåde om folk, der står med en møgsag: Står du i et hul, så hold op med at grave. Dan-Bunkering-sagen er allerede kendt vidt og bredt, så et navneforbud ville alligevel ikke have nogen effekt. Til gengæld er det klart, at medierne har respekt for, at enhver er uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Derfor nævner medierne altid, at både de sigtede selskaber og topchefen Keld R. Demant nægter at have forbrudt sig imod de straffelovsparagraffer, som de er sigtet for.

Topchefen Keld R. Demant er en af de sigtede i den alvorlige Dan-Bunkering-sag. Han har forgæves forsøgt at blive beskyttet af et navneforbud. Pr-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Panda-diplomatiet og det sort-hvide verdensbillede

Panda-diplomati. Et ord, som har flere hundrede år bag sig, men som først blev alment kendt her i landet, da to kinesiske eksemplarer af Ailuropoda melanoleuca sidste år flyttede ind i Københavns Zoo. De sort-hvide bjørne er hverken købt eller skænket til os som gave; Danmark har bare lånt dem af Kina. Ud over en årlig leje på én million dollar er udlånet også et på andre måder værdifuldt redskab: 40 handelsaftaler blev underskrevet samtidig med aftalen om flytningen af Mao Sun og Xing Er, som de to bamser hedder. De sjældne bjørne kan desuden bruges som et sanktionsmiddel fra kinesisk hold: Ligesom en anden menneske-ambassadør, der er udsendt til et besværligt land, kan pandaerne kaldes hjem, hvis en nation ikke makker ret overfor Riget i Midten. Verdens mest nuttede form for magt, som Dagbladet Information skrev ved bjørnenes stærkt pressedækkede ankomst til København. Om Xing Er og Mao Sun skulle være på vej tilbage til de hjemlige bambusmarker, efter at Jyllands-Posten tirsdag dristede sig til at bringe en tegning af det kinesiske flag som illustration af den farlige coronavirus, der er udsprunget i Kina, er nok tvivlsomt. Men reaktionen fra deres fødeland er ganske voldsom: Kina forlanger en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten for den set med danske øjne helt uproblematiske tegning. På de såkaldt sociale medier bringer historien tydeligvis Muhammed-tegningerne frem i erindringen hos mange. Det er endda den samme avis, som nu igen bringer anstødelige tegninger, peger en del af meningsmagerne på. Må vi herfra pege på ordlyden af Grundlovens paragraf 77? Den paragraf, der slår fast, at enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Uanset panda-diplomati og handelsaftaler skal vi aldrig finde os i, at et andet land prøver at lægge pres på den frie danske presse. Et sort-hvidt verdensbillede som det kinesiske må ikke vinde indpas her hos os. Vi skal holde ytringsfrihedens kulørte fane højt - hvad enten den bærer Tibets, Danmarks eller Jyllands-Postens farver.

Annonce