Ringkøbing-Skjern

EP-valget: Stemmeprocenten er højere end sidste gang

Ella lærer i en tidlig alder at det er vigtigt at sætte sit kryds, når der er valg. Far Martin Dahlgaard fra Troldhede havde nemlig Ella med på armen i Troldhede Kultur- og Idrætscenter i formiddag. stemmeprocenten i Troldhede var ved middagtid på 21 procent, hvilket er højere end i 2014. Foto: Mads Dalegaard

RINGKØBING-SKJERN: Om det er udsigten til en håndboldkamp i fjernsynet søndag eftermiddag, morgenfriske borgere eller om flere blot gør brug af deres ret til at sætte et kryds ved Europaparlamentsvalget er uvist. Men stemmeprocenten er ved middagstid højere end den var ved det seneste valg i 2014.

Da klokken var 12 søndag havde 9632 borgere stemt i Ringkøbing-Skjern Kommune plus de 1558, som allerede har brevstemt. Det giver en stemmeprocent på 23,5. Ved valget i 2014 lå stemmeprocenten blot på 19,7 ved middagstid.

Indtil videre er det indbyggerne i Velling, der har været flittigst ved stemmeboksen. Her er stemmeprocent på 33, mens Holmsland og Stadil følger efter med 31 procent hver især. Bundskraberne er Hoven og Lønborg med blot 17 og 18 procent. Det kan dog ændres i løbet af dagen.

Hvis borgerne fortsætter med at sætte deres krydser i en lind strøm, er det muligt, at slå stemmeprocenten fra EP-valget i 2014, som endte med at blive på 56,48 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce