Annonce
Ringkøbing

Erhvervsfolk vil skabe ferieby med 250 boliger ved fjorden

Set fra fugleperspektiv er det tanken, at ferienbyen Ranonia kommer til at tage sig sådan ud ved Ringkøbing Fjord. Illustration: Arkitektfirmaet Bo Christensen

Arkitektfirmaet Bo Christensen har udtænkt idéen om en ny ferieby, og ErhvervsVækst Ringkøbing arbejder nu videre med det storstilede projekt, der måske beløber sig til en halv milliard kroner.

Ringkøbing: Kan Ringkøbing - på alle måder - rumme en nybygget ferieby med plads til op mod 250 boliger på kanten af fjorden?

Ja'et er stort og klokkeklart, når man spørger Finn Juhl. Han er koordinator i ErhvervsVækst Ringkøbing, der er sat i verden for at være fødselshjælper på projekter, der kan skabe udvikling i byen og i området:

- Det, der er vigtigt for mig, det er, at det bliver så stort som muligt, for ellers kan vi ikke få det finansieret, siger den 51-årige erhvervsmand.

I omkring en håndfuld år har Finn Juhl haft et tilsvarende projekt liggende i en skrivebordsskuffe; et projekt, der er udtænkt og tegnet af Arkitektfirmaet Bo Christensen i Skjern.

Da det nu er vedtaget, at oplevelsescentret Naturkraft bliver til virkelighed i Ringkøbing, er planerne om en turistvenlig ferieby atter fundet frem i en gentænkt version:

- Vi kan have et sted mellem 500 og 1000 mennesker, der bor inde i byen året rundt. Det skal være så stort, at det giver mening for både investorer og byen - ikke mindst restauranter og detailhandel, tilføjer Finn Juhl.

Finn Juhl, koordinator, ErhvervsVækst Ringkøbing

Ferieby

Planerne om at skabe en ny ferieby i Ringkøbing er skabt i et samarbejde mellem ErhvervsVækst Ringkøbing og Arkitektfirmaet Bo Christensen.Det formmæssige afsæt for feriebyen, Ranonia, som skyder sig ud i fjorden vest for rådhuset, er inspireret af forskellige former, som har relation til det historiske og det maritime.

Feriebyens form kan ses som konturen af et skib eller en fisk, hvor fiskebenene danner den overordnede struktur.

Udviklingen af feriebyen er tænkt således, at den i sig selv bliver en attraktion og en oplevelse for borgere og turister.

Alle boliger får facade og opholdsareal ud mod en lille fjordkanal med mulighed for at drage direkte ud i fjorden i eksempelvis kajak.

Der er udtænkt forskellige boligtyper, der kan dække et hvert behov - alt efter størrelse er der plads til op mod 250 boligenheder + eventuelle husbåde.

Husene er inspireret af indretningen på et skib med placering af de forskellige rum på øvre og nedre dæk - og med adgang til en tagterrasse, der kan ses som et skibsdæk.

- Det skal være så stort, at det giver mening for både investorer og byen, siger koordinator i ErhvervsVækst Ringkøbing, Finn Juhl, om planerne om at skabe en ny ferieby direkte ved fjorden vest for rådhuset i Ringkøbing. Foto Jørgen Kirk

Bygges vest for rådhuset

Finn Juhl gør det klart, at visionerne om feriebyen, der er døbt Ranonia, fortsat befinder sig på idéstadiet. Men erhvervsmanden er overbevist om, at projektet kan blive til virkelighed. Sker det, vil de mange boliger i to plan og med tagterrasse skyde sig ud i fjorden vest for rådhuset:

- Vi skal skabe det i forening med alle her ude. Det skal falde ind i den gamle by, vi har, og vi vil gøre alt for at involvere alle parter, siger Finn Juhl, der påpeger vigtigheden af ikke at spolere indtrykket af, at Ringkøbing-området er rig på natur, og at der er højt til loftet.

Set i det lys er der lagt op til, at de mange ferieboliger opføres i en arkitektur, som i sit udtryk signalerer lethed - i modsætning til tyngden i den gamle bydel, der er præget af murede facader og tegltag.

Finn Juhl har præsenteret projektet for såvel borgmester Iver Enevoldsen (V) som kommunaldirektør Jens Peter Hegelund Jensen, og de har begge lovet at gå videre med det i kommunens planafdeling.

De op mod 250 ferieboliger får alle egen kajplads med rige muligheder for at nyde det maritime liv i små kanaler og ude på fjorden. Illustration: Arkitektfirmaet Bo Christensen
Annonce

"Vi skal nok få det solgt"

På tirsdag nedsætter ErhvervsVækst Ringkøbing et udvalg, der aktivt går i gang med at realisere projektet:

- Der er en masse myndigheder og direktorater, der skal spørges, og der skal sikkert dannes et konsortium, der skal stå for det, siger Finn Juhl.

Der er ikke regnet på, hvad det vil koste at opføre feriebyen ved fjorden, men et forsigtigt gæt fra Finn Juhl lyder på en halv milliard kroner:

- Vi skal nok få det solgt. Det er den slags helt store projekter, der er købere til. Der er masser af fonde, fagforbund og pensionsselskaber, der har svært ved at få deres penge forrentet, siger erhvervsmanden.

Boligerne er tænkt forholdsvis små, da de netop henvender sig til turister på byferie i måske tre-fire dage:

- Det passer godt til eksempelvis nordmænd og svenskere, der er villige til at bruge nogle penge på den slags. Især nordmændene - de spørger ikke om, hvad det koster, tilføjer Finn Juhl, der også peger på, at Ringkøbing altid har haft problemer med at holde på turisterne fra midt på eftermiddagen - og at få dem fra torvet og ned mod havnen:

- Butikkerne i sidegaderne vil få en opblomstring, fastslår Finn Juhl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Tage Elkjærs følelsesladede tur på knallert til Herning i 1960: Da otte danske landsholdsspillere mistede livet bare få timer før en landskamp i Herning

Sport

Genlæs livebloggen: Danmark taber 1-2 efter formidabel præstation  

Annonce