Annonce
Skjern

Erhvervsråd presser på for lyntestcenter i Skjern – kommune og region forhandler om placering af mobile testenheder

For erhvervslivet er det jo indlysende nødvendigt med hurtige test, siger Erhvervsrådets formand Kim Brarup, der appellerer til, at Falcks lyntestcenter - på billedet -  erstattes af et tilsvarende lyntestcenter. Arkivfoto: Christian Baadsgaard
Erhvervsrådets formand Kim Brarup appellerer til regionsrådsformand Anders Kühnau om at bevare lyntestcenter i Skjern. Kühnau åbner for at lade mobilenheder stå fast samme sted en periode.
Annonce

Skjern: På søndag lukker Falcks lyntestcenter i Skjern Kulturcenter og dermed mister borgere muligheden for at få en coronatest i løbet af et kvarter, hvilket håndværkere og erhvervsliv gør hyppig brug af.

Lyntesten i kulturcentret erstattes i foreløbig en uge af et testcenter, der tilbyder de langsommelige pcr-tests – men bag kulissen arbejdes der hårdt på at få etableret et permanent lyntestcenter.

Det skal i givet fald være i form af en mobil testenhed, der skal stå permanent i Skjern.

Regionernes nye aftale med Carelink og SOS International giver mulighed for at foretage 100.000 lyntest dagligt på nationalt plan. 60 procent af testene skal foretages af de mobile enheder, som skal kunne placeres, hvor der er akut behov – det kan være ved et plejehjem eller ved en virksomhed.

Annonce

I dialog

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) siger, at regionen er i dialog med kommunen om de mobile testenheder.

- Vi kommer til at drøfte med kommunerne, hvor vi skal have teststeder. Vi vil gerne se på, om det giver mening at have permanente steder med lyntest, hvor den mobile enhed står der fast i nogen tid. Så kan det være, de flyttes derefter, siger Anders Kühnau.

Han understreger, at lukningen af Falcks lyntestcenter i Skjern til fordel for de mobile testenheder ikke er en centraliseringsøvelse.

- Det betyder ikke, at der bliver færre teststeder. Der bliver flere mobile teststeder, hvilket der er brug for. Men det er svært at imødekomme alles behov, siger Kühnau.

Annonce

Indlysende nødvendigt

Erhvervsrådsformand, revisor Kim Brarup appellerer i en mail til Kühnau om, at der opretholdes lyntestcenter i Skjern.

"For erhvervslivet er det jo indlysende nødvendigt med hurtige test for de, som måske har været i kontakt eller blot frygter dette, ligesom vi i vort firma anbefaler mindst en ugentlig test, hvor der er omgående svar. Netop fordi der er et lavt spredningsindeks i vor kommune, vil mange virksomheder og medarbejdere ikke køre hverken til Herning eller Holstebro, medmindre der er et åbenbart behov herfor. Det vil sige, at mange ikke får disse forebyggende test med risiko for spredning i og omkring de virksomheder, der sender deres medarbejdere over "for en sikkerheds skyld" for at modtage en lyntest. Vi risikerer således, at mange - givetvis ubevidst ikke bliver sporet og derved når at videregive smitte i større omfang, inden der bliver grebet ind - og vupti så er alle på virksomheden hjemsendt, og smittetrykket øges", skriver han.

Annonce

Vikarer skal testest

Erhvervsdirektør Hans Jørn Mikkelsen har undersøgt behovet hos medlemsvirksomhederne.


Jeg har snakket med en række af vores virksomheder her i kommunen, og de har enstemmigt givet udtryk for, at de har brug for at kunne få deres medarbejdere, montører og lignende lyntestet i lokalområdet.

Hans Jørn Mikkelsen


- Jeg har snakket med en række af vores virksomheder her i kommunen, og de har enstemmigt givet udtryk for, at de har brug for at kunne få deres medarbejdere, montører og lignende lyntestet i lokalområdet. JKS eksempelvis skal have testet vikarer, inden de kan starte op på en virksomhed, og der er utallige eksempler på behovet for lyntest, siger han.

- Det er således mit indtryk, at vores lokale erhvervsliv er stærkt bekymrede over, at de lokale lyntest forsvinder. Det gælder både i forhold til deres forretning men også på grund af den utryghed det skaber for deres ansatte, at de skal til vores nabokommuner for at blive testet. Det er åbenlyst, at manglende test har både indflydelse og konsekvenser for smitterisikoen, siger erhvervsdirektøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tarm

Ungersvende ville slå på hinanden

Ringkøbing-Skjern

Mandagens coronatal: 497 nye smittede - tre af dem bor i Ringkøbing-Skjern

Annonce