Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hidtil bedste Løvens Hule-sæson og alligevel bliver danskerne ikke iværksættere

Christian Arnstedt, Jacob Risgaard, Mia Wagner, Jesper Buch og Jan Lehrmann har igennem otte programmer fremkaldt sved på panden hos de mange iværksættere, der turde at åbne porten til Løvens Hule. Foto: DR

Tv om iværksættere er for femte sæson i træk blevet en kæmpesucces for Danmarks Radio. I torsdags blev årets sidste Løvens Hule sendt og ovenikøbet med sæsonens hidtil største investering.

Den faldt, da millionærerne Jacob Risgaard og Jan Lehrmann skød hele 1,9 millioner kroner i mand-og-kone-virksomheden Maistic, der har udviklet et stort sortiment af hverdagsprodukter uden brug af miljøskadelig plastik.

- Så redder vi verden, lød det begejstret fra nordjyske Jacob Risgaard, der har været en af årets debutanter blandt løverne. Forinden var parret Brian Bouet Smith og Heidi von Bülow ved at snuble over hinanden for at fortælle om deres allerede etablerede virksomhed, der rammer tidsånden lige i bagdelen og sælger komposterbare affaldsposer og engangsklude i indtil videre 19 europæiske lande.

Just Eat-bagmanden, spradebassen Jesper Buch, holdt sig på afstand, fordi han betragtede ægteparret som en ”farlig cocktail”, hvor den mandlige part virkede til at være under tøflen. Det grinte man meget af, men iværksætterne lo højest, da de rendte med en historisk stor kapitalindsprøjtning.

Årets Løvens Hule-sæson var formentlig den bedste nogensinde, og med et gennemsnit på over 800.000 seere pr. afsnit har iværksætter-tv for alvor fundet sin plads i DR’s sendeflade.

Løverne udskiftes løbende - bortset fra veteranen Jesper Buch - og årets panel havde en sjældent set god kemi. For første gang var der for alvor vild konkurrence om at vinde de dygtigste iværksætteres gunst med alt fra slesk tale til kolde kontanter på bordet.

Og for første gang så vi fusion, da plakatfirmaet Citatplakat fik Jesper Buch og Jan Lehrmann som investorer. De to pengemænd købte sig i sidste års tv-sæson ind i konkurrenten Dialægt, og til alles overraskelse - også plakatfirmaiværksætterne - lykkedes det at lægge de to virksomheder sammen i bedste sendetid.

Det er ikke bare underholdende tv. Det flytter faktisk rigtige penge og rigtige mennesker. Den slags, der skaber vækst og arbejdspladser. Løverne hader varm luft og bider direkte ind til benet, og undervejs er tv-seerne vidner på første parket.

Det er seerne også, når det hele kører af sporet og løverne vrisser den faste vending:

”Og af den grund er jeg ude”.

Det sker i hvert afsnit, men en enkelt episode vakte opsigt, da firmaet Caffi tilbage i januar søgte penge til at fremme et kaffefilter til stempelkander.

Der er ikke rigtigt nogen, der nogensinde har savnet et kaffefilter til stempelkander (så kan man jo bare bruge en kaffemaskine). Men kæden hoppede først af, da iværksætterne værdisatte deres Caffi-virksomhed til 20 millioner kroner.

Værdisætning er et begreb, der er blevet folkeligt i takt med Løvens Hule-programmernes udbredelse. Og rundt i hele Danmark sad seerne og krummede tæer over, at nogen kan have så høje tanker om værdien af en virksomhed, der efter ni år som fritidsprojekt for et ægtepar endnu aldrig har fået sit gennembrud.

Jacob Risgaard, der har skabt sin formue med den succesrige nordjyske netbutik Coolshop, blev synligt bevæget. Han henviste til sin egen baggrund som søn af en enlig mor, der måtte indrette hans barndomshjem med møbler fra Blå Kors’ genbrugsbutik.

- Hvis I vidste, hvor mange familiefester og børnefødselsdage med mine egne børn, jeg har måttet give afkald på igennem hele mit liv for at tjene 20 millioner kroner, så ville man ikke bede om 20 millioner kroner, medmindre man havde nogle helt andre resultater bag sig, sukkede han.

Caffi-ægteparret gik tomhændet ud af løvegrotten.

Den underliggende lærdom fra tv-programmet er, at succes ikke blot kræver en god idé, men også hårdt arbejde, afsavn og modet til at løbe en risiko. Ellers får man klar besked torsdag kl. 20.

De høje seertal har da heller ikke skabt et iværksætterboom i Danmark. Ifølge tal fra Deloitte og tænketanken Kraka, som Berlingske har viderebragt, har antallet af selvstændige og iværksættere været konstant faldende i de fem år, som Løvens Hule er blevet sendt.

Rundt i hele Danmark sad seerne og krummede tæer over, at nogen kan have så høje tanker om værdien af en virksomhed, der efter ni år som fritidsprojekt aldrig har fået sit gennembrud.

Jens Bertelsen, erhvervsredaktør på avisen Danmark

Stemningen var usædvanligt god i dette års Løvens Hule, her løverne Jan Lehrmann og Jesper Buch. Foto: DR
Erhvervsredaktør på avisen Danmark, Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Corona. Fødevareforsyningen skal sikres trods lukkede grænser

Læserbrev: Følgerne af coronavirussen er mange, og en af dem risikerer snart at få konsekvenser for danske landbrug og gartnerier. Lige nu frygter landmænd i Tyskland, at årets avl af hvide asparges rådner op, fordi sæsonarbejdere fra Østeuropa ikke kan komme frem som følge af de grænsekontroller, flere EU-lande har indført. Problemet han hurtigt blive aktuelt i Danmark, når sæsonen i frilandsgartnerierne starter om en måned. I sidste uge annoncerede Tyskland et decideret indrejseforbud for sæsonarbejdere. Det betyder, at op imod 300.000 østeuropæere, der er en helt afgørende forudsætning for den tyske landbrugssektor, må blive hjemme. Også sæsonarbejdere, der bruger Tyskland som transitland til for eksempel at komme til Danmark, rammes af forbuddet. Det må vække bekymring i den danske landbrugs- og fødevaresektor. I Tyskland og Frankrig har myndighederne ligefrem opfordret til, at folk, der ikke kan varetage deres arbejde på grund af coronavirus, i stedet tilbyder deres arbejdskraft på markerne. Men behovet for hænder er stort, og nogle funktioner kræver speciel viden og erfaring. Derfor er fælleseuropæiske løsninger også afgørende. I Danmark har såvel fødevareminister Mogens Jensen som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sagt, at det er vigtigt, at EU-landene samarbejder, så de nødvendige fødevarer og arbejdskraft fortsat kan komme ind i Danmark, selvom der er indført grænsekontrol. Det er Europa-Kommissionen, der koordinerer arbejdet med at få Europa til at hænge sammen transportmæssigt under krisen. Kommissionen har udarbejdet retningslinjer for den fri bevægelighed for personer, der varetager kritiske funktioner. Her betragtes sæsonarbejdere i landbrugssektoren nu som personer, der varetager en kritisk funktion – fødevareforsyning – og det skal derfor sikres, at de kan nå frem, selv om de krydser en grænse undervejs. Da landene begyndte at lukke deres grænser i midt-marts, var der rapporter om, at både dyr og medicinsk udstyr holdt i kø ét til to døgn. Kommissionen krævede på den baggrund ”grønne korridorer”, som skulle sikre, at vareleverancer ikke blev blokeret. En grøn korridor et særligt vejspor ved grænsen, som det højest må tage 15 minutter at krydse – nok til for eksempel at helbredsscreene chaufføren. Det arbejde har bidraget til at nedbringe ventetiderne ved grænsen, og man håber nu at kunne skabe en lignende situation for sæsonarbejdere. Det bliver et stort arbejde at få EU bragt tilbage til den åbenhed, som var en realitet inden coronakrisen. I mellemtiden bliver samarbejdet om grønne korridorer afgørende for at sikre fødevareforsyningen.

Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce