Annonce
Danmark

Erhvervsredaktøren: Teknologien skal fikse din skraldespand

Af sted med traileren. Selvom mange har fået affaldssortering og flere skraldespande, skal plastik stadig køres på genbrugspladsen. Arkivfoto: Søren Gylling

Plastik skal du køre på genbrugspladsen. Først skal du selvfølgelig fjerne leverpostej fra plastiklåget og skrubbe kødbakkerne med sæbevand, inden du sorterer det hele i blød og hård plast.

Så er du klar til at starte bilen eller fylde cykeltraileren. Det er sådan set ikke et forslag, men et krav fra flere kommuner, at plastik skal på genbrugspladsen.

Alligevel kan man have en mistanke om, at det meste mademballage, shampooflasker og poser ender i skraldebøtten og bliver kørt til forbrænding. Hver dansker smider trods alt 800 kg husholdningslignende affald i skraldespanden hvert år.

Annonce

Længere er vi ikke nået, selvom de fleste husstande efterhånden har fået flere skraldespande med diverse kamre til husholdningsaffaldet. Plastik er bare et drilsk materiale, som der ikke er fundet en smart løsning på endnu.

I den tidligere sommer blev der ganske vist indgået en bred politisk aftale om en grøn affaldssektor i 2030, og det stod klart, at danskerne skal sortere endnu mere skrald. Hele ti forskellige såkaldte affaldsfraktioner, som vi lige så godt kan lære at kende: mad-, papir-, pap-, metal-, glas-, plast-, tekstilaffald samt drikke- og fødevarekartonner, restaffald og farligt affald.

Målet er dog, at vi kan nøjes med maksimalt fire affaldsspande, hvor tingene kan blandes med en vis fornuft. Men plastik volder stadig problemer.

Eksperterne peger på, at hver type plastik har sin egen unikke kemiske sammensætning, og når man vil bruge det til nye produkter, skal man være sikker på, at plastikken er af samme type.

Heldigvis kommer teknologien os til undsætning. Vi har her i avisen flere gange omtalt eksperimenter med genbrug af plast, og der er seriøse forsøg i gang over hele landet. Udfordringen er at få forbrugerne til at sortere plastikken rigtigt, for det er næsten umuligt.

- Plastikaffald er meget svært at sortere, der findes mange forskellige slags, og selv en affaldsnørd som mig kan ikke sortere det alt sammen. Derfor vil det formentlig være en langt bedre idé at sortere netop plastikemner maskinelt, sagde Lars Birk Rasmussen, direktør i Langeland Forsyning, for nylig til Fyns Amts Avis.

De fynske kommuner arbejder på at skabe et fælles sorteringsanlæg, der sprætter skraldeposerne op og - ved hjælp af teknologi - skubber alle de forskellige affaldstyper i de rigtige containere, så mindst muligt skal gå til forbrænding. I Holstebro og Aalborg har de kommunale affaldsselskaber allerede installeret sorteringsanlæg, der kan klare en grovsortering af plastaffaldet.

Venstres klimaordfører, den teknologibegejstrede folketingsmand Tommy Ahlers, er ikke i tvivl om, at vi kan undgå at gøre det alt for besværligt at sortere skrald.

- Jeg føler mig ret overbevist om, at vi om fem-ti år skal sortere meget mindre, fordi kunstig intelligens og robotter kan gøre det for os, har han sagt til Berlingske.

På den måde ender affaldssnakken samme sted som alt andet, der har med klimaet at gøre: Skal vi have de rigtigt smarte løsninger, så skal innovative danske virksomheder på banen med alt, hvad de kan mestre af avanceret teknologi.

Kan vi knække koden til effektiv affaldssortering, der er smidig for danskerne og god for miljøet, så står vejen åben for endnu en dansk eksportsucces.


Kan vi knække koden til effektiv affaldssortering, der er smidig for danskerne og god for miljøet, så står vejen åben for endnu en dansk eksportsucces

Annonce
Annonce
Tarm For abonnenter

Hør alarmopkaldet fra den dag, da Casper døde: 'Vi kan ikke få kontakt, og han er helt blå'

Ringkøbing For abonnenter

Sand hindrer bådene i at komme på fjorden: - Hvis der er for meget vind, kan man være sikker på at sidde fast

Ringkøbing-Skjern

Tips fra boligstylistens eget hjem: Med svejse-apparat og evighedsblomster kommer man langt

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Glimt fra gamle dage: Krocket-dyster, sommerpostbude og gymnaster på udlandsturné

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern: Ugens billigste hus ligger i Hvide Sande

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Erhverv

Dansk Energi: Tak til de ordentlige virksomheder og virksomhedsledere

Sport

God start for badmintonstjerne fra Videbæk: Landstræner roser dansk herredouble efter vigtig OL-sejr

Sport

Mens du sov: Få nattens danske OL-højdepunkter her

Ringkøbing-Skjern

Risiko for farligt vejr: DMI varsler risiko for kraftig regn og lokale skybrud

Danmark For abonnenter

Cold Hawaii: Kystby i Thy surfer på en bølge af tilflyttere

Ringkøbing-Skjern

Spærretid giver ingen ballade: Slut med at stille spørgsmål til politikerne frem til valget

Annonce