Annonce
Erhverv

Nomineret til erhvervsprisen: Skjern-boghandler Mike Jensen har ambition om at være toppen i Bog & idé-kæden

Boghandler Mike Jensen i butikken i Skjern, hvor Bog & Ide-eventyret begyndte for ham. Foto: Johan Gadegaard
Boghandleren i Skjern og Ringkøbing er i dag ejer eller medejer af 18 boghandler over hele Danmark, og ambitionerne stopper ikke der. Sammen med kollegaen Christian Pedersen ejer han en fjerdedel af omsætningen i Danmarks største boghandlerkæde. Nu er han nomineret til Erhvervsprisen 2021.

SKJERN: Der er en almindelig torsdag eftermiddag sidst i november, men der er travlhed i Bog & Idé i Skjern. Kunder kommer og går, og ekspedienterne har nok at se til med at rådgive om varerne, tage mod betaling og pakke gaver ind.

Det er et syn, der glæder boghandler Mike Jensen. For det er et godt udtryk for, at de rygter, der for nogle år siden gik om den fysiske boghandels snarlige død, udkonkurreret af netboghandler som Amazon, ikke alene har vist sig stærkt overdrevne.

- De kommer heller ikke til at passe. Den fysiske boghandel har en fin fremtid for sig, fastslår Mike Jensen.

Annonce

Han om nogen må vide, hvad han taler om, for han kan uden overdrivelse kalde sig én af Danmarks største boghandlere. Ud over de boghandler i Skjern, Ringkøbing, Holstebro og Herning, som han personligt ejer, ejer han også sammen med kollegaen, Christian Pedersen i Viborg, en stribe Bog & Idé-butikker over hele landet.

- Vi har butikker i Randers, Horsens, Vejle, Kolding, tre i Aarhus, to i Odense, fire i København, hvor vi også har en Legekæden-butik, og vi er på vej med yderligere en Bog & Idé i Herlev og på Vesterbrogade i København, siger Mike Jensen.

I lære i Skjern

Det var egentlig lidt tilfældighedernes spil, der førte Skjern-drengen Mike Jensen ind i boghandlerbranchen.

- Det var ikke, fordi jeg særligt gik efter at blive boghandler. Jeg havde en drøm om at komme i butik, og da jeg skulle finde en læreplads, sendte jeg en ansøgning til forskellige butikker, blandt andet Østergades Boghandel i Skjern; de manglede en lærling, så der blev jeg ansat, fortæller han.

Der var ikke job til ham, da læretiden var udstået, men efter et halvt års ansættelse på Vestas blev han tilbudt at stå for boghandelen i Spjald, som familien Ramsing havde overtaget. Her var han fra 1986 til 1994, da han købte Jacobsens Boghandel i Bredgade i Skjern, som han efter et par år rykkede til Torvet, hvor han siden har haft butik.

Erhvervsprisen

Erhvervsprisen uddeles af Vestjysk Lederforum i samarbejde med Dagbladet Ringkøbing-Skjern. Prisen er på 25.000 kroner samt et kunstværk. Temaet for prisen er denne gang detailhandel.

Der er i år nomineret fem kandidater: ABC Lavpris, Meny Søndervig, Sahl Cykler & Legetøj, Bog & Idé, Lystfiskeren/ OutdoorX-perten.

Det er i år 10. gang, prisen uddeles.

Siden gik det slag i slag. I 2003 overtog han Bog & idé i Herningcentret, i 2007 Bogcentret i Holstebro, og i 2013 Bollerups Boghandel i Ringkøbing.

Annonce

Kæde i kæden

At han og kollegaen Christian Pedersen nu ejer cirka en fjerdedel af omsætningen i Danmarks suverænt største boghandlerkæde, Bog & Idé, var dog ikke planlagt; startskuddet til ekspansionen blev skudt af i 2014 ved lidt af en tilfældighed.

- En boghandler i Aarhus ville lukke to Bog & Idé-butikker, og til et konceptudvalgsmøde i kæden blev Christian og jeg - lidt for spøg - spurgt, om vi ikke kunne tage os af det, fortæller Mike Jensen.

De to boghandlere tog ud for at kigge på forholdene, og det endte med, de startede en butik i City Vest i Brabrand.

Siden er det gået slag i slag. De to boghandlere fik blod på tanden, og i dag har de nærmest deres egen "kæde i kæden", både med butikker på hovedstrøgene i danske byer og i store butikscentre som Field's og Fisketorvet i København, Bruuns Galleri i Aarhus og Rosengaardscentret i Odense.

Annonce

En god udstråling

- Vi har en klar strategi i vore opkøb. Vi går efter at finde de gode placeringer i de større byer, og det er lykkedes godt, siger Mike Jensen, der ikke lægger skjul på, at han finder det spændende og udfordrende at vækste i boghandlerbranchen.

Vi har en klar strategi i vore opkøb. Vi går efter at finde de gode placeringer i de større byer, og det er lykkedes godt.

Mike Jensen, boghandler.

De to boghandlere har også en klar idé om, hvad de vil med butikkerne.

- Det skal være nogle flotte butikker med en god udstråling. Bog & Idé-kæden har nogle retningslinjer for butikkernes indretning og udseende, men vi må gerne geare opad, og det gør vi. Vi har også været med til at udvikle nogle af de koncepter, der nu anvendes i kæden, siger Mike Jensen.

Mike Jensen og Christian Pedersen har ikke tænkt sig at stoppe med deres opkøb og etablering af boghandler, hvis en oplagt mulighed viser sig.

Ejerskabet og medejerskabet af de mange boghandler giver Mike Jensen mange kilometer på landevejen.

- Vi har en butikschef ansat i hver enkelt butik, men jeg kommer forbi en gang om måneden for at se, om det hele spiller, som det skal, fortæller han.

Mike Jensen ejer i dag sammen med kollegaen Christian Pedersen en fjerdedel af boghandlerkæden Bog & Ide. Foto: Johan Gadegaard

Mike Jensen understreger, at hans kone Ulla, der tager sig af vigtige dele af administrationen, spiller en afgørende rolle.

- Det har været nogle travle år, og så er det rart med opbakning på hjemmefronten; uden Ullas indsats havde det ikke kunnet lade sig gøre, siger han.

Annonce

Boghandlens fremtid

Når man går gennem Bog & Idé denne torsdag eftermiddag, og ser, hvor mange kunder der kommer og går, er det svært at forestille sig, at for bare få år siden talte mange detailhandel-eksperter om den fysiske boghandels snarlige død.

- Dengang talte man meget om, at netboghandler som Amazon og streamingtjenester, der tilbød lydbøger og elektroniske bøger, ville udkonkurrere bogen, siger Mike Jensen.

Så galt gik det slet ikke. Faktisk er det "svært at bevare pessimismen", som han bemærker med et skævt smil.

- Vi kan se på vores omsætningstal, at vi har haft en god handel i vores fysiske butikker på trods af corona-epidemien. Faktisk tror jeg, at den har været noget af en øjenåbner for folk. Under nedlukningerne af butikkerne oplevede folk, hvordan en "død by" uden handel ser ud, og jeg tror, at det har sat tanker i gang om, at man bør handle lokalt, siger Mike Jensen.

Annonce

Den komplette boghandel

Når han i dag ser optimistisk på fremtiden for den fysiske boghandel, skyldes det også andre forhold.

- Det viste sig, at e-bogen ikke erstattede den fysiske bog, da det kom til stykket. Folk ville hellere sidde med en rigtig bog mellem hænderne. Det samme gælder lydbøger. De forskellige bogtyper supplerer hinanden, men erstatter ikke hinanden, siger Mike Jensen.

Bog & Idé

Boghandler Mike Jensen er født og opvokset i Skjern og bor i dag i Holstebro.

Han er uddannet i Østergades Boghandel i Skjern, og overtog Jacobsens Boghandel 1. april 1994.

For 15 år siden overtog han boghandlen i Herning Centret. Senere købte han også boghandlerne i Holstebro og Ringkøbing.

Sammen med Christian Pedersen, boghandler i Viborg, ejer og driver han Bog & idé-butikker i Randers, Horsens, Vejle, Kolding, tre i Aarhus, to i Odense, fire i København, hvor de også har en Legekæden-butik, og de er på vej med yderligere en Bog & Idé i Herlev og én på Vesterbro,

Alt i alt ejer de to en fjerdedel af omsætningen i Danmarks største boghandlerkæde.

Det tager man højde for i Bog & Idé-kæden, hvor man i kraft af størrelsen netop har muligheden for at udvikle på boghandel-konceptet, understreger han.

- Vi starter snart vores egen streamingtjeneste, der tilbyder lydboger via en app. Kombineret med vore fysiske butikker og vores netboghandel kan vi dermed tilbyde noget, de andre ikke kan - nemlig det komplette oplevelsestilbud.

Og så skal der også være overskud til lidt mere end "bare" at drive forretning, understreger Mike Jensen.

- Derfor støtter Bog & Idé Læseuniverset, der har specialiseret sig i at hjælpe børn med læsevanskeligheder. Det ligger jo lige til højrebenet...

Annonce

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Hvide Sande For abonnenter

70-årige Ove har fisket fra Tyskerhavnen i over 50 år: Jeg ville være glad, hvis laksefabrikken blev væk

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Freja kunne ikke få en dagplejeplads til datteren Saga: Nu kæmper Hvide Sande for en vuggestue

Navne For abonnenter

Christina fra Skjern fandt en konkylie på stranden: Det fund har sendt hende i det internationale modemagasin Vogue

Ringkøbing-Skjern

TP Kjoler fik navn på tyv på ét døgn

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Danmarkspremiere: Arkitekt Flemming Bay-Jørgensen designer stole af vand-rør og andre glimt fra Gamle Dage

Morten Messerschmidt ny formand for Dansk Folkeparti

Sport For abonnenter

Nogen jagter det perfekte slag hele livet: Jytte fra Hover lavede 'hole in one' to gange på fire måneder

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Ringkøbing-Skjern

Kjoleforretning offentliggør video af fræk tyv: - Jeg ved godt, det er ulovligt

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Debat

Troen og tvivlen: Inger skal opstå fra de døde, siger Johannes. Hvis blot der er én af de tilstedeværende, der har troen!

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing

Samler underskrifter mod Raunonia: Så mange har nu skrevet under

Annonce