Annonce
Videbæk

Minister efterlyser eksempler på landlige låneproblemer: Fjelstervang-familie skulle betale 11 procent i rente på huslån

Janus Frøslev og Dorte Møller Sørensen med deres døtre, Anna og Tilde, har fundet ejendommen, hvor deres drømmehus skal bygges. De har dog endnu til gode at finde et lån med en rente, de synes, der er til at overkomme. Foto: Mikkel Jezequel
Erhvervsministeren efterlyser eksempler på personer, der har haft problemer med at låne penge til et hus på landet. I Fjelstervang sidder et muligt eksempel på dette.

Ringkøbing-Skjern:  - Lige nu er der rigtig mange danskere, som ikke kan få et lån til deres drømmehus eller til at starte en virksomhed, bare fordi de bor på landet. På grund af deres postnummer. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at der i vores lille land er så store forskelle på, om man bor på landet eller inde i byen.

Ordene er erhvervsminister Simon Kollerups (S), og de falder i en video på Erhvervsministeriets hjemmeside, hvor han beder om eksempler på danskere, der er blevet afvist i at få et lån på grund af deres placering på Danmarkskortet.

Sådan et par sidder i Fjelstervang.

Annonce

Janus Frøslev og Dorte Møller Sørensen drømmer om at skifte deres 70'er-villa og al det vedligehold, der hører med, ud med nybyg, så de kan få mere tid sammen med deres døtre, Anna og Tilde.

Men det var ikke lige så let, som parret havde forestillet sig.

- Vi havde egentlig fundet grunden inde i byen og havde forberedt os så meget, at vi havde talt med firmaet, der skulle bygge huset, og vi havde fundet ud af, hvordan huset langt hen ad vejen skulle se ud. Men da vi i starten af året så skulle ind til banken og låne de sidste kroner, måtte vi gerne, men det var til sindssygt høje renter, siger Janus Frøslev, der til dagligt er ansat som kok hos Lego.

Som Janus Frøslev selv forklarer, så blev parret ikke direkte afvist i at få et lån fra deres bank, som er Nordea i Herning. Parret måtte gerne låne de godt 2,6 millioner kroner, men beskeden fra banken var ifølge Janus Frøslev følgende:

- De ville kreditvurdere huset til to millioner kroner. De sagde det ikke direkte, men det er jo også det, der ligger i tingene. De skal jo ikke sige noget direkte, men svaret var, at vi skulle forvente, at det skulle ligge omkring de to millioner kroner. Så har man jo ikke sagt det direkte.

Havde været anderledes i Snejbjerg

- Det vil sige, at vi står med godt en halv million kroner, der mangler. I vores tilfælde var vi ude i, at de sagde, at vi godt kunne låne dem som et forbrugslån med 11 procent i rente. Det kommer man jo aldrig over. Det er det, der dræber ethvert incitament til at bygge herude. Der er 12 kilometer ind til Herning, og 10 minutter til Snejbjerg, og havde vi bygget der, havde vi fået lov til at bygge for 4,5 millioner uden at blinke med øjnene.

Hvordan ved I, at det ikke ville have været samme situation, hvis I havde bygget i Snejbjerg?

- Fordi det spurgte jeg om. Jeg spurgte bankrådgiveren direkte: Hvad så, hvis jeg havde bygget i Snejbjerg? Så havde det set helt anderledes ud, var svaret, siger Janus Frøslev.

Annonce

Typisk ikke hos lokale banker

Om Janus Frøslevs oplevelser er enestående, er svært at svare entydigt på.

Et ring til tre lokale ejendomsmæglere i kommunen giver tre forskellige svar på, hvorvidt låneudfordringen, som Simon Kollerup og Fjelstervang-parret beskriver, er et problem i landets geografisk største kommune.

Hos Lokalbolig i Ringkøbing, der typisk har huse til salg fra Hvide Sande til Tim og Lem, har man ikke erfaring med afviste lån på grund af husets placering.

- Vi oplever det faktisk ikke som værende en udfordring, siger indehaver Mikkel Boje Middelhede.

Har du oplevet noget lignende?

Erhvervsministeriet har oprettet en e-mail, hvor man kan indsende sin oplevelse, hvis man har oplevet at have svært ved at låne penge til huskøb eller erhverv på grund af ens placering på Danmarkskort, som Simon Kollerup (S) udtrykker det.

Mailen hedder lpl@em.dk. 

En lignende melding kommer fra Nybolig i Videbæk.

- Jeg har ikke oplevet problemet. Jeg vurderer for Totalkredit, og jeg oplever ikke, at der er et problem, så længe beliggenhed, hus og placering hænger sammen, siger Stig Wiberg Christensen.

Han siger dog, at han har hørt om udfordringerne, men at det typisk er noget, der er et problem i de knap så lokalt forankrede banker:

- Der er meget forskel fra bank til bank. Vi oplever generelt, at de lokale pengeinstitutter tager ansvar og bevilger de lån, der skal til. Nogle gange kommer der en vurderingsmand fra nogle af de lidt større pengeinstitutter, der ikke er så lokalkendt, som synes, det ligger lidt langt ude, når de kører til eksempelvis Fjelstervang eller Troldhede, men det er ikke altid sådan, det er. Det kommer jo an på, hvor man kører hjemmefra.

Annonce

Lånebevis kun gældende i Skjern og Tarm

Hos EDC Skjern og Tarm er indehaver Johnny Sørensen bekendt med, at det for nogle kan være svært at låne til huskøb i mindrebefolkede områder, men det kan tælles på en hånd, hvor mange gange han selv har oplevet, at kunden ikke kunne låne penge til huskøb på grund af postnummeret.

- Jeg synes, det er vigtigt at sige, at vi har rigtig mange succeshistorier, og vi har solgt rigtig mange huse i landsbyerne i år. Selvfølgelig har der været nogle scenarier, men det er ikke det, der fylder billedet, siger han.


Jeg spurgte bankrådgiveren direkte: Hvad så, hvis jeg havde bygget i Snejbjerg? Så havde det set helt anderledes ud, var svaret.

Janus Frøslev


Han kan dog komme i tanke om et tilfælde.

- Den mest klare, jeg lige har for mig, ligger to år tilbage, hvor kunden egentlig var godkendt til et vist beløb i deres bank, og så går de ud og finder et hus i en af vores landsbyer til, jeg tror næsten, det var 200.000 mindre end det, de faktisk var godkendt til og havde et lånebevis på. Da de så havde købt det og gik ned og afleverede købsaftalen nede i banken, sagde banken, at det altså ikke gjaldt det postnummer. Det var kun, hvis de købte inde i Skjern eller Tarm, og det havde de aldrig fået at vide, påstod de i hvert fald. Så vi måtte lade købet gå tilbage, siger Johnny Sørensen og understreger, at det blot var køberens udlægning af sagen og altså ikke noget, han har set dokumentation på.

Annonce

Banker stopper tilflytning

Janus Frøslev har heller ikke et skriftligt bevis på, at den høje rente, han og Dorte Møller Sørensen skulle betale, hvis de valgte at bygge i Fjelstervang, skyldtes husets placering, fortæller han.

- Det er de kloge nok til ikke at gøre. Jeg har tanken om, at man har sat en passer rundt omkring Herning og sagt, at det er her, vi har tænkt os at bruge kræfterne, siger han.

Janus Frøslev understreger, at det ikke er bankernes ansvar at holde liv i lokalsamfundene, men han mener samtidig heller ikke, at de skal spænde ben for potentielle købere, hvis de har råd til at købe hus i området:

- Det er lidt ærgerligt, at det er bankerne, der er med til at stoppe det. Hvis folk vil flytte herud, så skal de have lov til at låne pengene. Set fra min stol er det sådan nogle som bankerne, der er med til at stoppe tilflytning. Det er med til at lukke skolerne i de små byer. Kan man ikke låne pengene, kan man ikke flytte hertil.

Parret har indtil videre valgt at blive boende i deres nuværende bolig og så i stedet bruge deres penge på at forbedre huset, så det en dag bliver nemmere at sælge.

Annonce

Nordea genkender ikke scenariet

Dagbladet har foreholdt Nordea Janus Frøslev og Dorte Møller Sørensens oplevelse i banken, og avisen har fået følgende udtalelse tilsendt fra Louise Hedegaard, der er filialdirektør i Nordea Herning:

Dorte og Janus havde fundet en grund for enden af en lukket villavej, hvor de kunne få udlevet deres boligdrømme. Det er endnu ikke lykkedes dem. I stedet smider de nu opsparingen efter deres 70'er-villa, så den engang bliver lettere at få solgt. Foto: Mikkel Jezequel

"Det er ikke et scenarie, vi genkender hos os. Men jeg beklager selvfølgelig, hvis der skulle være en kunde, som er efterladt med et indtryk af, at vi ikke støtter udviklingen i Fjelstervang-området. Det er ikke korrekt. Vi låner ud til alle postnumre – både her i regionen og hele Danmark. Helt generelt kan jeg sige, at når der er tale om boligkøb, er det helt standard hos os, at en ejendomsmægler tager ud og vurderer, hvad den givne bolig er værd. I en sådan vurdering vil boligens stand, beliggenhed og omsættelighed selvfølgeligt indgå som parametre. Ud fra den vurderede værdi sætter vi et finansieringsforslag sammen og kreditvurderer kunden. Vi laver altså en individuel vurdering af hver enkelt bolig og kunde. Det er et krav fra Finanstilsynet, og det, synes vi, er fornuftigt for alle parter. Af hensyn til vores tavshedspligt kan jeg ikke kommentere konkrete kundesager".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Ro på vestjysk S-bagland: En enkelt har meldt sig ud i protest, men der er generel opbakning til partilinjen

Annonce