Debat

Er det sådan, vi skal ende vores liv?

Ældreomsorg: Engang i sensommerenlæste jeg på TV2 News, at nu ville Thyra Frank ikke længere tage på kontrolbesøg på plejehjemmene. Hvor ærgerligt.

Jeg havde et godt bekendtskab med en dejlig dame, der nu var blevet 90 år og som havde boet i udlandet i mindst 40 år. Da hun og hendes mand gik på pension tilkom de derfor pensionsudbetalinger fra deres tidligere arbejdsgiver i det fremmede.

Da kvinden fyldte 90 år, ophørte disse udbetalinger uden varsel, og det måtte da bero på en fejl. Vi arbejdede på højtryk for, at firmaet kunne genoprette deres forpligtelser.

På grund af dette pådrog den ældre dame sig imidlertid en dyb depression. Spiste en masse piller i den tro, at det kunne hjælpe. Faldt på gulvet, brækkede noget i det ene knæ, fik lungebetændelse og blev indlagt på hospitalet. Desværre får man jo ikke i vore dage lov til at være der, indtil man er rask, og det resulterede i at hun kom på et aflastningsplejehjem.

Sidst i november besøgte jeg hende. Der var underholdning med musik og sang. Hun var meget glad, og vi talte om, at hun snart skulle tilbage til sin lejlighed, og helt overstrømmende blev hun, da jeg fortalte, at jeg havde fået fat i udbetalingskontoret hos hendes tidligere arbejdsgiver og at alt, hvad hun have til gode, ville blive overført den kommende onsdag.

Tre dage efter besøgte jeg hende igen, og da klagede hun over, at hun ikke kunne holde sammen på sine tanker. Jeg mødte en plejer og spurgte hende, hvad det var for noget medicin, de gav den gamle dame. Plejeren svarede, at hun var så urolig, så de gav hende retalin. Nå, sagde jeg, hvordan kan hun være urolig, hun kan jo ikke gå. Uroligheden skyldtes formentlig, at den gamle dame var vant til at bestemme, og at hun der var for krævende med at komme på toilettet osv.

Retalin er sammen med smertestillende produkter indeholdende morfinpræparater efter min viden den rene gift for hukommelse og forstand.

Tre dage herefter besøgte jeg hende igen. Nu var der sat en sengehest op på hendes seng, der var så høj, at hun lige nøjagtig kunne få sit ansigt over, gardinet var rullet helt ned, der var slukket for varmen og et LED-julelys var slukket og sat af vejen. Opkastningskopper lå rundt omkring i værelset, og der var i øvrigt tydelige spor efter manglende rengøring.

Når man får stærk medicin, er det vel en nødvendighed, at man også får noget mad i maven, men jeg hørte blot personalet sige: "Ddu skal spise noget”. Omsorg ville have været, at de havde madet hende med noget yoghurt.

Så gik der endnu tre dage - og så døde den gamle dame.

Er det virkelig sådan, at vi (gamle mennesker) skal ende vores liv?!

Derfor en lille appel til regeringen, der barsler med en ny sundhedsreform: Det er ikke godt nok at lade kommunerne styre sundhedsinstitutioner. Det skal fremfor alt være baseret på mennesker med den rette kompetence og holdning og ikke efter lokal nepotisme.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Flere vil i de ukendtes grav - kirkegård åbner ny afdeling med anonyme grave

Danmark

DMI varsler hedebølge: Mere end 28 grader i flere dage i træk

Leder For abonnenter

Hilde-sagen: Skal kun de stærke have chancen for at vinde?

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Vestjylland

Lystfisker langer ud efter fiskeopsynsmand, der fangede 79 laksefisk

Ringkøbing

Mildere klima stiller vestjyske æbler bedst: - Det ser fornuftigt ud, siger lokal avler

Hvide Sande

Vesterhav Syd: Snart går svejsningen af røde rør ved Holmsland Klitvej i gang

Annonce