Ringkøbing

Erhvervsfestival sætter de unges tanker i gang

Charlotte Skov Madsen fik kigget nærmere på forskellige uddannelsesmuligheder, når hun på et tidspunkt er færdig på Lem Stationsskole. Foto: Jonas Kollerup

Første udgave af erhvervsfestivalen med Lem Stationsskole så torsdag aften dagens lys. Omkring 20 virksomheder var mødt op for at oplyse eleverne om mulighederne for at tage en erhvervsuddannelse.

Lem: Bevæbnet med pølsevogn, stand-up og sensommersol blændende Smedenes Hus i Lem torsdag aften for første gang op for erhvervsfestival.

I omegnen af 20 virksomheder stod klar til at sælge sig selv og de uddannelser, de kan tilbyde. Lige fra mekaniker til cnc-operatør til bankassistent og frisør.

Med forældrene i hånden dukkede omkring 100 elever fra 7.-9. klasse op for at høre mere om uddannelsen, arbejdet og tilværelsen med en erhvervsuddannelse.

Eleverne havde også mulighed for at få et indblik i arbejdet som frisør. Foto: Jonas Kollerup

Flere med erhvervsuddannelse

Projektet skulle fungere som rettidig omhu, for i øjeblikket står 80 procent eleverne i 7.-9. klasse på Lem Stationsskole til at tage en studentereksamen, når de skal vælge uddannelse efter folkeskolen.

Det er der ikke noget galt i, så længe uddannelsesvalget sker på baggrund af en velafstemt beslutning, men for de lokale virksomheder er det grus i maskineriet.

De kommer nemlig til at mangle arbejdskraft til de stillinger, som kommer til at kræve både arbejde med hænderne og med computere.

- Flere skal over i erhvervsuddannelserne, så vi tænkte, at vi godt ville gå ind i et samarbejde med erhvervslivet om det, siger skoleleder ved Lem Stationsskole Marianne Kipker.

- I nogle hjem har man måske talt en studentereksamen op og tror, det er bedre. Men måske er det bedre at tage en erhvervsuddannelse end at få en middelmådig studentereksamen. Du kan også få en billet videre med en erhvervsuddannelse. Der mange muligheder, siger hun.

Omkring 20 virksomheder var mødt op i Smedenes Hus for at markedsføre mulighederne omkring en erhvervsuddannelse. Foto: Jonas Kollerup

Simone i lære som smed

En af de unge, der havde grebet muligheden for at tage en erhvervsmæssig uddannelse, var 24-årige Simone Verona Henriksen Lund.

Efter sin barsel med tvillinger besluttede hun sig for at gå i gang med smedeuddannelsen. Nu er hun godt et år inde i sin læretid som rustfri smed hos Landia i Lem.

- Det er det bedste, jeg har gjort. Jeg valgte at blive håndværker, fordi jeg rigtig godt kan lide at bruge mine hænder og have en god finish på de ting, jeg er færdig med. Jeg kan også rigtig godt lide, at man laver noget, andre kan bruge og får glæde af, siger hun og fortsætter:

- Jeg fortæller dem, at man får en fed uddannelse med rigtig mange muligheder. Her i kommunen har vi en ret stor jernindustri, så der er gode muligheder for at få job bagefter.

Selvom det mest har været unge mænd, der viste interesse for smedefaget, så kan kvinder sagtens arbejde som smede, for arbejdet har udviklet sig en hel del.

Blandt andet er jobbet som smed mindre fysisk krævende.

- Jeg er ikke den stærkeste, men det har ikke nogen betydning som sådan. Vi har mange hjælpemuligheder som kraner, stabler og så videre. Så jeg bliver sat til det samme som min mandlige kolleger, lyder det fra smedelærlingen.

Messen har sat gang i tankerne

En af de unge herrer, der fik sig en snak med Simone om smedeuddannelsen, var 14-årige Oliver Brink Kristensen.

Han har brugt erhvervsfestivalen til at blive klogere på EUX-uddannelsen, og selvom hans drøm er at blive politibetjent, har samtalen med Simone sået et frø om at blive smed.

- Jeg synes, jeg har fået rigtig meget ud af det her. Jeg har altid troet, at jobbene var lidt kedelige, men det virker meget spændende, når man hører om det, siger Oliver.

Han havde netop forladt standen, hvor Landia og Simone stod. Her havde han lært om muligheden for en såkaldt EUX-uddannelse, der kombinerer en erhvervsuddannelse og en studentereksamenen. I det her tilfælde en uddannelse som smed.

- Lige nu føler jeg mig ret sikker på, hvad jeg helst vil. Det skal nok være en EUX-uddannelse, siger han.

En anden af de elever, der torsdag aften mødte op for at blive klogere på sit fremtidige uddannelsesvalg, var 13-årige Charlotte Skov Madsen.

Sammen med sine forældre havde hun blandt andet været forbi frisøruddannelsen og hos firmaet Hydra Grene, der fortalte om uddannelsen som cnc-operatør, og hos Landbobanken.

- Jeg synes, det er spændende at vide noget om, hvad man kan blive, og hvordan man kan blive det. Jeg kan allerede nu sige, at jeg har tænkt lidt mere over, hvad jeg vil, når jeg engang skal tage en beslutning, lød det fra Charlotte som dog tilføjede, at hun ikke var blevet skræmt væk fra en erhvervsuddannelse efter messen.

0/0
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Et Æ, et Ø og et Å: Rafaellas tatovering vil minde hende om en skøn tid i Vestjylland

Annonce
Annonce
Ringkøbing

Forstanderposten er sikret på Vestjyllands Højskole - i hvert fald det næste år

Kultur

250 til indvielse: Nyt madpakkehus ved Vonå blev tilløbsstykke

Erhverv

Ringkøbing Svømmehal mangler livreddere

Ringkøbing

Har de brikker nok at flytte med?: Elever på efterskole opfinder nye spil

Ringkøbing For abonnenter

Stor læring og en helt særlig oplevelse: 2. klasse skal spille med DR Symfoniorkestret

Kultur

Tag en Ringkøbing-selfie: Kulturportal bliver stående sommeren over

112

To indbrud i varebiler i Lem

112

Mand gik omkuld: Måtte sove rusen ud i arresten