Annonce
Erhverv

Erhvervshus Midtjylland vil hjælpe flest mulige til at få del i 600 millioner kroner fra EU’s Covid-genstartspulje

EU pumper store beløb ud til medlemslandene for at genstarte væksten efter halvandet år med corona-restriktioner. Genrefoto: Jennifer Jacquemart / EU-Kommissionen
Midtjyske virksomheder har håndteret Covid langt bedre end frygtet. Nu er der EU-hjælp at hente til genstart og fornyet vækst.

HERNING/REGIONEN: Foruden bekymringen over sundheden har Covid-pandemien skabt stor nervøsitet for, hvordan virksomhederne skulle klare sig? Heldigvis ser det ud til, at de fleste har klaret sig langt bedre end frygtet - dog med stor spredning fra branche til branche.

En tværgående analyse fra Erhvervshus Midtjylland viser, at virksomhederne i Region Midtjylland gennemgående har klaret sig godt, og på flere områder også bedre end landsgennemsnittet, blandt andet hjulpet af, at industrien har undgået store nedlukninger, mens byggeri og håndværk har oplevet en sjælden set travlhed.

Alligevel er der god grund til at have fokus på nye væksttiltag, for nogle brancher har haft det svært - og det er heller ikke nok at overleve her og nu, hvis man gerne vil leve længe. Derfor har EU-programmet REACT afsat et meget stort beløb som hjælp til at booste væksten oven på det første halvandet år med Covid.

Annonce

Der bliver tale om køb af rådgivning og tilskud til køb af it-udstyr til digitalisering, helt op til 250.000 kroner pr. projekt.

Adm. direktør Erik Krarup om nogle af tilskudsmulighederne.

Erhvervshus Midtjylland skal hjælpe med at formidle op til 600 millioner kroner i EU-støtte. Ifølge Erhvervshusets adm. direktør Erik Krarup er støtten fordelt på fire temaer:

- Der bliver tale om køb af rådgivning og tilskud til køb af it-udstyr til digitalisering, helt op til 250.000 kroner pr. projekt. Derudover vil det handle om grøn omstilling - om eksportfremstød, og så er der ”Vækstpilot”-projektet, som giver løntilskud til en ledig specialist, fra håndværker til akademiker, i op til seks måneder, for at styrke virksomhedens faglige kompetencer, fortæller Erik Krarup.

De tilskud, som fordeles via de regionale erhvervshuse, bliver som tommelfingerregel givet som ”krone-til-krone”-tilskud. Med andre ord: Hvis man beder om 100.000 kroner i støtte til et projekt, vil det typisk være i forventning om, at man selv stiller med et beløb, der er mindst lige så stort.

Dansk pulje til minkbranche

Men ingen regler uden undtagelse: Den danske stat har afsat en stor pulje til at hjælpe det nedlagte minkerhverv, og her er det meget let at få hjælp.

- Minkavlerne og afledte erhverv har mulighed for at søge tilskud til omlægning af virksomheden til en ny branche. Her stiller man ikke krav om medfinansiering, forklarer Erik Krarup.

Der findes også gode muligheder for de tidligere ansatte i minkbranchen.

- Der blev afsat en ret stor statslig pulje til efteruddannelse og omskoling af medarbejderne, men der er faktisk ikke brugt ret mange af pengene. Medarbejderne er hårdtarbejdende, entreprenante mennesker, som er efterspurgt arbejdskraft, og mange af dem kom meget hurtigt videre i andre brancher uden hjælp eller via eksisterende ordninger, for eksempel AMU-kurser, siger Erik Krarup, som er fuld af beundring for omstillingsparatheden hos de mange medarbejdere.

Annonce

Skal nok opdage det

Men kan man nu være sikker på, at virksomhederne opdager de mange tilbud fra Erhvervshus Midtjylland?

Erik Krarup, adm. direktør for Erhvervshus Midtjylland, glæder sig til at hjælpe virksomheder med at få del i hjælpepakker. Foto: Morten Pedersen

Da SMVdanmark for nylig offentliggjorde sit nye barometer for erhvervsvenlighed i kommunerne, kiggede organisationen også på kendskabet til de regionale erhvervshuse. I Midtjylland er kendskabet generelt pænt, men særligt i Nordvestjylland er det kun cirka hver femte virksomhed, som kender til huset.

Det får dog ikke adm. direktør Erik Krarup til at ryste på hånden - for der er en fornuftig forklaring:

- Den kommunale erhvervsservice i Holstebro, Struer og Lemvig Kommune varetages af Erhvervshus Midtjylland, så det er faktisk vores folk, som er den lokale erhvervskonsulent. En virksomhedsejer i Struer kan måske ikke lige kan huske, hvad ”Erhvervshus Midtjylland” er for noget, men han har sikkert mødt Helle Toftgaard fra Startvækst Struer - og eftersom Helle er ansat hos os, så kender hun jo vores tilbud rigtig godt og kan vejlede virksomhederne, forklarer Erik Krarup.

Lige nu er Erhvervshuset travlt optaget af at informere om EU’s REACT-program og de mange millioner kroner, som skal hjælpe med at genstarte væksten. Der afvikles både fysiske møder og webinarer, inden der åbnes for de første ansøgninger her i september. Find mere information på www.erhvervshusmidtjylland.dk.

Erhvervshus Midtjylland

  • Erhvervshus Midtjylland er et af seks regionale erhvervshuse, som yder gratis rådgivning til både små og store virksomheder. Der er kontorer i Aarhus, Horsens og Herning.
  • Erhvervshuset har et samlet budget på cirka 100 millioner kroner, hvor af 38 millioner kroner kommer fra kommunerne i Region Midtjylland, hvor der betales relativt i forhold til indbyggertal. Resten af pengene kommer fra staten og forskellige programmer, primært EU-tilskud.
  • Den offentlige finansiering betyder, at de 35-40 virksomhedskonsulenter kan optræde som uvildig sparringspartner, helt uafhængigt af økonomiske interesser fra eksempelvis bankerne. Rådgivningen er gratis.
  • Blandt de mange tilbud er også ”Early Warning”-rådgivningen, hvor kriseramte virksomheder kan få hjælp til enten en turn-around eller til at slippe så nådigt som muligt gennem en afvikling af virksomheden.
  • I år har 4000 virksomheder indtil videre fået hjælp hos Erhvervshus Midtjylland; cirka halvdelen har fået individuel rådgivning, mens resten har deltager i møder, konferencer og seminarer.
  • Hjemmeside: www.erhvervshusmidtjylland.dk
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Jimmi gør det politikerne drømmer om: Nu vil han selv være en af dem

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Super-sti i klitterne hænger i bremsen - lodsejere vender tommelen nedad

Skjern For abonnenter

Som 22-årig vandt Benjamin en pris for sin webshop: Nu hjælper han andre iværksættere med at få succes

Hvide Sande

Fra tømrer til butiksejer i Hvide Sande: Emma åbner butik med god plads og alt til hjemmet

Debat

De utilfredse råber højt: Vil vi have udvikling eller fortsat afvikling?

Ringkøbing

Farvel til de gamle rustne master: Flere steder i Ringkøbing skiftes gadebelysningen ud

Sport For abonnenter

Weekendens seriefodbold: Ingen kan bremse Ølstrup G&U og Faster/Hanning på vejen mod oprykning - BK Klitten snupper tre point uden at spille

Erhverv

Avlere holder igen med at sælge: - Der kommer jo ikke flere skind, så der er ingen grund til at forære dem væk

Skjern

Politiet forbi tre gange i Skjerns natteliv: Slagsbrødre ville ikke bidrage til opklaring

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Ringkøbing-Skjern

Desperat mangel på kandidater: Ingen ældre mødte op til Ældrerådets møder

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte venter i månedsvis på hjælp

Videbæk

19 børnehavebørn i Vorgod/Barde er coronasmittet: Fire var positive på fjerdedagen

Annonce